論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔昨晚成12點先訓, 然後第二朝約9點幾先起身, 工人陪佢好夜直至佢訓覺, 然後bb第二朝起身佢跟住起身.......我覺得係惡性循環, 因為夜訓, 所以第二朝遲起身, 因為遲起身, 所以晚上夜訓, 但我又無辦法令佢早訓, 我自已由眼紅工人甘遲起身, 我c6 又話人地夜訓, 湊得惦亞b 有得佢

但係所謂既陪亞b 去到好夜係有得亞b 訓係度睇dvd直至佢訓著先抱番入房, 佢自已係旁邊睇書, 亞b 唔訓就不斷話sleep sleep ...直至佢訓

到星期日, 我唔想阻住佢出去玩都會8:30am 起身自己湊番個b. 上兩個星期日因為以前個晚亞b 都wake up 好多次攪到佢無得訓, 佢見我出來接更, 自已竟然走番入房訓左約半粒鐘至1粒鐘先起身梳洗沖涼扮靚出門口. 我自己星期一至五要晨早起身番工, 佢仲訓緊覺, 星期六可以遲小小9時起身同佢同個b 一齊去 playgroup, 星期日又要一早起身, 費時阻住佢出門口

佢既好處係不會辦工時間講電話, 其他家頭細務都攪得惦, 煮飯既時候鐘意睇書, 洗bowl, 洗成個幾鐘, 但唔見得好乾淨

佢唔講電話, 好鐘意睇小說, 但d 小說封面全部係男女主角攬埋一舊, 一d 咀, 我唔知呢d 係愛情小說定4仔小說, 仲係佢櫃內發現到d 老番dvd不過係正常西片, 可能係我地番哂工, bb 由訓左覺d 偷開來睇

大宅

好媽媽勳章

一般工人都係o甘啦. 好過我工人d.

我個工人都係o甘, 佢o黎左年半, 之前夜晚阿b訓覺, 佢會企係床邊, 暗下佢, 拍下佢. 但最近1, 2個月開始佢自己坐左係側邊隻凳度, 由得阿b自己訓, 久唔久先望下阿b. 開頭, 我都覺得冇問題, 因為有時阿b要係床度"點"成個鍾先訓. 佢都好慘要罰企成個鍾.

但最近竟然阿b都未訓, 佢係凳度訓埋, 有幾次俾我發現阿b冇被蓋 & 企左起身玩. 我咪出聲話佢要留意阿b, 唔好自己係度訓, 但話完佢咪又係o甘. 扶左阿b訓底, 又坐左係凳度訓.

至於星期日, 你果個都話因為阿b夜晚起身, 佢偶然幾次訓返. 我果個一直都係o甘. 我地見阿b起身, 就抱返阿b入自己房, 等佢可以去街, 點知, 佢又訓返個幾鍾先起身. 冇計, 星期日係佢休息日, 唔何以指以佢. 因為之前試過冇抱返阿b入房, 佢咪即刻起身出街囉, 都唔會幫手奏, 等我地起身, 佢先去街.

成日下午阿b訓, 就講電話, 睇小說. 家務一般野做哂就算, 廚房要個個week 叫先抺.

有時sat, 我係屋企, 佢冇野做照係度睇小說tim. 都有發現佢dvd, 但唔知佢幾時睇, 依家收起左個tv remote , 佢冇o甘方便可以攪到個tv睇野.

男爵府

Your maid definitely is no good for your BB, if she is good... she will train the BB with good habit and be able to "command" your BB to follow her instruction.

Most of the maid like to let BB do whatever they want. Especially, if they can read or do their own stuffs at the same time.

On the other hand, as the parents, you should also be responsible for helping your BB to build up good habit and don't just let your maid to raise your BB in her way.

The maid should wake up before BB and prepare everything for BB before she/he wakes up... if they wake up at the same time... she will neither well handle herself nor the BB.

Set a timetable for both your maid and BB before it's too late.... When BB is 2-3 years old.. you will be harder to change the habit they already developed.

原帖由 snow228 於 10-10-29 10:15 發表
我個仔昨晚成12點先訓, 然後第二朝約9點幾先起身, 工人陪佢好夜直至佢訓覺, 然後bb第二朝起身佢跟住起身.......我覺得係惡性循環, 因為夜訓, 所以第二朝遲起身, 因為遲起身, 所以晚上夜訓, 但我又無辦法令佢早訓, 我 ...

大宅

唉! 點會比工人開住睇dvd, 等bb瞓佐之後抱入房, 開住電視有聲, bb點可以安寧入睡 ? 今即係bb自己好倦 .... 頂唔順入睡, 你工人真係唔係好, 比bb養成今夜先瞓, 而你又無好好去管教工人 (唔好意思, 我真係睇唔過眼 ).

你應叫工人關電視, 之後安靜, 抱bb入睡.

最遲10時到好瞓, 明天早上7時前好起身啦!

大宅

thank you very much 我都好後悔無俾timetable 佢, 因為初初佢來時, 自動波做野, 自已家務一腳踢都攪得惦, 而亞b 自已準時7:30am 彈起身, 佢係亞b 未起身時已起身做家務, 亞b 又好合作10:30pm前訓到覺, 但係近呢兩, 三個月, 亞b 開始番playgroup, 晚上會半夜起身幾次, 如是且呢二個月成個timetable 亂哂. 亞b 好夜先番.

開頭亞b 半夜哭(其實亞b有d 唔舒服) 我都自已跑出去諗住自已暗佢訓, 叫工人自已入去訓先, 但佢死都唔肯, 坐係隔來唔肯走, (佢好固執)所以之後我都放手有得佢

我今日都要出手砌個timetable 叫佢跟. 至於亞b 訓覺個度我諗住叫佢10:30PM 自已走入房訓, (訓唔訓佢既事) 我自已暗亞B 訓, 然後叫佢7:30AM 起身

原帖由 eshiro 於 10-10-29 10:56 發表
Your maid definitely is no good for your BB, if she is good... she will train the BB with good habit and be able to "command" your BB to follow her instruction.

Most of the maid like to let BB do wha ...

大宅

唔好7:30, 佢一定會遲, 到時就會變佐8:00起身, 講最遲7:00起身好啦!

原帖由 snow228 於 10-10-29 11:17 發表
thank you very much 我都好後悔無俾timetable 佢, 因為初初佢來時, 自動波做野, 自已家務一腳踢都攪得惦, 而亞b 自已準時7:30am 彈起身, 佢係亞b 未起身時已起身做家務, 亞b 又好合作10:30pm前訓到覺, 但係近呢兩, ...

大宅

DVD 係BB 鐘意既BARNEY DVD, (好多好好聽而兒歌好好睇, 我都好鐘意) 佢已經習慣要睇住DVD 先訓到, 係咪非常差既習慣? 我都諗住要開始大執 BB 同工人, 甘落去唔係辦法 (BB 而家20 個月)

原帖由 grace318 於 10-10-29 11:16 發表
唉! 點會比工人開住睇dvd, 等bb瞓佐之後抱入房, 開住電視有聲, bb點可以安寧入睡 ? 今即係bb自己好倦 .... 頂唔順入睡, 你工人真係唔係好, 比bb養成今夜先瞓, 而你又無好好去管教工人 (唔好意思, 我真係睇唔過眼 ).
...

大宅

太早, 會唔會無精神湊B呀, 我個仔成日跑來跑去呢樣個樣, 湊佢真係好累, 我逢星期日湊佢得番半條人命

原帖由 grace318 於 10-10-29 11:21 發表
唔好7:30, 佢一定會遲, 到時就會變佐8:00起身, 講最遲7:00起身好啦!

大宅

當然好有問題, 點會睇住dvd先可以入睡 ( 係應該今講, bb睇到好倦, 頂唔住入睡了 ), 你工人有無搞錯. 其實, 你教佢可以唱下歌仔, 講下故事, bb好舒服自已會入睡.

原帖由 snow228 於 10-10-29 11:23 發表
DVD 係BB 鐘意既DVD, 佢已經習慣要睇住DVD 先訓到, 係咪非常差既習慣? 我都諗住要開始大執 BB 同工人, 甘落去唔係辦法 (BB 而家20 個月)

大宅

7:00 唔係好早啦, 只係一般. 你處處為你工人想, 今工人有無為你bb想下呀. 如工人做得好, 8:00起身無問題. 因佢真係用心同bb瞓, 但而家唔係呀 ?

原帖由 snow228 於 10-10-29 11:26 發表
太早, 會唔會無精神湊B呀, 我個仔成日跑來跑去呢樣個樣, 湊佢真係好累, 我逢星期日湊佢得番半條人命

男爵府

"習慣要睇住DVD 先訓到" <-- of course this is a very bad habit!! think about an adult who needs to depend on DVD 先訓到... do you think this is good nei??

BB is only 20 months old.. when BB turns to 2-3 years old... they will be know how to request more and you will have to spend double effort to 'fight' with them for not letting them to do unauthorized thing or bad behavior. If you don't let BB learn to listen to you now, you will have a hard time to have your bb listen to you later.... as BB will have his/her own thinking and willing to do things as he/she wants as older....

原帖由 snow228 於 10-10-29 11:23 發表
DVD 係BB 鐘意既BARNEY DVD, (好多好好聽而兒歌好好睇, 我都好鐘意) 佢已經習慣要睇住DVD 先訓到, 係咪非常差既習慣? 我都諗住要開始大執 BB 同工人, 甘落去唔係辦法 (BB 而家20 個月)

...

男爵府

not too early la. my babies used to wake up around 6-7am.. so, my schedule for the maid is to wake up at 6:15am. That means enough time for her to get ready for work (she is here to work not being a housewife) and to clean up the living room, boil water, make milk, prepare a clean environment for BB to come out around 7am.

think about if you go to work, don't you have to prepare yourself first? not just wake up and then work gar...................

原帖由 snow228 於 10-10-29 11:26 發表

大宅

謝謝大家, 那我從今日起收起所有dvd, 晚上自已暗佢訓啦. 呢樣野我想做好耐.....

原帖由 eshiro 於 10-10-29 11:34 發表
"習慣要睇住DVD 先訓到"

大宅

有個問題, 我每朝8時出門口, 如果個b 見到我出門口會勁哭, 如果我adjustbb 7:30am 起身, 佢見到我出門口又大哭, 係咪一個過程? 有得佢?

大宅

可唔可以俾個timetable 我參考下?

大宅

好開心聽到你今講, 點解你想好耐, 但無做 ?

原帖由 snow228 於 10-10-29 11:37 發表
謝謝大家, 那我從今日起收起所有dvd, 晚上自已暗佢訓啦. 呢樣野我想做好耐.....

大宅

bb 可以係dvd 學到好多野, 但係已經中左毒, 要睇睇夜睇, 我已經想行動

至於工人方面我曾經叫佢自已入房訓, 但係佢死都唔肯走坐係度

原帖由 grace318 於 10-10-29 11:41 發表
好開心聽到你今講, 點解你想好耐, 但無做 ?

大宅

對, 係一個過程, 無問題.

我9個月b女, 都係會喊家. 我7時就起身, 同佢吃早餐之後同b女玩下, 8:30我就要走, 佢會喊. 但好快就無問題, 工人姐姐同佢玩下, 就無事.

原帖由 snow228 於 10-10-29 11:40 發表
有個問題, 我每朝8時出門口, 如果個b 見到我出門口會勁哭, 如果我adjustbb 7:30am 起身, 佢見到我出門口又大哭, 係咪一個過程? 有得佢? ...

大宅

工人同bb 日對夜對一日留留長, 有咩做? 玩具都玩唔到一日

原帖由 grace318 於 10-10-29 11:49 發表
對, 係一個過程, 無問題.

我9個月b女, 都係會喊家. 我7時就起身, 同佢吃早餐之後同b女玩下, 8:30我就要走, 佢會喊. 但好快就無問題, 工人姐姐同佢玩下, 就無事.

...

大宅

無錯, 我都認同, 不過唔係夜晚晚睇, 做任何事, 係有時間/規則 , 只要你安排好, bb係唔會有呢個壞習慣.

還有一個問題, bb眼睛而家發育緊, 每次唔可以多過20分中比佢專住睇電視, 再係今你bb會大近視.

原帖由 snow228 於 10-10-29 11:47 發表
bb 可以係dvd 學到好多野, 但係已經中左毒, 要睇睇夜睇, 我已經想行動

至於工人方面我曾經叫佢自已入房訓, 但係佢死都唔肯走坐係度

...

首頁

尾頁

跳至