母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知係咪阿b啜得唔好,我發覺乳頭好痛,而且有個水pop,原本係透明,依架係紅色,我諗入面係血,點算好﹖駛唔駛去睇醫生﹖定係自己整穿佢﹖整穿咗仲可唔可以俾阿b啜﹖死啦,好驚呀,有無媽媽試過﹖

大宅

我開始餵奶頭幾日都係咁,係因為餵得唔岩,你要成個乳雲都俾阿B含晒來啜奶呀!開頭時我要自己將個乳雲同乳頭塞入阿B個咀仔度,如果佢自己吐番出來要再塞入去,咁樣阿B先會食到奶ga..至於d水泡會慢慢消ga,唔使擔心,我果時無理佢,照俾阿B飲奶!如果你仲係唔識餵奶,或者乳頭仲係痛,你可以去健康院問D姑娘,或者你打電話去母乳餵哺熱線:29618868,我開頭唔識餵,個奶頭勁痛,同埋谷奶谷到成個乳房硬晒無奶出,都係打電話去,個姑娘好好人,好快可以幫我解決到D問題!你要加油呀!餵人奶會遇到好多問題,但你要堅持呀!

別墅

係呀,真係好多問題,令我好沮喪,我之前唔夠奶,要食多奶丸先得,依架終於做到成功,又到有水pop,唉!點解我會有咁多問題﹖搞到我真係好想放棄呀,好辛苦!乜個水pop會自己無咗﹖阿b會唔會幫我啜穿佢﹖
原帖由 pakheiyu 於 10-12-3 09:06 發表
我開始餵奶頭幾日都係咁,係因為餵得唔岩,你要成個乳雲都俾阿B含晒來啜奶呀!開頭時我要自己將個乳雲同乳頭塞入阿B個咀仔度,如果佢自己吐番出來要再塞入去,咁樣阿B先會食到奶ga..至於d水泡會慢慢消ga,唔使擔心,我果時 ...

大宅

我無理過D水泡呀..你俾BB飲完奶後,自己擠小小奶出來搽下個乳頭,有滋潤作用!我都係成日俾人話我唔夠奶餵阿B,成日要我轉奶粉,但我真係好想俾阿B飲人奶ga,所以我好堅持!知道阿b體重上升得好好,而且要記低阿b每日的大小便次數,就會知道阿b食得夠唔夠!你唔使咀喪的,只要你自己想餵人奶,堅持就一定得的!我仲堅持緊呀!仲係成日都俾人話我ga...而且阿b一時食個幾鐘一時食十幾分鐘,我仲係摸索緊,我都好想搵人支持我~有時真係好辛苦,但為左阿b我會加油!!

別墅

我個水泡穿咗,但始終都有個傷口咁,毎次阿b啜我都好痛呀,唔知幾時先會好番呢﹖我真係覺得好辛苦,痛都要俾阿b繼續啜,唉!
你阿b幾大呀﹖我阿b都兩個半月,毎次都要餵差不多成個鐘,都幾長時間,如果餵樽就10幾分鐘就食完,有時我都好想放棄,不過諗番當初咁辛苦不停俾佢啜都係想夠奶,依架做到先放棄又好似太可惜,所以唯有一天過一天,希 望阿b快d都半歲可以食固體食物就唔駛餵咁多餐人奶。
原帖由 pakheiyu 於 10-12-4 19:05 發表
我無理過D水泡呀..你俾BB飲完奶後,自己擠小小奶出來搽下個乳頭,有滋潤作用!我都係成日俾人話我唔夠奶餵阿B,成日要我轉奶粉,但我真係好想俾阿B飲人奶ga,所以我好堅持!知道阿b體重上升得好好,而且要記低阿b每日的大小 ...

別墅

依架雖然水泡穿咗,但阿b再啜令我乳頭損咗,開始結招,我仲應唔應該俾阿b啜呢﹖我擔心佢會啜穿個招,又再損過,跟住又再結招,咁咪一直都唔會好番﹖我係咪應該唔好俾佢啜個邊呢﹖直到好番為止﹖有無人可以答吓我呀,我真係唔知點算好,唉!
原帖由 cheungyimiu 於 10-12-5 04:43 發表
我個水泡穿咗,但始終都有個傷口咁,毎次阿b啜我都好痛呀,唔知幾時先會好番呢﹖我真係覺得好辛苦,痛都要俾阿b繼續啜,唉!
你阿b幾大呀﹖我阿b都兩個半月,毎次都要餵差不多成個鐘,都幾長時間,如果餵樽就10幾分鐘就食完,有時我都好想放 ...

大宅

你可以打電話去母乳餵哺熱線:29618868,我打過幾次呀~個姑娘好好人,好快會覆電話俾你!你打去同佢傾下呀!希望佢可以俾D專業意見你!你唔使咁擔心!

別墅

唔該哂,我都已經打過去問,姑娘話阿b啜咗d血都無問題,但我要去睇醫生,因為我有bleeding nipple,希望無事啦!
原帖由 pakheiyu 於 10-12-6 15:46 發表
你可以打電話去母乳餵哺熱線:29618868,我打過幾次呀~個姑娘好好人,好快會覆電話俾你!你打去同佢傾下呀!希望佢可以俾D專業意見你!你唔使咁擔心!

洋房

我之前都比bb啜到有水pop,我篤爆佢照比佢啜,每次啜完就揸番d媽媽奶落去,慢慢就無事!初初真係好痛!唯有死忍!
我每次比佢啜最多半個鐘!

別墅

你好勁呀,可以繼續餵,我都已經忍痛忍咗幾日,見住個乳頭結招,又再損,我真係好想喊,好辛苦,眼水都標埋出黎,搞到我壓力又大,倒不如放棄吧!
原帖由 zueyip 於 10-12-7 18:53 發表
我之前都比bb啜到有水pop,我篤爆佢照比佢啜,每次啜完就揸番d媽媽奶落去,慢慢就無事!初初真係好痛!唯有死忍!
我每次比佢啜最多半個鐘!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊