論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人2月18日會返菲律賓一個星期,唸住同佢去家x會打3個月一針既避孕針,因為可以即時生效,如果打1個月1針怕趕唔到下個月佢走之前打.
長話短說,果度既姑娘一聽到我帶工人打針就話又有僱主逼工人打針.姑娘叫左我工人見佢,見完再叫我入去一齊講,姑娘不停強調我冇權逼工人打針,打針有好多副作用,唔可以為左唔比佢懷孕而逼佢地打,佢地會好慘................
我即刻同姑娘解釋,我冇逼佢打,我有比佢選擇,有問佢意願,佢話可以我先同佢黎,姑娘又再講一大堆打3個月1針會有咩唔好,又話經期會搞到好亂,可能會日日都有血,工人如果返到菲律賓日日有血行唔到房,佢會比老公話,呢個姑娘真係痴x線.佢仲話唔知醫生打唔打架,工人話ok醫生唔打都有可能架.
我話我同工人出去再唸下先,佢仲唔收口,不停講話有好多僱主都係咁逼個工人打針,叫我地將心比已,唔好咁對人工人,我都唔理佢打開門打算出去,個痴x線既姑娘即刻用英文同我工人講,你有權打同唔打冇人可以逼你架,我同你講過打會有好多副作用架啦,你要認真考慮......聽到佢咁講,我嬲到即刻叫我工人出去等,唔好理佢.
之後,我問我工人,你都明白打既可能會有副作用,你ok唔ok呀?我工人話佢姐姐同表妹都係香港打工,佢地返菲律賓都係打3個月1針既,唔聽到佢地有咩唔舒服,我工人話佢ok,佢有4個小朋友都9想再生.
咁我話你一陣同醫生講你ok啦,因為我要接大仔放學,我就走先,叫工人有咩打比我,打完針打比我.
點知工人打左1個月1針果隻,即係下個月再要返去打,我問工人做咩唔打比我問我?佢話醫生叫佢打呢隻,佢同醫生講要問僱主先,個醫生叫佢唔駛喎,你打又唔係你僱主打,唔需要問,叫我工人簽名打.
工人同我講完,我即刻打去診所了解,個登記阿姐話呢d係佢私隱唔可以講比我知,叫我問番工人.
我都有話工人點解唔問我呀?佢不停咁話醫生叫佢唔需要問,仲話計到下個月佢走之前可以打埋第二針,叫佢放心.
係,我最後都達到我既目的,唔駛擔心工人有bb,但呢間野既做法又好唔尊重我囉.根本佢地一知我帶同工人打針,已經對我好有偏見.
貼錢買難受!!!!!!

男爵府

我姐姐的前僱主也要求她打針才俾她返印尼放大假,
不過佢都有同我講, 打完好辛苦, 有頭暈, 腳軟和心跳的不舒適反應,
所以佢放假我都無要求她打針, 只係要求她簽字條, 承諾如果大肚, 會自願離職, (雖然知道是無實際效用, 只係想佢明白我的期望),
她告訴我不要擔心, 佢自己都唔想生, 所以佢會買印尼葯食來避孕, 佢話這些葯在香港都好易買,比起打針舒服好多, 而佢放咗2次大假都是用這方法的, 都無出事,你試吓同姐姐傾吓?

男爵府

醒目開學勳章

我之前都有問過家計會幫工人打針, 但係佢都又係話3個月既針好多副作用, 我上網CHECK過都真既, 同埋價錢同私家診所差得唔遠, 所以最後我都係叫工人去私家打一個月那一種.

我見3個月那一隻都幾多問題咁, 所以我唔想工人有事, 我叫佢打一個月算了.

大宅

係呀,我聽完姑娘解釋都知3個月果隻唔好,我比佢考慮,打針定食藥,佢自己話打針.
但我開頭以為1個月果隻會趕唔到佢走之前打,但原來唔同診所既針唔同計法,我問樓下診所又話要隔33日先可以打第2支,呢度又話26日都可以.
佢仲話佢老公從來唔會帶domdom架 ,佢係菲律賓都係打針既.

大宅

醒目開學勳章

樓主,你一開始就應該帶姐姐去私家醫生處打,因為佢地無咁多問題問,雖然唔係間間有,我上次都係問咗邊間有,比姐姐自行決定去唔去。

家計會都係有政府資助嘅地方,乜事都麻煩啲架啦!

大宅

畀面勳章

去家x會打3個月一針幾錢架?

大宅

原帖由 littlepigstores 於 11-1-21 17:12 發表
樓主,你一開始就應該帶姐姐去私家醫生處打,因為佢地無咁多問題問,雖然唔係間間有,我上次都係問咗邊間有,比姐姐自行決定去唔去。

家計會都係有政府資助嘅地方,乜事都麻煩啲架啦! ...

我而家知喇
我開頭冇問多幾間,只問左樓下果間,就以為要隔成33日咁耐,原來仲有其他既.

大宅

醒目開學勳章

家計會啲人,都成日以為僱主 "蝦" 工人,佢地唔肯打,邊個都迫唔到啦!我上次同姐姐講比錢佢打 (如果佢同意),佢不知幾開心,又慳一筆,佢話在 印尼,佢地都係打針嘅。

現在樓主,你記住同姐姐打下一針,下次去私家啦,費事比啲得閒無野做嘅人,又乜又乜。

原帖由 mrsleung0716 於 11-1-21 17:34 發表

我而家知喇
我開頭冇問多幾間,只問左樓下果間,就以為要隔成33日咁耐,原來仲有其他既.

大宅

我都唔係好明點解佢地覺得僱主 一定係"蝦" 工人架?我一定係問左工人願唔願意先同佢黎打架啦,佢唔想打我點逼都逼唔到架.同埋我工人佢自己都想打,我話比錢佢打佢不知幾開心啦.

男爵府

好媽媽勳章

下次可去母嬰健康完打,一蚊咋!

大宅

好媽媽勳章

原帖由 yaulinda 於 11-1-21 04:12 PM 發表
不過佢都有同我講, 打完好辛苦, 有頭暈, 腳軟和心跳的不舒適反應,
所以佢放假我都無要求她打針, 只係要求她簽字條, 承諾如果大肚, 會自願離職, (雖然知道是無實際效 ...

No way...never trust them.......

我曾經都係受害人...
工人上机前打咗1个月1針嘅..
另外再比咗1排避孕丸....
因為某d原因佢就成2.5個月先返到尼...

這2.5個月裡面,每隔1-2星期同佢通電都提佢要用埋dom..

跟住抵港後又話剛m完......

最後抵港3個星期後就confirm有咗(當時我仲坐緊月tim)

NEVER NEVER TRUST THEM

伯爵府

點解會去家計會??
一早去私家就無野聽又唔駛煩啦.

珍珠宮

原帖由 yaulinda 於 11-1-21 16:12 發表
所以佢放假我都無要求她打針, 只係要求她簽字條, 承諾如果大肚, 會自願離職, (雖然知道是無實際效用, 只係想佢明白我的期望),
...

冇用點解要咁做呢?你以為提醒佢?
只要佢講出嚟, 分分鐘已經係歧視, 對你冇好處, 但就有好多壞處.......
假如有一日佢要告你唔知claim d 乜, 話俾個官知你要佢簽張咁嘅agreement, 個官對你嘅印象分一d 會大跌, 覺得你唔會對d 工人好得去邊!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

回復 13# SandraLo 的帖子

此姐姐已平安走了一些日子了,
還算順利無手尾,
同意書是agent主動讓她簽的,
但agent有同我講明大起肚來都無辦法,

大宅

以下純粹技術分析, 唔係鼓勵欺壓工人.
如果僱傭雙方同意, 叫工人寫定一封辭職信, date大約六、七個月後, 信裏面講明因為自己大肚, 想番家鄉有人照顧...等等. 工人簽名後僱主keep(一式一份), 如果工人到時真係有咗, 就攞番封信出嚟叫佢走.
得唔得?

大宅

雖然我都覺得姑娘講得岩, 不過, 又真係冇辦法, 好彩我工人唔想生

水晶宮

Why don't you 一開始就帶姐姐去私家醫生處打? 家X會平幾多架?

首頁

尾頁

跳至