論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

琴日佢摺咗衫,洗咗佢食嘢d碗+我兩個細路早餐d嘢,咁算唔算返咗工?!

我老公/99日日問我有冇提佢食藥。喂!佢三十幾歲啦!要我湊呀?

今朝99仲陪去咗睇c+醫生,(我咁嬲真係好想叫佢輪街症!) 返咗嚟我見佢開始執屋,不過我直情唔想同佢講嘢。一陣我要帶個女去睇牙醫,個仔又要去學琴,都唔知放飛機好定係叫亞公主帶個仔好!

我唔係唔信佢病,只覺得瞓四日好誇!

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 Chole 於 11-1-27 14:54 發表
琴日佢摺咗衫,洗咗佢食嘢d碗+我兩個細路早餐d嘢,咁算唔算返咗工?!

我老公/99日日問我有冇提佢食藥。喂!佢三十幾歲啦!要我湊呀?

今朝99仲陪去咗睇c+醫生,(我咁嬲真係好想叫佢輪街症!) 返咗嚟我見佢開始執屋,不過我直情唔想同 ...

老老實實, 佢有限度地做咗家務, 已算開咗工
不過, 你點都要同佢好好傾下
嬲還嬲, 你底線係咩, 佢權利同應享福利係乜野, 佢要清楚.

珍珠宮

原帖由 CrabPincers 於 11-1-26 20:58 發表
佢無醫生紙, 放乜野病假呀
同佢講, 既然醫生無開病假紙比你, 就即係代表你可以做到野
如果你認為你吾可以做野, 要休息, 就去政府/私家醫生拿返病假紙, 否則當你曠工

就算有醫生病假紙, 都係要扣$
依家就算放左4日, ...

同意......
唔好同佢估估吓, 講清楚!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

珍珠宮

原帖由 ellawyc 於 11-1-27 14:36 發表

我又係試過尿道炎瞓咗8日醫院囉.....
其實個人完全冇事, 但口服抗生素已經起唔到作用
所以要留院每6小時打一次點滴, 每次2小時
嗰次悶到我丫......不知幾想鼠出醫院

所以樓主, 你工人擺明呃假, 叫佢出示醫生紙啦
...

嘩......你成日中招所以咁?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 SandraLo 於 11-1-27 16:06 發表

嘩......你成日中招所以咁?

嗰段時間係密
同埋, 以前身體曳d, 多傷風感冒, 以前d醫生又好輕易開anti-biotics, 所以食到隻菌有極佳抗藥性.

珍珠宮

原帖由 ellawyc 於 11-1-27 16:18 發表

嗰段時間係密
同埋, 以前身體曳d, 多傷風感冒, 以前d醫生又好輕易開anti-biotics, 所以食到隻菌有極佳抗藥性.

我都成日中架....... 所以好驚......
依加d 同事都會提我飲水...... 有次放咗工都打番嚟提我, 好感動..... :loveliness:

大宅

好媽媽勳章

我姐姐1月頭病左,佢係寒冷天氣警告+毛毛雨,姐姐凌晨5:30,出去幫我女攞幼稚園form,之後就病左,我同佢睇左dr,但姐姐仍照舊工作,照顧我女!

最近,姐姐同我講:sorry 太太,i sick i want to see dr again …原來姐姐m come 左成個月,我即帶佢睇醫生,近lee 個星期,同佢轉左3次醫生,睇住姐姐越來越面無血色,手掌白哂,冰凍,開始頭暈,怕凍(我估開始貧血),但佢都照舊做野! 我盡量俾佢瞓多啲。我一見佢做野,我即叫停佢,但佢就話太太no problem, i don't want sick ga…
我仲叫姐姐10:00瞓,第二日9:00先起身,但佢10:00已買埋餸返屋企....
瓜瓜哇哇哇

侯爵府

佢同我個仔講話食咗藥,夜晚瞓唔着。

我同亞仔講成日瞓,夜晚梗瞓唔着la!

我好蠢,eq又低,佢做得耐就得寸進尺!我唔識開口同佢講,佢頭先仲同個仔話 "shaking". 如果佢死口話發嬈 (琴日話頭痛),唔通我要佢探熱開工?

侯爵府

你就好啦!如果佢咁對我,我都會叫佢休息。頭嗰兩三日我都無嬲,到第三日夜晚佢都毫無表示第二朝會唔會"復工"起身凑細路我至唔happy.

原帖由 ebutterfly323 於 11-1-27 18:36 發表
我姐姐1月頭病左,佢係寒冷天氣警告+毛毛雨,姐姐凌晨5:30,出去幫我女攞幼稚園form,之後就病左,我同佢睇左dr,但姐姐仍照舊工作,照顧我女!

最近,姐姐同我講:sorry 太太,i sick i want to see dr again …原來姐姐m come 左成個月, ...

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 Chole 於 11-1-27 18:45 發表

我好蠢,eq又低,佢做得耐就得寸進尺!我唔識開口同佢講,佢頭先仲同個仔話 "shaking". 如果佢死口話發嬈 (琴日話頭痛),唔通我要佢探熱開工? ...

你要佢清清楚楚同你講, 係唔係要請假, 如果真係見唔舒服, 請假休息, 你一定得, 不過佢要寫請假信比你.
你要暗中錄音, 錄影.

若佢再阿之阿助話呢度唔舒服嗰處唔妥, 你就要影后上身, 立即關心佢係咪有大病, 尿道炎冇理由咁耐唔好, 即CALL白車送佢入醫院.
去搵醫生搞清楚最好, 你屋企人就以心為心唧, 佢如果擺明係以此搵著數, 咪全部人比佢利用晒?

記得記得, 唔好動氣, 咪比人地撩兩撩就著晒火至得架~ ^^

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 ebutterfly323 於 11-1-27 18:36 發表

最近,姐姐同我講:sorry 太太,i sick i want to see dr again …原來姐姐m come 左成個月, ...

手掌白哂???
嘩.....你工人係唔係婦科病呀?
冷親弱咗都冇理由咁快演變成咁
快D同佢再搵醫生啦
唔知搵咩醫生就經急症入政府

大宅

好媽媽勳章

原帖由 Chole 於 11-1-27 18:45 發表

我好蠢,eq又低,佢做得耐就得寸進尺!我唔識開口同佢講,佢頭先仲同個仔話 "shaking". 如果佢死口話發嬈 (琴日話頭痛),唔通我要佢探熱開工? ...

咁你叫佢LEE 個月慳D LA, 月尾出糧時就同佢計數, 攞到醫生紙GE 就跟勞工法例出俾佢, 攞唔出就當擴工OR事假LOR....
我唔係讚我姐姐, 我姐姐食完藥, 勁攰, 勁眼瞓, 佢都做妥野先入房休息。雖然, 近排佢係表現差左, 但我都可以接受LOR!!!
瓜瓜哇哇哇

珍珠宮

原帖由 Chole 於 11-1-27 18:50 發表
你就好啦!如果佢咁對我,我都會叫佢休息。頭嗰兩三日我都無嬲,到第三日夜晚佢都毫無表示第二朝會唔會"復工"起身凑細路我至唔happy.

到底佢知唔知要病假扣人工?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 ellawyc 於 11-1-27 18:55 發表

手掌白哂???
嘩.....你工人係唔係婦科病呀?
冷親弱咗都冇理由咁快演變成咁
快D同佢再搵醫生啦
唔知搵咩醫生就經急症入政府

多謝關心, 我都好驚佢有事,驚佢會死係我屋企!!! 姐姐都係咁諗AR~~
我當初以為佢汗爾蒙失調, 帶左佢睇中醫, 個中醫話佢可能之前(8年前)生過BB,調理得唔好, E + 子宮老化(姐姐39歲), 子宮內碧血塊膜落.... 但佢E + 個西醫就冇講D 咩, 淨係話如果一個禮拜後仲唔停, 就會寫紙俾佢照。姐姐食左3日藥, LIP 開始見血色, 個人精神左, M 流少左....但仍手掌白, 見頭暈, 但可以理解。我會再留意佢GA LA!

瓜瓜哇哇哇

男爵府

畀面勳章

原帖由 SandraLo 於 11-1-27 19:37 發表

到底佢知唔知要病假扣人工?

可能佢知道會扣人工,拿拿林好番晒!!!

侯爵府

99頭先至訓示我唔好扣佢人工!

不過佢今日見我黑口黑面又唔多啋佢,知驚la! 啱啱話我知聽朝會復工。

下星期新年假我會請佢繼續休息law! 本來假期去廸廸尼預埋佢,宜家慳番!

原帖由 CD_BB 於 11-1-27 20:38 發表

可能佢知道會扣人工,拿拿林好番晒!!!

侯爵府

C+醫院叫佢入院 (係半夜俾咗藥之後返咗屋企至call 我地話要入 ),再到公立唔收。之後我請教幾個醫護朋友,佢地話C+俾嗰d藥根本就唔啱,白血球亦未至要入院,嗰晚就搞到我兩公婆無得瞓,得番半條人命。

等我嬲完至做得影后。宜家一開聲我實炳佢。

多謝大家嘅建議同埋聽我呻

原帖由 ellawyc 於 11-1-27 18:51 發表

你要佢清清楚楚同你講, 係唔係要請假, 如果真係見唔舒服, 請假休息, 你一定得, 不過佢要寫請假信比你.
你要暗中錄音, 錄影.

若佢再阿之阿助話呢度唔舒服嗰處唔妥, 你就要影后上身, 立即關心佢係咪有大病, 尿道炎冇 ...

珍珠宮

原帖由 Chole 於 11-1-27 21:27 發表
99頭先至訓示我唔好扣佢人工!

不過佢今日見我黑口黑面又唔多啋佢,知驚la! 啱啱話我知聽朝會復工。

下星期新年假我會請佢繼續休息law! 本來假期去廸廸尼預埋佢,宜家慳番!

...

你冇打算搞清楚?咁下次佢一定照板碗!

首頁

尾頁

跳至