在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

回覆 16# sbb3 的文章

我同你一樣,已經4個多月了。我好enjoy依家dC9生活。與女兒關係好了不少特止,我參埋佢學校嘅家教會,認識她的老師及同學,就好似一齊返學咁!有時我知道學校的事比她還要多呢!

至於另一個受益人,就係我老公。以前我要返工,屋企大部分事由佢處理。現在當然由我攪掂,就連我奶奶的事都係交俾我。見到佢可以專心工作,我覺得真係乜都值得!有時問佢拿多D家用佢都冇咋型!

錢係揾唔晒,但依家的生活,我就好滿足了!

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

我同你一樣,已經4個多月了。我好enjoy依家dC9生活。與女兒關係好了不少特止,我參埋佢學校嘅家教會,認識她的老師及同學,就好似一齊返學咁!有時我知道學校的事比她還要多呢!

至於另一個受益人,就係我老公。以前我要返工,屋企大部分事由佢處理。現在當然由我攪掂,就連我奶奶的事都係交俾我。見到佢可以專心工作,我覺得真係乜都值得!有時問佢拿多D家用佢都冇咋型!

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

原帖由 sbb3 於 10-11-14 13:17 發表
me too!

我做了全職4個月了. 初時無人讚成我辭職. 雖人工高福利好5日工. 但壓力大(工作+家庭). 兩頭唔到岸. 做了全職媽後, 我脾氣好左...同老公, 仔仔關係都好左. 多左時間同佢相處. 多左住家飯食, 每日都有煲湯. ...

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

me too!

我做了全職4個月了. 初時無人讚成我辭職. 雖人工高福利好5日工. 但壓力大(工作+家庭). 兩頭唔到岸. 做了全職媽後, 我脾氣好左...同老公, 仔仔關係都好左. 多左時間同佢相處. 多左住家飯食, 每日都有煲湯. ...

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

我同Sbb3一樣,已經4個多月了。我好enjoy依家dC9生活。與女兒關係好了不少特止,我參埋佢學校嘅家教會,認識她的老師及同學,就好似一齊返學咁!有時我知道學校的事比她還要多呢!

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

me too!

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

me too!

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

回復 16# sbb3 的帖子

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

回覆 6# wan2010 的文章

對不起,尋晚BK冇反應,今朝再check,先發覺原來我post咗咁多次!

男爵府

多謝各位回覆呀, 原來咁多媽媽支持我, 多謝晒.

如果返工同做全職媽媽, 我比較鍾意做全職媽媽, 一來同兩個bb的感情好些和close d, 而來真係可以見到佢哋d"第一次"行為, 呢d嘢miss咗就無, 所以我會好好珍惜, 最重要係同老公感情好咗, 因為可以日日煮飯煲湯俾佢食, 唔駛再做"無飯家庭".

各位全職媽媽, 加油呀!

大宅

你都講中哂我心情~~反反覆覆都唔知點好
原帖由 kat0318 於 10-11-14 16:18 發表
見到大家願意放棄份工, 自己都好想明天交信.

事實上, 我已準備了resign letter, 只不過自己想住"拖字訣", 怕自己之後後悔, 到時找不到而家呢個人工, 又怕老左好長命, 無錢洗, 要阿仔養.
另一方面, 我而家的情況就 ...
~~MAG~~

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

係呀, 我估"鍾意"係一個大前題.
希望你盡快加入大家的"大家庭", 成為FT mum一份子

原帖由 catherineleungg 於 10-11-18 18:29 發表
多謝各位回覆呀, 原來咁多媽媽支持我, 多謝晒.

如果返工同做全職媽媽, 我比較鍾意做全職媽媽, 一來同兩個bb的感情好些和close d, 而來真係可以見到佢哋d"第一次"行為, 呢d嘢miss咗就無, 所以我會好好珍惜, 最重要係 ...

公爵府

畀面勳章 陪月勳章

咁, 我同你要繼續suffer喇, 繼續要左諗右諗喇.

原帖由 pkmama 於 10-11-18 20:27 發表
你都講中哂我心情~~反反覆覆都唔知點好

複式洋房

I also quited my job 1.5 yrs before and become a FT mom. I think it's the most happiest time i have ever had, i really enjoy the time to play, to learn, to laught and to take care my kid. eventhough i have to give up a really high-paid job ( i think it's enough to buy a small flat in NT).

but time and love is priceless....
i spend less now, laugh more.....
i complain less, appreciate more.....
i cherish every moment with my beloved son.....

別墅

sbb3

I'm now experiencing exactly the same as you did. I have a very high paid job with good fringe benefits but long working hours and great pressure. It's really very hard to make a decision to quit. I'm still struggling but your message and other mama's sharing do help. I hope I can share good news with everyone here soon!

原帖由 sbb3 於 10-11-16 10:00 發表
在交信前一刻是要好大勇氣, 特別是一份高薪厚職的工作. 我交信前一刻真係好忐忑. 無得返轉頭, 好似交左信就定左刑咁, 一切已完結了的感覺. 幾年的努力白費了. 之前試過2次都失敗. 因為我知將來一定搵唔返呢個人工和 ...

洋房

Do it whenever you can afford it. Sometimes, a steady income is just an amount with several digits added to your account while the time with your kid cannot be played back and it's the most precious.

I am just a newcomer to the road of a full-time mom and it has been around 3 mths since I quitted my job. Though I need to cut back because of quitting the job, I think I have made a very good decision. It's the happiest moment in my life....

大宅

Agree with you. 好好珍惜吧,呢個決定係一個福氣。

原帖由 shirley_chung 於 10-11-23 16:25 發表
Do it whenever you can afford it. Sometimes, a steady income is just an amount with several digits added to your account while the time with your kid cannot be played back and it's the most precious.
...

珍珠宮

醒目開學勳章

I quit the job and become a full time mum for 5 years, I am sure I have made a right decision with no regret!

首頁

尾頁

跳至