自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

借個位黎抒發吓...

今朝8點15分我係九龍灣站上車,
迫到爭d入唔到, 以為係咪數分鐘前有signal故障,

非也....原來有幾位"90後"女仔(我聽佢地講"大學經"估到既) 施施然咁樣圍圈傾計, 頂住晒裹面d企位, 仲要係全車最大聲果幾個

去到九龍塘有人落車, 我乘機zip佢地d位等出面d人入黎, 發現果個位原本可以企多4-6個人

佢地企到咁鬆都仲可以中途撞到我....仲要sorry都無聲

我唔知佢地係咪少搭地鐵, 朝早8am-8:45am都係繁忙時間, 個個趕番工搵食, 就算得條隙既企位都好保貴

平時非繁忙時間我話知你地訓係度啦, 但係佢地係繁忙時間咁既行為係非常無品!

to be continued

公爵府

我就最憎人"i"晒落條扶手度,好似無腰骨咁,等人想揾個位扶下都無.

男爵府

畀面勳章

好啦, 去到旺角站轉車過海, 又係爭d上唔到車,

辛辛苦苦上到車, 竟然發覺有幾位打扮斯文既人頂住後面成個area!!

地鐵係港島線去到油ma地打後係開對面門, 果個area企到10個人以上!!!

HA, 我只可以話油MA地至尖沙咀站既乘客多謝佢地

瑪瑙宮

大廚勳章

.....有d 好pk .... 企係門口 , 但唔出 , 又唔肯比人落咁.... 你知啦 , 大站個d轉車 , 好多人落 , 佢企定定wor , 想出既人就左左右右先衝到落車...

一係就翹晒隻手和個身係碌柱.... 做柱女柱男..... <---- 呢d仲係幾個young 男女做wor..

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

巴士都係咁,車頭迫到一個貼一個,中門以後就幾乎無人企

伯爵府

畀面勳章

我今朝喺九龍塘第到第五班車班先上到,做人肉沙甸魚,今日真係好迫好迫呀!
原帖由 666wing 於 10-12-14 09:36 發表
借個位黎抒發吓...

今朝8點15分我係九龍灣站上車,
迫到爭d入唔到, 以為係咪數分鐘前有signal故障,

非也....原來有幾位"90後"女仔(我聽佢地講"大學經"估到既) 施施然咁樣圍圈傾計, 頂住晒裹面d企位, 仲要係全車最 ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 danielboy 於 10-12-14 09:44 發表
我就最憎人"i"晒落條扶手度,好似無腰骨咁,等人想揾個位扶下都無.

呢D都係缺德既行為, 
其實將心比心,好多野唔駛人教都應該”識做”
我曾經做過間FIRM,過左9點LATE 一分鐘一蚊, 最多扣$120/日..果時我就明白,TIME IS MONEY...

咁人地既時間呢?都係重要架!果D霸住企位既人有無諗過若然聽日番工佢地係企係月台等車趕住番工, 然後裹面既人唔肯企入D, 由你係度乾急...個心情又點呢?

男爵府

畀面勳章

原帖由 6299daside 於 10-12-14 09:51 發表
我今朝喺九龍塘第到第五班車班先上到,做人肉沙甸魚,今日真係好迫好迫呀!

咪就係多得果D”營火會”LOR...

一班車上唔晒咪愈積愈多人LOR

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我都係搭地鐵既,唔明點解d人成日要痴住條柱囉~~~我係黃大仙上車.....到彩虹,鑽石山,根本d人已經上唔到~~明明有人落左,但都唔行入d~~~可能自己成日都上唔到,所以一有位可以攝入d時,自己就會攝入去,等其他人可以上車~~
其實返工時間,真係麻煩大家行入d,大家都係差果幾分鐘就遲到....大家就下,

子爵府

呢個我都唔明!!!
我都日日迫巴士返工!
又係前面就迫到人疊人, 咁我就係咁行入去, 仲要比 d 人眼望望, 覺得我好迫入去咁!!
入面仲有大巴位囉!!!!

唔明點解 d 人企係度, 入面有位就永遠唔行入去, 大家都趕返工, 點解唔互相就吓!!!

男爵府

畀面勳章

原帖由 hellomiffy 於 10-12-14 09:51 發表
巴士都係咁,車頭迫到一個貼一個,中門以後就幾乎無人企

以前我搭巴士過海都經常遇到呢D情況, 仲記得去到紅磡站有個維持秩序既巴士STAFF係咁大叫 ”唔該行入少少呀,人人都趕番工架”

呢個就係重點!!果個STAFF好有心, 因為佢呢一番說話多左乘客上到車

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

因為佢地想一到站就落車,

原帖由 organizer 於 10-12-14 10:03 發表
呢個我都唔明!!!
我都日日迫巴士返工!
又係前面就迫到人疊人, 咁我就係咁行入去, 仲要比 d 人眼望望, 覺得我好迫入去咁!!
入面仲有大巴位囉!!!!

唔明點解 d 人企係度, 入面有位就永遠唔行入去, 大家都趕返工, 點解 ...

大宅

無論搭巴士好, 地鉄好, lift好, 都有好多呢d 人存在

我諗都唔關後唔後生事, 我見好多中年男人都係咁, 有時同抱住阿女入地鉄個d , 個d 人都係成磚彿咁, 想同阿女行入d 都唔得。

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

可能呢d叫做"潮"卦? 就算搭巴士都係架, 佢哋一上車就企響閘口, 死都唔行入去的, 就算入面有位坐都係, 唉, 又唔係七老八十, 到站都唔慌落唔切車啦
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

畀面勳章

本人從來搭地鐵/巴士定必行到最入或者最唔阻住人既位置...

見到大肚婆/老人家,就算係長途車我都係讓俾佢地坐...

呢個唔係咩高尚情惜,只係做人既基本人格!!

大宅

而家好少人咁做架啦, 有時見住d 公公婆婆/ 大肚婆真係好牙煙
原帖由 666wing 於 10-12-14 10:11 發表
本人從來搭地鐵/巴士定必行到最入或者最唔阻住人既位置...

見到大肚婆/老人家,就算係長途車我都係讓俾佢地坐...

呢個唔係咩高尚情惜,只係做人既基本人格!! ...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有 d 後生女 (好多都係學生) , 企正o後門口 , 好多人出 , 佢郁都唔郁 , 情願比人 hi 身hi 勢 , 仲好似人地 唔應該hi 到佢咁 , 真係讀死書 , d 咸濕佬真係多謝佢地

男爵府

畀面勳章

原帖由 龍鳯媽媽 於 10-12-14 10:14 發表
而家好少人咁做架啦, 有時見住d 公公婆婆/ 大肚婆真係好牙煙

我見有D人係度睇報紙,扮訓覺都唔肯讓位, 我真係做唔出

我深信”他朝君體也相同”, 人人都會有老,會唔舒服想人讓吓位俾你坐吓既一日, 想想呢點就自然做得到

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我有時一兩個站就落車, 都會企係門口, 因為如果行0左入去, 分分鐘出唔返黎~~

男爵府

畀面勳章

原帖由 simple430 於 10-12-14 10:16 發表
有 d 後生女 (好多都係學生) , 企正o後門口 , 好多人出 , 佢郁都唔郁 , 情願比人 hi 身hi 勢 , 仲好似人地 唔應該hi 到佢咁 , 真係讀死書 , d 咸濕佬真係多謝佢地 ...

我都發現呢樣野, 第日我有仔女一定教佢地唔好咁做, 會好乞人憎既

首頁

尾頁

跳至