跳至

首頁

尾頁

大宅

囡囡依家4個半月大,已經自己識坐梳化,坐5~10分鐘左右,跟住要轉姿勢,訓低或者要人抱住學企. 轉身呢?淨係側身. 飲水係用水柸飲,一滴不漏,因為早已在她1個半月時開始教佢用柸(飛機餐柸).所以,出街街就方便好多了. 出街唔怕"生保人",仲會對住佢笑及傾計.

大宅

好叻叻!飲水用杯。要在1个月時train佢用杯,咁飲奶用bottle嗎?

我个仔唔会賴屎,1个月時train佢用potty,那時到宜家,係potty先会疴屎,一定唔会賴片。

別墅

你地D BB好叻呀,我呀B係片同抱住係廁所都會疴屎,叫佢"唔唔"佢會"唔"跟住疴屎,不過如果唔想疴,就會伸直腳唔要.轉身仲未識,只識轉到身打側就番轉頭,健康院姑娘話冬天著衫多會遲D轉.飲奶仲用樽,我有買個手柄等佢揸住飲,但佢一楂就將支奶掉落地,我都想試用杯飲水,用大人杯定係用BB用既有奶咀個D杯呢?
仲有識D咩?.....成日依依哦哦講野,講唔停,又鍾意聽人講野,好八0瓜.伏係床可以撐起身同圍望&大叫.

原帖由 BNTYA01 於 11-1-1 17:37 發表
好叻叻!飲水用杯。要在1个月時train佢用杯,咁飲奶用bottle嗎?

我个仔唔会賴屎,1个月時train佢用potty,那時到宜家,係potty先会疴屎,一定唔会賴片。 ...

大宅

我个仔唔会賴屎,1个月時train佢用potty,那時到宜家,係potty先会疴屎,一定唔会賴片。 ...

係呀, 飲奶就用奶瓶. 因為陀b時就買左,唔想浪費. 另一原因, 我在產後房見護士用小膠柸幫bb補奶粉,我覺得都得喎,所以早d訓練囡囡用柸.
如果大家想訓練小bb用柸飲水,可以先用低身的飲水柸,例如飛機餐柸, 大人揸住俾bb飲時,容易控制角度.

子爵府

好叻叻啊!

你意思係大人揸住隻杯俾BB飲? (不是BB自己揸住?)

甚麼是飛機餐杯? 係咪即是好細的杯?

Thanks.

原帖由 曼曼嘉嘉 於 11-1-1 21:24 發表

係呀, 飲奶就用奶瓶. 因為陀b時就買左,唔想浪費. 另一原因, 我在產後房見護士用小膠柸幫bb補奶粉,我覺得都得喎,所以早d訓練囡囡用柸.
如果大家想訓練小bb用柸飲水,可以先用低身的飲水柸,例如飛機餐柸, 大人揸住俾 ...

子爵府

想請教係咪每日set定一個時間俾佢坐potty?
定係每餐奶呢?

如果抱佢係廁所疴好tired啊.

原帖由 DollyC 於 11-1-1 18:13 發表
你地D BB好叻呀,我呀B係片同抱住係廁所都會疴屎,叫佢"唔唔"佢會"唔"跟住疴屎,不過如果唔想疴,就會伸直腳唔要.轉身仲未識,只識轉到身打側就番轉頭,健康院姑娘話冬天著衫多會遲D轉.飲奶仲用樽,我有買個手柄等佢揸住飲, ...

別墅

哇, 你地d b咁叻既?!?!?

我阿囡就黎5個月大喇, 但係乜都唔識wo...唔識轉身, 唔識去痾em em, 唔識自己揸奶樽, 又未坐得穩.....

別墅

每日set定一個時間,OR 見佢個樣想疴抱去廁所

原帖由 minisheep 於 11-1-3 09:56 發表
想請教係咪每日set定一個時間俾佢坐potty?
定係每餐奶呢?

如果抱佢係廁所疴好tired啊.

大宅

回復 5# minisheep 的帖子

柸仔係由大人揸住的, 因為冇封口嘛! 飛機餐柸同coffee shop的咖啡柸差唔多大小, 不過質料係用塑膠,輕身d, 囡囡佢自己都想自己揸住, 但是,我唔俾. 我只會俾她自己揸奶瓶飲奶, 我都會留意住她,防止趺奶瓶落地.

大宅

咁...我想請問你們帶bb出街時, 如果察覺bb想痾便便, 要唔要急急腳搵洗手間? 我知當小朋友長大時,他們忍便的能力會好少少,可以忍到最近的洗手間. 還是,你們有什麼策略? 請指教! 等我都可以試吓教囡囡.

子爵府

BNTYA01, 可否分享多些如何進行potty training?
你會每日咩時候俾佢坐potty?

Thanks.

子爵府

曼曼嘉嘉, 她不用奶瓶手柄, 便能揸住個奶瓶飲奶? 好叻啊!

原帖由 曼曼嘉嘉 於 11-1-3 18:42 發表
柸仔係由大人揸住的, 因為冇封口嘛! 飛機餐柸同coffee shop的咖啡柸差唔多大小, 不過質料係用塑膠,輕身d, 囡囡佢自己都想自己揸住, 但是,我唔俾. 我只會俾她自己揸奶瓶飲奶, 我都會留意住她,防止趺奶瓶落地. ...

大宅

原帖由 minisheep 於 11-1-4 15:11 發表
曼曼嘉嘉, 她不用奶瓶手柄, 便能揸住個奶瓶飲奶? 好叻啊!

係呀, 她兩雙手揸住飲奶個樣,就似d1歲大的bb咁,另外, 我係用pgieon奶瓶, 奶瓶樽身幼細d, 手仔容易揸得穩個奶瓶.

男爵府

4個月多D...識坐,轉身,抱住企,叫唔唔,叫奶奶,叫MUM MUM,揸奶瓶...周埋成日BABABABA...

大宅

咁快識叫唔唔,叫奶奶,叫MUM MUM??? 有咩方法train BB講架? 我呀B就快5個月喇, 偶然會講一D音好似奶奶、媽媽咁,但係過一陣就講唔到!

大宅

about potty training:

其实最好每日第一歺奶食完後就同佢坐potty,一定係食完奶後,因趁條腸move多咗,成功率大啲。
但我b冇特定時間,佢normal habit係隔日一次,但真係唔会賴落片,一定要坐potty先肯疴,試過有一次,我成日出咗街,冇人同佢疴,等到我11pm餵完,同佢疴先肯疴落potty。都屎都幾搞笑,成條香蕉咁,仲好長!

男爵府

我由出世開始每次做呢d野就不停重覆又重覆咁講...
不過佢地識講,,唔代表佢地識應用係生活上...
例如:佢地多數係o係做左之後先會講...因為我地平時多數係一邊做一邊講...
講真其實識又唔代表d咩,,因為佢地真係唔會咁早明白呢d野...同埋佢地e家係學緊發音姐...

大宅

原帖由 suiyiu922 於 11-1-9 21:51 發表
我由出世開始每次做呢d野就不停重覆又重覆咁講...
不過佢地識講,,唔代表佢地識應用係生活上...
例如:佢地多數係o係做左之後先會講...因為我地平時多數係一邊做一邊講...
講真其實識又唔代表d咩,,因為佢地真係唔會咁 ...
我都有同你一樣咁做,不過好多時我講緊,佢爺爺就係旁邊拉二胡,唔知係唔係分散咗個心,學唔到呢!

子爵府

Thanks for your sharing.

佢好叻同好大力呀!

咁你會抱住佢食奶 or 放佢落床/sofa 等佢自己食呢?

原帖由 曼曼嘉嘉 於 11-1-8 21:51 發表

係呀, 她兩雙手揸住飲奶個樣,就似d1歲大的bb咁,另外, 我係用pgieon奶瓶, 奶瓶樽身幼細d, 手仔容易揸得穩個奶瓶.

珍珠宮

好叻呀,識用杯同去potty

首頁

尾頁

跳至