美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

[求助] 短髮問題...

我本身係長頭髮,
平時都有紥開辮,
終於下o左好大決心剪短o左(大約o岩o岩過膊),
依家個頭一來好鬆(本身髮質問題),
二來因為之前成日紥辮,
搞到d頭髮o既生長方向好怪,
一pat二pat咁,
請問我可以做d咩改善呢個情況呀? :-( :-(

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: [求助] 短髮問題...

珍珠宮

畀面勳章

我本身n月前先電過,
電o左無耐已無心機gel,
依家剪短更加唔會再電過;
以我本身係長髮o黎計,
剪到膊頭已經覺得好過火,
接受唔到要再剪短d呀... :-(

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

複式洋房

做負離子

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

不如試下用"Loreal" 既" hot straight" cream,幾好用,洗完頭後,「查」落頭到再吹,佢唔係moss,所以唔傷頭髮。我試過ok喎! 吹完仲有d 焗完油既效果! 「萬 0」 同「屈人寺」有售。

p.s.
個樽係粉紅色的,有for 曲髮同直髮的。
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

畀面勳章

[quote]
魚生 寫道:
負離直得唔得呢?

我都試過將長到腰

珍珠宮

畀面勳章

我之前負離子過,
到上次電半頭時髮型師就話幫我剪晒之前負離子過o既頭髮幫我電,
電完無幾耐已經覺得好煩無心機打理佢,
跟住好想剪到o岩o岩過膊o既髮型,
諗o左好耐終於剪o左,
其實我係想試下d頭髮係完全無負離子o既情況下o既樣,
我接唔接受到,
其實正如今次髮型師所講,
我頭髮本身唔係真係好鬈,
而係鬆散囉,
所以又唔係好想再負離子(傷頭髮),
點知我又估計唔到d頭髮因為經常束髮o既關係,
搞到d生長方向怪怪咁,
真係唔係好接受到佢呢個狀態,
睇o黎我再唔想都係要負離again囉... :-(

珍珠宮

畀面勳章

是是但但 寫道:
不如試下用"Loreal" 既" hot straight" cream,幾好用,洗完頭後,「查」落頭到再吹,佢唔係moss,所以唔傷頭髮。我試過ok喎! 吹完仲有d 焗完油既效果! 「萬 0」 同「屈人寺」有售。

p.s.
個樽係粉紅色的,有for 曲髮同直髮的。

頭髮生長方向o既"鬈"有無用呢?
因為我o係屋企搵下搵下見返好多樽之前買落o既"直髮"gel、水o既product,
我覺得解決唔到我依家呢個問題哩... :-(

水晶宮

tensi819,
咁我又唔咁保證....^^" 不過...幾十蚊支,試下無妨~!

不過,呢d都係治標唔治本既方法囉! 可能你真係要試下再剪短些....
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

畀面勳章

是是但但 寫道:
tensi819,
咁我又唔咁保證....^^" 不過...幾十蚊支,試下無妨~!

不過,呢d都係治標唔治本既方法囉! 可能你真係要試下再剪短些....

咁你本身頭髮有咩問題所以先用佢o架?

男爵府

環保接龍勳章

推介你用一隻順髮精華液. 作用如髮尾油. 可用作頭髮造型.用後頭髮好柔潤.一支75ml.售92元. 我pm你那裡買。
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

水晶宮

tensi819,
我係游得水多,頭髮旱了許多,髮腳仲起絲....但用了後,有點像焗了油,冇咁掃把...

不過,早陣子去了髮型屋焗油 & 每次游水都會戴泳帽,現在髮質好了許多,沒有咁似「和旱草」了~
tensi819 寫道:

洋房

Hi Harry媽,

My hair is inborn curl, difficult to handle. Can you PM me also. Thank you.

Harry媽 寫道:
推介你用一隻順髮精華液. 作用如髮尾油. 可用作頭髮造型.用後頭髮好柔潤.一支75ml.售92元. 我pm你那裡買。

珍珠宮

畀面勳章

是是但但 寫道:
tensi819,
我係游得水多,頭髮旱了許多,髮腳仲起絲....但用了後,有點像焗了油,冇咁掃把...

不過,早陣子去了髮型屋焗油 & 每次游水都會戴泳帽,現在髮質好了許多,沒有咁似「和旱草」了~
[quote]
tensi819 寫道:
[/quote]

尋日買o左o黎試,
原來佢要配合直髮夾o黎用o架喎,
咁o岩我尋日又買o左VS o既直髮梳/夾,
一邊吹住頭一邊夾,
直又好似直過乜都唔搞咁囉,
但夾夾下覺得勁旱呢...
係咪我用得太少?
何為nut-sized?

首頁

尾頁

跳至