在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

本人12月尾預產期,在我未懷孕前公司已想請個人回來幫我手.本請到一個但做了幾個就唔做到了8月再請了個人但我覺得她..只識吹水..唔會跟我的方式做嘢..跟住我個下屬自己離職..點知公司請回她..

公司現在將我的工作分了一部分給她.而我同她都是獨立做嘢...她不是我下屬..我亦不是她上司了..

在這個情況下....我d朋友同我講..我放完產假後..公司可能會炒我..

所以...現在都有d煩惱...

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 bear_bearkwok 於 10-9-21 11:36 發表
本人12月尾預產期,在我未懷孕前公司已想請個人回來幫我手.本請到一個但做了幾個就唔做到了8月再請了個人但我覺得她..只識吹水..唔會跟我的方式做嘢..跟住我個下屬自己離職..點知公司請回她..

公司現在將我的工作分 ...

不要想那麼多啦!
到時先算啦!
人不犯我, 我不犯人.

伯爵府

好媽媽勳章

yes, 就算真係咁, 你都唔可以做到些什麼能令事情改變, 平常心吧.

原帖由 hw1115 於 10-9-21 12:41 發表

不要想那麼多啦!
到時先算啦!

大宅

明天會更好! 不好想了, 開開心心等BB出世,
況且打工都唔一定同同一個老板做!
或者到時你搵到份更好的要走也不定!!!
Good Luck!

水晶宮

係la...根本你e家都做吾到d咩野..係米...倒不如一心等bb出世好過la...知道ma..你諗甘多好影響自己同bb ka..放鬆d...

王國長老

畀面勳章 王國長老

如果工作能力是高的話, 公司一定會留住您.

會不會被炒是自己能力範圍控制不了的東西, 不用多想, 不用杞人憂天!

總之, 工作時盡心盡力, 把要做的事情做到最好; 放產假時, 便放鬆心情, 安心養胎, 好好把寶寶生下來, 享受孩子降臨世上的喜悅.

我們都會支持您的.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都有機會架,在這兒亦見過類似情況...
有d僱主可能不會做到咁明顯話: 炒你!(因會干渉歧視條例)
不過要做好多小動作...有時做野真係好無奈

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不過個人覺得,你依家最好咩到唔好諗住,保持心情愉快!生一個健康快樂的bb...
中秋節快樂

洋房

你們唔明..我boss講過..如果d嘢做唔晒..生完..不久都要返工呀..唔斜我放呀..
你們d老闆會唔會這樣講呀..???

男爵府

宜家果市咁好,生完返去覺得唔對路咪搵過份囉,最緊要開開心心等放假,宜家千

雲母殿

你公司不會請人,或者找其他同事協助處理你在產假期間的工作嗎??
十星期的產假係法例規定架喎...

原帖由 bear_bearkwok 於 10-9-22 15:10 發表
你們唔明..我boss講過..如果d嘢做唔晒..生完..不久都要返工呀..唔斜我放呀..
你們d老闆會唔會這樣講呀..???

洋房

請了一個人回來..但大家..獨立工作的..總之..我的嘢做唔完..生完都要返來做..
我boss就係這樣講啦..

大宅

畀面勳章

其實無乜好擔心!
一) 如果公司決定等你放完產假就炒你, 你又改變吾到呢個結果, 倒不如安安樂樂咁放產假!
二) 既然老闆話你D嘢做吾完, 生完都要返來做, 咁即係話D野吾急又等得(10個禮拜喎). 又或者可以理解佢無唸過炒你呢!

生仔一生人可能只有一次, 應該享受過程. 工, 無一份係一生保証, 東家吾打咪打西家囉. 我夠係未放產假之前已經知道老闆會炒我啦! 咁我都會擔心搵吾到份工啫, 當時環境無咁好(金融風暴後). 最後感謝主, 又比份新工我! 吾好煩咁多, 煮到來咪食囉! 只要你肯做, 實有得做! 記住生仔至係人生大事!
GOOD LUCK!

原帖由 bear_bearkwok 於 10-9-24 15:47 發表
請了一個人回來..但大家..獨立工作的..總之..我的嘢做唔完..生完都要返來做..
我boss就係這樣講啦..

大宅

原帖由 晟媽 於 10-9-24 16:27 發表
其實無乜好擔心!
一) 如果公司決定等你放完產假就炒你, 你又改變吾到呢個結果, 倒不如安安樂樂咁放產假!
二) 既然老闆話你D嘢做吾完, 生完都要返來做, 咁即係話D野吾急又等得(10個禮拜喎). 又或者可以理解佢無唸過 ...
好認同呀! 都預計唔到....不如開開心心等生

首頁

尾頁

跳至