論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我姐姐6月完約將會同佢續約, 而佢湊我兩個囝囡都好好, 請問你地續約會加人工比姐姐嗎? TKS!

大宅

我會以bonus嘅型式去reward佢. 係續約嗰時俾D, 又話佢聽如果繼續好表現, 每一年都會出bonus. 我屋企多數臨放大假番菲律賓前俾, 等佢可以買多D野回鄉, 或者新年. 不過如果你怕佢唔番(應該唔會如果佢係你覺好到加人工), 咁選擇其他日子俾.

男爵府

原帖由 BBchuMA 於 11-1-23 01:48 發表
我姐姐6月完約將會同佢續約, 而佢湊我兩個囝囡都好好, 請問你地續約會加人工比姐姐嗎? TKS!

不會加人工,工人自己都會考慮是否跟你續約.佢當然覺得在你家工作適合佢,先會跟你續約.點解要加人工呢?若續約後佢變差,你想炒佢時,會跟你加咗比佢既人工計架.

真係表現好,平時比d奬償佢就得.

大宅

Yes, bonus is better. If you want to give on monthly basis, then put the difference under the item of discretionary bonus on her wage receipt instead of increase the monthly salary on the new contract.

大宅

receipt still state $3580 even I pay more than it

伯爵府

i pay $250 more each mth although she will have less work tasks because i will have an extra maid to share duties.

she told me she thought i wld give her $400 more.

suggest not to give extra as all maids are greedy!!

i already give her $500 lai see (christmas, CNY, her birthday and my B's birthday) x 4 times each year ga la.

民房

yes! im agree that all maids are greedy!

你地就好la, 個工人湊到d小朋友要你地加人工!
我個人工唔同我小朋友玩ga...
所以我小朋友唔多講喇野...

民房

yes! im agree that all maids are greedy!

你地就好la, 個工人湊到d小朋友要你地加人工!
我個人工唔同我小朋友玩ga...
所以我小朋友唔多講喇野...

民房

要獎就比利事la!

大宅

wah! 你好豪bor,你個maid 唔多.... 500利是都....
原帖由 c-wong 於 11-1-26 10:36 發表
i pay $250 more each mth although she will have less work tasks because i will have an extra maid to share duties.

she told me she thought i wld give her $400 more.

suggest not to give extra as all ...

大宅

mine....約滿酬金,2nd contract 完一次過一筆,等佢唔会中途走佬去canada.

伯爵府

原帖由 bbJP 於 11-1-26 12:28 發表
wah! 你好豪bor,你個maid 唔多.... 500利是都....

my B loves my maid a lot, my maid treats my B like her own sister, so ok to give her bigger lai sees. but for the salary increment, she wants to 'wutt' me more which i m not happy with.

水晶宮

我續工人第三份約,都係比最低工資乍.
而且,無BONUS,只有新年利是仔.

象牙宮

原帖由 BBchuMA 於 11-1-23 01:48 發表

續約加人工 ---> 不是法律規定.

香港打工仔, 以下也不是勞工法規定:
有13个月糧
有花紅
每年有加薪

男爵府

我剛新請姐姐...未開工, 佢係香港完約, 家下番左去家鄉, 之後先同返黎同我打工.

因為我經常食佢煮既飯, 合我口味, 又冇黑面.識廣東話 當時因某些原因, 我由一向抗拒請姐姐, 便做急要請姐姐, 佢又剛好完約, 本來快要應承幫其他人打工, 為左搶佢番黎, 我offer 3800請佢

好多人笑我傻, 話唔應該咁, 應該改為俾bonus之類, 又話萬一日後佢貨不對辦炒佢又俾多o的

但我唔係咁諗, 坦白講, 全世界都係雞脾打人牙較軟, 佢地咁辛苦黎打工係為錢.

我請佢好過求其請個海外, 至少溝通到, 唔駛教煮飯, 反正係搏, 不如搏過機會大的.

要搶佢就要用多少少錢, 正如香港老細要搶人都係要出高人工.. 講真, 我海外請一個番黎, 教完唔o岩又要炒, 來回浪費時間同金錢仲大過我每月俾多$220 x24, 我覺得搏得過丫....你

若佢係真心打工搵錢唔係搞搞震, 佢都唔會蠢到做得衰搏炒為左多個月代通知, 但搵另一份工變番3580 但唔知個新老細好唔好.....

所以,究竟續約會唔會加佢人工, 我覺得睇你覺得佢為人啦~~ 你摸唔摸清佢打算做多幾多年, 佢真係為錢打工, 唔會諗住做幾個月又走,一個月俾多200蚊, 都唔係多丫, 大家飲少次茶都去左.

all maids are greedy 其實係all ppls are greedy, 問心, 大家自己有邊個唔想老細加你人工???????點解老細要加你人工? 若你有好路數, 自問又做得好, 大把人請, 你老細話只係俾bonus 你, 但冇人工加, 你走唔走?????暗示明示俾老細知想佢加你人工, 你老細會唔會覺得你係屈佢?實o架啦, 不過佢計過, 加你人工留住你, 好過浪費時間請人, train 人.....佢都要加俾你囉..

其實打工又好, 做老細又好, 其實係摸底, 睇下邊個需要邊個多o的....邊個冇左邊個會較麻煩??一買一賣, 一個為錢一個為服務而已, 香港人打工又好, 姐姐黎香港打工都係咁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 sorman 於 11-1-26 04:05 PM 發表
我剛新請姐姐...未開工, 佢係香港完約, 家下番左去家鄉, 之後先同返黎同我打工.

因為我經常食佢煮既飯, 合我口味, 又冇黑面.識廣東話 當時因某些原因, 我由一向抗拒請姐姐, 便做急要請姐姐, 佢又剛好完約, 本來快 ...

Yes, I agree with you, but I may extra give her a small amount as a bonus instead of add on her basic salary.......of course it's consider her performance la.......

大宅

咁你個case又唔同.我地講緊工人續約,唔係要响個market到搶人返黎,而且大家已主僱2年,有互信,話比bonus佢唔会驚你唔守信用
原帖由 sorman 於 11-1-26 16:05 發表

因為我經常食佢煮既飯, 合我口味, 又冇黑面.識廣東話 當時因某些原因, 我由一向抗拒請姐姐, 便做急要請姐姐, 佢又剛好完約, 本來快 ...

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個人都唔贊成加人工...

伯爵府

原帖由 sorman 於 11-1-26 16:05 發表

i don't really agree that all ppl are greedy. my maid asked for what she doesn't deserve. i paid her more not because she performs good, it's just that i need 2 maids so i want to keep an existing maid. as an employee, i won't ask my boss for more.

$2xx is a small sum to us, but the % is high based on their salary.

伯爵府

原帖由 wcpcelia 於 11-1-27 08:39 發表
個人都唔贊成加人工...

90% maids are cunning and greedy, i quite regret give her salary increment.
this time she asked me for $400, next contract she will ask for $800. don't set high expectation to them.
my last maid also v greedy...even pue yuet greedy asked me for 3k lai see...sigh...
how come so many money minded ppl ga.

首頁

尾頁

跳至