母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿b頭一個月我唔夠奶,所以要補奶粉,個幾月後就可以全人奶,餵到依架阿b四個月,佢生長線跌咗,身長就keep到,但體重就唔多夠,所以我諗住轉半人奶,因為我諗我都係唔多夠奶,近排都無乜谷感覺。我想問我可唔可以keep到剩係早晚埋身餵﹖其實我都已經試咗幾日,都算可以,因為我餵完朝早就無埋身/泵出黎,到夜晚就好谷,所以阿b夠食,但我驚過來幾日後就唔會再有谷感覺,到時我擔心阿b唔夠食,可能要放棄人奶。請問有無奶媽試過由全人奶轉半人奶﹖

禁止訪問

男爵府

我係半人奶架, 之前返工本來都有泵一次, 但後來無得泵, 就只係每日放工後埋身餵兩餐, 同每朝一餐, 起初都成日谷住幾硬下架, 但唔知係咪始終BB啜少左, 所以而家已經無谷, 咁佢都夠食個幾餐. 我記得4個月去健康院個陣同姑娘講話餵3餐, 佢話咁我就只會得返3餐既奶喇.

別墅

我都知道人奶好過奶粉,但阿b體重生長線跌到得番5%,真係太底啫,唔可以唔補奶粉囉,所以都想keep住半人奶。其實我都知道一食奶粉,阿b體重會升得好快,我都驚會過肥。
原帖由 子和媽咪 於 11-1-30 16:25 發表
我過左2個月後都已經無左谷奶既感覺,但唔一定代表無奶,因為個乳房已經適應左。。我每日都泵到3十幾安,如果可以,梗係俾全人奶BB,阿B夠唔夠食,睇下佢每日濕左幾條片片,只要BB健康,唔好要BB太重,我阿B都係5十多D%之麻。。始終奶粉都係人工合成 ...

別墅

但我剩係諗住餵兩餐,我好驚keep唔住夠奶俾阿b,因為我始終都想阿b可以食d人奶到6個月。
原帖由 寶寶龍 於 11-1-31 00:32 發表
我係半人奶架, 之前返工本來都有泵一次, 但後來無得泵, 就只係每日放工後埋身餵兩餐, 同每朝一餐, 起初都成日谷住幾硬下架, 但唔知係咪始終BB啜少左, 所以而家已經無谷, 咁佢都夠食個幾餐. 我記得4個月去健康院個陣 ...

大宅

我都想知點樣由全人奶減到去半人奶...咁返工時谷住點算??因為3月開始可能只係lunch泵一次, 又或者lunch都唔泵....都驚keep唔到奶量...但係又聽有人話淨係早晚餵都可以keep餵到兩歲...所以想知可以點keep呢??

別墅

其實我諗到六個月後可以食固體食物反而會容易d keep住淨係早晚餵,但依架我阿b得四個月,始終都只係靠飲奶,我都好驚keep唔到奶量俾佢,希望有試過o既媽咪分享一下。
原帖由 hehababy 於 11-1-31 10:55 發表
我都想知點樣由全人奶減到去半人奶...咁返工時谷住點算??因為3月開始可能只係lunch泵一次, 又或者lunch都唔泵....都驚keep唔到奶量...但係又聽有人話淨係早晚餵都可以keep餵到兩歲...所以想知可以點keep呢?? ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊