自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今早湊阿女番學(小三),入lift時已有三人,兩個男人,一個中年,另外一個襯衫灰褲後生仔,加一個工人姐姐(細粒過我).我見個姐姐背住書包,再手提多一個袋...我望下望下,點解唔見番學個小朋友o既?突然見到個後生仔係到開個書包搵野,我先知原來佢地係一齊...我呆左一呆....
原來個後生仔係中學生.個中學生高過我(我165cm),大約我去到佢條頸(佢企我後面),大大隻,又肥肥地.我估應該唔係初中生黎..我同個中年男人忍唔住望左佢一輪..我想睇下個學生係未智力有問題,要人湊番學..(我唔係歧視佢呀)..佢個樣係正正常常o既..
出lift之後,我地同路都係去港鐵站...個工人姐姐行前,個中學生跟尾...我同阿女係佢兩個後面(阿女行得慢).去到港鐵站閘口,個工人姐姐俾番個書包同個手提袋個學生,學生入閘走人..
我問我女,第時你升中學,要唔要媽咪湊你番學?我女話唔洗...我又問:你唔驚咩?(我女係細膽o既人)..佢話驚就坐校車喎...我又問:媽咪湊你唔好咩?我女話:大過女唔洗喇...
由住家去港鐵站,經商場唔洗過馬路..大約5分鐘,等埋lift,最多7分鐘,甘短路程..都要工人姐姐湊...仲要係大大隻隻o既男孩子..所以忍唔住番o黎上bk.寫左呢篇野..問下大家:
"變成港孩係父母既責任?"

水晶宮

well...就甘睇又好難講是否港孩...有一萬個可能人地甘做...
少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可能諗住有個工人, 用得唔好"唗", 咪叫工人揹書包, 唔需要自己咁辛苦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

變成港孩 百份百 係父母既責任!!!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

原帖由 katie0921 於 10-11-17 10:04 發表
可能諗住有個工人, 用得唔好"唗", 咪叫工人揹書包, 唔需要自己咁辛苦

甘想就一害左自己仔女!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

侯爵府

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

絶對認同

原帖由 大力大力 於 10-11-17 10:07 發表

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我個仔N1就已經要佢自己揹書包!
咁大個人仲要搵工人跟尾攞嘢.. 無眼睇!

水晶宮

i think another reason
凑放學 ( 放心 d )
e + 男仔 都好危險 ga

珍珠宮

經典

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果父母都當外傭係妹仔咁使, 仔女都會一樣態度
遇過一個有成年人高度既男仔, 比身邊個菲傭還要高, 睇佢著既校服應該仲係高小, 個菲傭同佢一齊返學, 菲傭幫佢咩書包, 仲有係拖住手一齊行

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

都唔係安唔安全既問題,係有無自理能力喎

原帖由 mimi005 於 10-11-17 10:10 發表
i think another reason
凑放學 ( 放心 d )
e + 男仔 都好危險 ga

公爵府

畀面勳章

可能佢仲係小學生, 生得高大啫(自己講完都想笑)

禁止訪問

公爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

回復 8# heichunmum 的帖子

逃學威龍入面, 黃一山要工人揹返學TIM, 呢D咪係有$人, 同少爺仔O既威嚴囉!mouth:

複式洋房

絕對係父母既責任,由細個就已經要教佢自己的事自己做啦
乜野都唔放手比個仔做,大個就變成自己乜都唔識做既窩囊廢啦
比著我地以前細細個已經通街走啦,其實有乜好驚,而家D父母係咪擔心得有D多餘

公爵府

畀面勳章

但最後都係佢自己揹書包搭車去返學喎, 睇黎都係大人問題

複式洋房

好媽媽勳章

唉, 我對面屋個男子, 每朝都要阿媽按定電梯比佢, 個男子係20 多歲上班一族, 原本港童係無分年齡.

複式洋房

原帖由 ivc827 於 10-11-17 10:23 發表
唉, 我對面屋個男子, 每朝都要阿媽按定電梯比佢, 個男子係20 多歲上班一族, 原本港童係無分年齡.

唉~而家D細路有咩事都淨係識搵阿媽

首頁

尾頁

跳至