論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

1. 係香港完約工人來, 佢話做滿一年要出一出境係咪真? (會唔會其實係断約工人)
2. 佢做滿一年想放哂14日大假番菲律賓, 我應唔應該扣佢7日人工當no pay leave? 等佢番來先俾番佢, 我驚佢走左唔番來.
3. 不過佢係做滿左一個出糧個日起飛, 即係放那14日其實係下個月糧先出, 佢唔番來我都無蝕俾佢
4. 扣佢7日人工我又驚佢唔夠錢洗出去借錢, 同我都唔想佢番屋企兩手空空無個錢係身, 佢已經要自已出一半機票錢去程, 即係已經無左1/3. 從佢叫我呢個月早d 出糧買機票就知佢個個月都無咩錢淨, 唔知係咪寄哂番屋企
5. 我係咪要book 定appt 等佢番來那日即時叫佢去驗身? 不過驗身報告要幾日先出到, 甘個幾日有咩要小心?

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

佢上一份完約已經俾咗去程機票$佢,所以唔存在無左1/3,而且佢自己有$(就算寄哂番屋企都係叫有$)
佢返菲律賓要唔返來,扣佢幾多日人工都一樣,而且佢放假果14日當中有pay果7日妳已經係佢放假後的出糧日先比佢啦,

公爵府

做滿一年, 我只會比7日大假, 唔會ADVANCE 任何大假. 亦唔會ADVANCE機票比佢.

驚佢唔夠錢使? 我從來唔會幫佢擔心呢D野.早D出糧唔一定係唔夠錢駛, 只係想提早將D錢寄返屋企..

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回復 1# snow228 的帖子

工人做滿一年要放哂14日假

1. 係香港完約工人來, 佢話做滿一年要出一出境係咪真? (會唔會其實係断約工人)

答 : 佢是香港完約/斷約後沒有離開香港便到妳家工作?
如果是佢必須於一年內出境一次.看看佢個vist.vist上有講明佢需幾時前需出境一次.

2. 佢做滿一年想放哂14日大假番菲律賓, 我應唔應該扣佢7日人工當no pay leave? 等佢番來先俾番佢, 我驚佢走左唔番來.

簽 : 佢要放幾多天,是妳與他大家磋商.佢所有放假日都是no pay leave,不需比工資.妳只需提供回程機票比佢就ok,但留意妳比A準費時是否有包,如有妳一毫子也不需比.
**水腳我就唔知要唔要比,好似是$100**
佢所享有14天大假,是完成對妳合約後才可享用.

3. 不過佢係做滿左一個出糧個日起飛, 即係放那14日其實係下個月糧先出, 佢唔番來我都無蝕俾佢

答 : 糧可照出比佢,不需多付.

4. 扣佢7日人工我又驚佢唔夠錢洗出去借錢, 同我都唔想佢番屋企兩手空空無個錢係身, 佢已經要自已出一半機票錢去程, 即係已經無左1/3. 從佢叫我呢個月早d 出糧買機票就知佢個個月都無咩錢淨, 唔知係咪寄哂番屋企

答:佢無錢,同妳無關係.
***妳唔好,好似我借錢比工人.我工人到現在還未還完比我,又做得不太好,相炒佢,佢重欠我錢.***

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 winglongyan 於 11-1-27 11:53 發表

佢所享有14天大假,是完成對妳合約後才可享用.

呢點要更正一下
1. 年假係完咗一年service便可得.
2. 年假係咁計
1st year - 7 days
2nd - 7 days
3rd - 8 days
4th - 9 days
5th - 10 days
餘此類推, 最高至14日
3. 所以工人第一份約, 總共有14日大假, 但, 佢有權做滿第一年後, 先放7日.
4. 不過, 工人回家一轉, 有時成本好高, 所以佢地一般會揀完約至走.

不是完約才可放14天大假. 大家要注意呀.

大宅

係咪即係假設佢第二份約做滿4年有 8+9 = 17日假
6年有 10+ 11 = 21 日假

如果佢肯做又keep住而家甘唔太過份我at least 都簽多佢2-3份約. 費時煩

原帖由 ellawyc 於 11-1-27 12:41 發表

呢點要更正一下
1. 年假係完咗一年service便可得.
2. 年假係咁計
1st year - 7 days
2nd - 7 days
3rd - 8 days
4th - 9 days
5th - 10 days
餘此類推, 最高至14日
3. 所以工人第一份約, 總共有14日大假, 但, 佢有 ...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 5# ellawyc 的文章

多謝維尼媽提醒.

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 snow228 於 11-1-27 12:57 發表

如果佢肯做又keep住而家甘唔太過份我at least 都簽多佢2-3份約. 費時煩

...

正確
我有朋友請咗個工人十幾年, 佢每次完約回家, 都走成個幾月架~ 不過朋友d細路大, 家中亦冇老人家, 問題唔大.

翡翠宮

原帖由 snow228 於 11-1-27 12:57 發表

...

还要加多2日sunday.

首頁

尾頁

跳至