自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

me too, 每次我同阿女一齊見到咁既情況, 我都會細細聲同佢講呢d 人咁做好唔啱。

好似星期六個日下午同阿女搭地鉄, 有個小朋友我估6-7歲到, 入到黎大叫無位坐, 我同阿女當時都係佢係中間位, 落車時我問阿女, 姐姐咁樣做啱唔啱, 我女答我話:咁無禮貌, 淨係佢想坐, 我夠想坐啦, 唔通叫人起身讓坐咩, 我又唔係老伯伯老婆婆或者大肚姨姨。

希望阿女可以keep 住啦!
原帖由 666wing 於 10-12-14 10:24 發表

我都發現呢樣野, 第日我有仔女一定教佢地唔好咁做, 會好乞人憎既

男爵府

畀面勳章

原帖由 龍鳯媽媽 於 10-12-14 10:28 發表
me too, 每次我同阿女一齊見到咁既情況, 我都會細細聲同佢講呢d 人咁做好唔啱。

好似星期六個日下午同阿女搭地鉄, 有個小朋友我估6-7歲到, 入到黎大叫無位坐, 我同阿女當時都係佢係中間位, 落車時我問阿女, 姐姐咁 ...

俾個”叻”你個女

伯爵府

+3金熱血 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

見到人 i 柱, 我會直接拍一拍佢博頭, 然後:"唔該" / 或者指一指條柱, 通常d人都唔會再i 落去

但我見到明明有位,d人 都唔肯行入d就真係好激氣, 不過有時係巴士就真係唔知點好, 因為有d巴士內龍得一行企位, 有次我行左入最後, 之後其他人就意識到阻住上緊車d人, 就跟我行入d, 點知到我落車時就慘喇, 我不停講唔該, 但就比人"gip" 返我, 唉...

伯爵府

畀面勳章

其實我每朝都問緊同一個問題:點解唔可以行入啲~
唔好意思,借你個位呻下,學我想開講好耐架啦~
有一朝早,等到第三班車,唔上唔得啦,你唔上後面都湧上住,人多都上車,我面向門口,當時好迫,我個pat pat同一個人個pat pat好貼,上身壓住我好難透氣,我努力轉頭望係個大隻佬,我即刻轉身用手袋擋住,隔離個女人gi我,個大隻佬問我想點,我馨爆,我話:想點?唔想你比你壓住law!佢話:我都迫到沙甸魚啦!
我望下前面,三四個報紙男女位置好鬆動下,迫只迫門口!!!真係好嬲爆架~太迫就唔好睇住啦,認一陣者...
地鐵可否加埋呢句:本班車已非常擠迫,乘客請摺埋手上的報紙~

原帖由 666wing 於 10-12-14 09:36 發表
借個位黎抒發吓...

今朝8點15分我係九龍灣站上車,
迫到爭d入唔到, 以為係咪數分鐘前有signal故障,

非也....原來有幾位"90後"女仔(我聽佢地講"大學經"估到既) 施施然咁樣圍圈傾計, 頂住晒裹面d企位, 仲要係全車最 ...

男爵府

畀面勳章

原帖由 6299daside 於 10-12-14 10:40 發表
其實我每朝都問緊同一個問題:點解唔可以行入啲~
唔好意思,借你個位呻下,學我想開講好耐架啦~
有一朝早,等到第三班車,唔上唔得啦,你唔上後面都湧上住,人多都上車,我面向門口,當時好迫,我個pat pat同一個人個pat pat好貼,上身壓住我 ...

哈哈..你好攪笑,

至於你講果個問題, 我朝朝都見到,
或者果D人係做服務業/苦力番到公司無得睇掛
若果唔係都係一個缺德既行為

男爵府

畀面勳章

原帖由 big_sister 於 10-12-14 10:36 發表
見到人 i 柱, 我會直接拍一拍佢博頭, 然後:"唔該" / 或者指一指條柱, 通常d人都唔會再i 落去

但我見到明明有位,d人 都唔肯行入d就真係好激氣, 不過有時係巴士就真係唔知點好, 因為有d巴士內龍得一行企位, 有次我行 ...

若果佢地係企係出面比人阻住上車果時睇咚佢地仲GIP唔GIP得出!!

大宅

就算做苦力/ 服務業無得睇, 咪lunchtime先睇囉, 人咁多仲睇, 好缺德。

原帖由 666wing 於 10-12-14 10:55 發表

哈哈..你好攪笑,

至於你講果個問題, 我朝朝都見到,
或者果D人係做服務業/苦力番到公司無得睇掛
若果唔係都係一個缺德既行為

大宅

多謝, 希望我呢個身教, 阿女可以keep住
原帖由 666wing 於 10-12-14 10:29 發表

俾個”叻”你個女

男爵府

畀面勳章

原帖由 龍鳯媽媽 於 10-12-14 11:03 發表
就算做苦力/ 服務業無得睇, 咪lunchtime先睇囉, 人咁多仲睇, 好缺德。

但係我諗地鐵未必敢出聲,因為
1.佢地都要靠metro果d報紙earn$$
2.費事俾人投訴話侵犯佢地既人權

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有時d非繁忙時間, 我就好憎d人一上車就企係門口, 又唔行入車廂入面, 仲要個背脊"得"住個門口, 我會一路走入車廂, 一路大叫唔該行入d.
,

男爵府

畀面勳章

原帖由 LMCK 於 10-12-14 11:24 發表
有時d非繁忙時間, 我就好憎d人一上車就企係門口, 又唔行入車廂入面, 仲要個背脊"得"住個門口, 我會一路走入車廂, 一路大叫唔該行入d.

我都試過係咁, 果d人仲聲大大大話人地撞佢架

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我以前番工, 上車個站係尾站, 跟住就直出市區, 次次都係望住2,3架巴士飛站, 就係因為d人企哂响上車位, 唔肯行入d
當你次次都係望住架車走, 就會覺得原來能夠成為車廂其中一條沙甸魚已經係好好

大宅

巴士都係,我唔明點解D人咁懶,係都唔肯行多兩步,行入DD唔會好晒你力水呀~為其他人著想嘛

繁忙時間個車頭永遠爆晒人,但個車尾D企位冇人企............

男爵府

畀面勳章

原帖由 妃〞 於 10-12-14 14:14 發表
巴士都係,我唔明點解D人咁懶,係都唔肯行多兩步,行入DD唔會好晒你力水呀~為其他人著想嘛

繁忙時間個車頭永遠爆晒人,但個車尾D企位冇人企............ ...

兩個字"自私"
諗住自己可以鬆動d,唔駛俾人迫.....
但好多人就因為佢地上唔到車

伯爵府

我收工坐巴士返屋企, 我只係坐四個站啫. 好多時我上車的站, 及之後的頭兩個站都會較多人上車, 但係因為我好快會落車, 所以如果冇位坐, 我就會盡量企近門口位. 就算車尾有位, 我都唔會行入去, 希望大家唔好話我咁都係自私啦. 我冇理由死迫難迫迫入去, 之後兩個站後又死迫難迫迫返出嚟車啫. 但我會盡量讓條路比其他人行入車尾囉.

大宅

我朝朝搭西鐵都係有同一個問題! 我多數會行入去兩卡中間個位, 唔係真係抖唔到氣呀!

首頁

尾頁

跳至