跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位對於培靈學校有什麼意見 ?

我覺得校舍細, 但老師都幾有愛心.

thank!

大宅

可以 參考以下我曾回覆D舊 post

http://forum.baby-kingdom.com/thread-1782119-1-1.html

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2505196-1-1.html

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2581573-9-1.html

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

ricetaster,
你轉了這張相好攪笑

禁止訪問

大宅

今日經過培靈門口, 見到張貼咗2009/2010 升中派位成績 : -

鄧顯 : 15
陳融 : 8
甲寅 : 3
李嘉誠 : 5
田家炳 : 6
風釆 : 5
馬錦明 : 7
廖萬石 : 3
馬錦燦 : 10

培靈以'有教無類'咁收生, 對培養學生嘅增值能力唔差得過其他本區名校, 因為學生未過份地谷巳經有呢個成績, 所以去到英中仍然有力再上, 一般在英中校內成績都係前列, 無吹水, 歡迎交流。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

但係培靈收生少, 自行得38個位, 大抽奬又得38個位, 除非揀第 一志願, 如果唔係就真係難D

大宅

Yeh ! your choice. I just want to say Pui Ling is not bad.

原帖由 靚靚C9 於 10-10-2 19:59 發表
但係培靈收生少, 自行得38個位, 大抽奬又得38個位, 除非揀第 一志願, 如果唔係就真係難D

複式洋房

我都好認同培 係1間唔錯的小學.
1). 小班教學 ....
2). 小一全年會有人跟去洗手間.
3). 小二 開始 全級 普通話教中文 (唔會似有D學校要 選擇性) 好公平的制度.老師話經過1年級的基本教學相信每位同學都有 足夠能力學習普通話.
4). 主重生命教育 ( 對現今的香港小童有1定的幫助 )
5). 老師唔錯.派位成績唔錯.
我小朋友 2010年 統一派位入到(即第二輪,第二志願),但最後因為不近屋企 唔方便.加上我地覺得環境比較舊.放棄左 . 如果住附近的話.近近地.真係值得大家考慮下 ...

大宅

我自已多年嘅實踐經驗, 只要該小學有中上水平, 教師有 heart, 不同學校對學生的學業影響少於百份之十, 反而關鍵中關鍵是家長的支援 (包括曰常督導、教授讀書及答題方法、 對孩子的勉勵、培養孩子的閱讀習慣, 選擇合適嘅訓練課程(唔需要太多, 但要實用) 、在適當時間尋找合適的補習老師(如有需要), 第二關鍵就係小朋友自已嘅勤勉。

睇完上述嘅解說, 就知道家庭對小朋友嘅影響比學校大好多, 而且重係在自已嘅控制範圍之內。

首頁

尾頁

跳至