跳至

首頁

尾頁

複式洋房

家長們稱讀完真光上小一會好舒服...
但又有家長們稱老師一般.......
那大家有冇正及反的例子?

大宅

我都想知,排隊拎報名表排到元朗廣場

大宅

老牌子的傳統學校

學校slogan 開開心心上學去, 快快樂樂放學去........

校長老c 夠愛心...
校舍位置不錯....
有不錯的口碑

我自己覺得唯獨沒有設~~ 觀課日....

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 leklekjolie 於 19-1-2011 10:40 發表
我都想知,排隊拎報名表排到元朗廣場

咁都唔止呀
我C6話聽到前面幾個媽媽話
自己喺屯門、荃灣同大埔過黎添呀

男爵府

其實真光畢業生通常升上咩小學??? 有冇小朋友會升到出面九龍較好既學校??

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

真係架 我就係其中一個屯門黎排隊既mami
原帖由 sheung1126 於 11-1-19 12:34 發表

咁都唔止呀
我C6話聽到前面幾個媽媽話
自己喺屯門、荃灣同大埔過黎添呀

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 諾軒 於 11-1-19 19:55 發表
真係架 我就係其中一個屯門黎排隊既mami

屯門過來也不奇,但荃灣不是有很多幼稚園選擇嗎?

伯爵府

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

如有埋家教會就好嘞:idea:

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 rainrain613 於 19-1-2011 19:58 發表

屯門過來也不奇,但荃灣不是有很多幼稚園選擇嗎?

我家姐住大埔,佢都話大埔有好多好幼稚園

別墅

無家教會,又無觀課!咁究竟係課程深?早寫字?小一派位好?還是校風好而吸引家長呢?
請指教.

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 sheung1126 於 11-1-20 00:16 發表

我家姐住大埔,佢都話大埔有好多好幼稚園

你說對,大埔有好多好學校. 如住大埔讀返大埔幼稚園好過喇..
以上只是個人意見.

如元朗真光同香港真光比較,又要跨區的話,
聽人說讀香港真光好過元朗真光呀.

元朗真光校舍大和派位好所以才多人選他.

大宅

原帖由 rainrain613 於 11-1-20 03:08 發表
香港真光和元朗真光有關係架?

元朗真光派位點好?

你說對,大埔有好多好學校. 如住大埔讀返大埔幼稚園好過喇..
以上只是個人意見.

元朗真光校舍大和派位好所以才多人選他.:ayawn ...

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

(純個人意見)
派位好唔好,我對lee個point有d保留,派位都係靠彩數同計分制,你讀邊間幼稚跟本唔關事!如果嗰年既細路跟住哥哥姐姐上小學,咁嗰年lee間學校派位咪叫好law......咁都唔代表係關間幼稚園事架!

原帖由 rainrain613 於 11-1-20 03:08 發表

以上只是個人意見.

別墅

香港真光同元朗真光係2間唔同學校, 是無關係的.

以上只是個人意見.

別墅

我個囡今年會係真光畢業, 會出番九龍讀書.
因我是住九龍的. 所以會簡九龍區學校.
其實讀邊間幼稚園對升小學是一點關係都無.

原帖由 ntk_mami 於 11-1-19 13:57 發表
其實真光畢業生通常升上咩小學??? 有冇小朋友會升到出面九龍較好既學校??

男爵府

原帖由 greenling 於 11-1-20 13:48 發表
我個囡今年會係真光畢業, 會出番九龍讀書.
因我是住九龍的. 所以會簡九龍區學校.
其實讀邊間幼稚園對升小學是一點關係都無.

多謝你!!! 你女女揀九龍學校係自己投考定派位架????

別墅

等緊小一派位. 要到 6月先知結果
原帖由 ntk_mami 於 11-1-20 14:17 發表

多謝你!!! 你女女揀九龍學校係自己投考定派位架????

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 cathy_1118 於 11-1-20 12:01 發表
(純個人意見)
派位好唔好,我對lee個point有d保留,派位都係靠彩數同計分制,你讀邊間幼稚跟本唔關事!如果嗰年既細路跟住哥哥姐姐上小學,咁嗰年lee間學校派位咪叫好law......咁都唔代表係關間幼稚園事架!

...

你也說得對. 派位我也聽過是不關學校事,不過聽有些家長說了另一個版本所以也諗是不是也關讀哪幼稚園?也不肯定...
所以讀哪緊幼稚園也沒所謂.
只要讀得開心又近近地返學也很好喇.

我也知道香港真光和元朗真光是無關係, 也知道香港真光和元朗真光比較, 很多人也說香港真光好得多. 當然不是說元朗真光唔好, 只是比較之下一定有高低之分.
其實返學讀書可不可沒比較?
這樣小朋友返學返得開心又沒比較的環境下成長...
對小朋友和家長來說也是一件樂事.

珍珠宮

作為家長, 除了希望小朋友上學開心之外, 當然也希望他們多學點知識, 以及有良好的品行. 這幾方面, 我覺得真光是做到了.

很多人說真光多功課, 很著重寫字, 因而批評真光課程傳統.

無可否認, 真光的功課和寫字量, 比一般幼稚園多很多, 但若單以這一點來評定真光是傳統學校, 我並不認同.

真光的活動很多, 學習模式也多元化: 唱遊, 繪畫, 說故事, 體能活動, 專題研習, 外出參觀......活動應有盡有, 我就不太覺得傳統了.

你說得對, 真光畢業生一般也較易適應小一, 因為他們的課程相當銜接小一課程. 回想小女初就讀小一, 她並沒有太大的不適應, 基本上可以輕易完成大部分功課而無需家長煩擾.

今年她升小二, 開始分班. 在她就讀的那一班的35人 (全級150多人考第1-35名的) 中, 有9人是來自真光的. 或許, 這可以作為你的另一個參考.

原帖由 CHERRYJUMP 於 11-1-19 09:17 發表
家長們稱讀完真光上小一會好舒服...
但又有家長們稱老師一般.......
那大家有冇正及反的例子?

大宅

甘你女女當時讀得開心嗎?會唔會覺得課程深唔想讀啊?
原帖由 MissMaMa 於 11-1-20 22:03 發表
作為家長, 除了希望小朋友上學開心之外, 當然也希望他們多學點知識, 以及有良好的品行. 這幾方面, 我覺得真光是做到了.

很多人說真光多功課, 很著重寫字, 因而批評真光課程傳統.

無可否認, 真光的功課和寫字量, ...

首頁

尾頁

跳至