親子旅遊

跳至

首頁
12345...39

尾頁

公爵府

畀面勳章

我4月中去沙巴, book左magellan sutera, 有好多問題要問:

(1)(1)我住Magellan Sutera, 是否出碼頭買船票平過join一天遊??碼頭會包d乜野架?

(2) (2) 請問在酒店book一天遊(如雙島遊)是否貴過local tour好多??

(3) (3)如果定local tour, 是否除了天氣差可以refund, 其他要收full payment??

(4)(4)長鼻猴/螢火蟲是否小朋友必去的地方??有無好推介?

(5) (5) Mari Mari 文化村是否小朋友唔去都無損失?
(6)Magellan Sutera免費穿梭巴士(一小時), 去市中心會唔會停在富源/怡豐/味雅/雙天海鮮檔/海王城/不夜天及意大利菜 @Little Italy

(6) (7)搭的士由magellan suteraWaterfront/富源/怡豐/雙天海鮮檔/不夜天/意大利菜 @Little Italy/海王城及味雅(車資大約多少, 我驚的士大佬濫數車資)

(7) (8)
除了專門店買朱古力外, 有什麼地方可以購買, 是否好好味道??

(8) (9)除了機場外,沙巴雪條是否在便利店都可以買到(是否無乾凍)??

大宅

原帖由 christina 於 11-2-16 11:34 發表
我4月中去沙巴, book左magellan sutera, 有好多問題要問:

(1)(1)我住Magellan Sutera, 是否出碼頭買船票平過join一天遊??碼頭會包d乜野架?

(2) (2) 請問在酒店book一天遊(如雙島遊)是否貴過local tour好多??

( ...

magellan有自己o既碼頭,果度已經有船票買,不過唔包lunch,有得租救生衣同mask

經酒店book就會貴,自己去碼頭買ticket就平d(平過local tour),不過唔包lunch,但島上可以買到野食(唔貴)
(3) (3)如果定local tour, 是否除了天氣差可以refund, 其他要收full payment??
yes
(4)(4)長鼻猴/螢火蟲是否小朋友必去的地方??有無好推介?
路程遠,未必一定睇到,如果小朋友太細唔建議去,如果遇o岩落雨就比較危險(因座船). 我會選擇去動物只多d.

(5) (5) Mari Mari 文化村是否小朋友唔去都無損失?
我未去過,上網睇過無咩好睇,所以都無打算去.
(6)Magellan Sutera免費穿梭巴士(一小時), 去市中心會唔會停在富源/怡豐/味雅/雙天海鮮檔/海王城/不夜天及意大利菜 @Little Italy
會有4個point停車,你講o既地方都係停車位o左近,都好近,酒店有地圖提供.

(6) (7)搭的士由magellan suteraWaterfront/富源/怡豐/雙天海鮮檔/不夜天/意大利菜 @Little Italy/海王城及味雅(車資大約多少, 我驚的士大佬濫數車資)
MYR15-20,可以先問價再上車.
(7) (8)
除了專門店買朱古力外, 有什麼地方可以購買, 是否好好味道??

市中心有超市,另外機場有,好多選擇

(8) (9)除了機場外,沙巴雪條是否在便利店都可以買到(是否無乾凍)??
如打算寄返HK就要機場買(有乾冰),其他便利店買到o既係散裝
url] [/url]

大宅

原帖由 christina 於 11-2-16 11:34 發表

( ...

magellan有自己o既碼頭,果度已經有船票買,不過唔包lunch,有得租救生衣同mask

經酒店book就會貴,自己去碼頭買ticket就平d(平過local tour),不過唔包lunch,但島上可以買到野食(唔貴)
yes
路程遠,未必一定睇到,如果小朋友太細唔建議去,如果遇o岩落雨就比較危險(因座船). 我會選擇去動物只多d.

我未去過,上網睇過無咩好睇,所以都無打算去.
會有4個point停車,你講o既地方都係停車位o左近,都好近,酒店有地圖提供.

MYR15-20,可以先問價再上車.
(7) (8)

市中心有超市,另外機場有,好多選擇

如打算寄返HK就要機場買(有乾冰),其他便利店買到o既係散裝
url] [/url]

男爵府

好媽媽勳章

我啱啱新年去完沙巴返黎,想分享一下:
- 長鼻猴好遠,同埋未必睇到,唔去都唔會有損失,我果日去仲要落大雨,睇唔到螢火蟲添
-Mari Mari 我反而幾鍾意,我地有老有嫩,個個都enjoy,但果度既餐就好難食,建議去呢度都唔錯,但要食飽先好去
-另外,野生動物園好細,唔去都無損失
-海皇城麻麻地,寧願去果度既海鮮大排檔,又平又好味,我唔記得果度叫乜名

伯爵府

螢火蟲真係睇你好唔好彩, 我去果時好多好多,D樹好似聖誔樹咁,仲捉到一兩隻放係水樽比小朋友睇。

長鼻猴就真係好遠, 要用好勁的望遠鏡先可以睇到。

子爵府

你好,有事想問如果我住imperial or cititel, 自己出島要到碼頭買票,那碼頭名是什麼?位置近酒店嗎?是否不論雙島游或去美人魚

別墅

海鮮大牌檔是Sedco Complex,入面有六﹑七間海鮮檔,我上次試過華興,都okay gar。有興趣可以看看:
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!RJ ... Pp/article?mid=2042

螢火蟲tour是值得一去的,不過有可能看不到,要視乎天氣及運氣。長鼻猿是在船上遠觀,最好帶備望遠鏡給小朋友用,如相機有zoom鏡亦可以。太細的小朋友未必有興趣看。

此外,如小朋友有七﹑八歲或以上可以玩澈流。沙巴的九如河是一級澈流,適合一家大小,阿仔玩過兩次都想再玩。
只有眼睛最真

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!RJ_XPOGfERWLr5DwZbm7CHPp

公爵府

畀面勳章

回覆 1# hoho2000 的文章

九如河適合一家大細, 我個仔4 years old, 是否無咁適合???

大宅

原帖由 christina 於 11-2-17 10:07 發表
九如河適合一家大細, 我個仔4 years old, 是否無咁適合???

如果係我就唔會比個4歲玩lor..始終都有d危險
url] [/url]

別墅

同意,四歲太細了!

可以去神山行樹頂吊橋,都幾好玩gar。

原帖由 nana11423 於 11-2-17 10:11 發表

如果係我就唔會比個4歲玩lor..始終都有d危險
只有眼睛最真

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!RJ_XPOGfERWLr5DwZbm7CHPp

子爵府

What is the English name of 九如河澈流 ? I found PerfeXt Holidays have two tour for 澈流 !

原帖由 hoho2000 於 11-2-17 09:44 發表
海鮮大牌檔是Sedco Complex,入面有六﹑七間海鮮檔,我上次試過華興,都okay gar。有興趣可以看看:
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!RJ_XPOGfERWLr5DwZbm7CHPp/article?mid=2042

螢火蟲tour是值得一去的,不過有可能看不到,要視 ...

大宅

原帖由 hoho2000 於 11-2-17 09:44 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!RJ_XPOGfERWLr5DwZbm7CHPp/article?mid=2042

螢火蟲tour是值得一去的,不過有可能看不到,要視 ...

見到都真的好靚,記得帶多件衫(坐船d風打過黎,都有d涼),著長褲(都有蚊咬)!就算去過紐西蘭睇過螢火蟲,睇下這個,系好唔同的感覺!

我就系華興隔離個間食,都好唔錯!試下奶油蝦啦!

別墅

Kiulu

我果次都係幫襯Perfect Holidays!

原帖由 kukukoo 於 11-2-17 10:34 發表
What is the English name of 九如河澈流 ? I found PerfeXt Holidays have two tour for 澈流 !
只有眼睛最真

大宅

原帖由 hoho2000 於 11-2-17 10:27 發表
同意,四歲太細了!

可以去神山行樹頂吊橋,都幾好玩gar。

太細的細路5-6歲行神山ok嗎?會唔會太細?

別墅

神山tour只係去神山公園部分,山路同香港的家樂徑差不多,除了有一小段石級比較高,以及下山時有少少斜要大人扶之外,其他都沒有問題。當然大人要看管小朋友,不要讓他們亂跑啦。

原帖由 JJDBB 於 11-2-17 10:51 發表

太細的細路5-6歲行神山ok嗎?會唔會太細?
只有眼睛最真

伯爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 nana11423 於 11-2-16 12:02 發表

(2) (2) 請問在酒店book一天遊(如雙島遊)是否貴過loca ...

想問如果去公眾碼頭買雙島遊既票大人, 小童(4yrs)大概多少錢? 同埋係咪任何時段去都有票賣呢?
我見完x假期, 1個大人都要rm150同埋朝早9點開始...
如果自己係imperia/shangril搭車去碼頭難吾難呢?
吾該晒。

男爵府

好媽媽勳章

我地有2個細路5 & 6 歲,玩左都OK,我個女6歲仲可以瞓著左HAHAHHA
屋企人仲有一個係1歲幾既小朋友仔玩添,其實隻船反唔反好睇個教練,若果你隻艇有小朋友,佢唔會比佢反,若果全部係後生仔女,佢知佢地玩得,佢地會攪到佢反,係個導遊後尾話比我地知既,至於個小朋友會唔會驚,好睇佢本身細唔細膽,若果你個仔本身成日乜都唔驚,佢應該會覺得好玩
同大人一樣咋嘛,出雙島時,我好驚玩降落傘唔敢玩,但我個女同表弟5歲夠膽玩,仲話好好玩好刺激添

原帖由 christina 於 11-2-17 10:07 發表

大宅

我1月中去完沙巴,去過珍珠樓同雙天,我鍾意雙天多d,因為佢地老實d,招呼我果個歐經理介紹我食珍珠琵琶蝦,真係比普通琵琶蝦好食好多,珍珠樓介紹一隻粉紅色嘅比我,又話係招牌菜,但係條魚一d味都冇.
朱古力可以去華麗山廣場simply chocolate,好特別,好好味,不過比較貴.
Local tour 我係搵沙巴遊,佢地服務好好,好似我原本安排第二日先去美人魚島,但我到當日好大浪,去唔到,於是佢地就幫我掉行程,到步第二日就去,因為海面嘅情況控制唔到,如果第二日唔到都會安排跟住落嚟嘅日子,我唔知其他係唔係咁,我地玩一個行程先收一次錢,就算真係有事唔去得都唔洗損失.
神山公園係比平地涼d,其他冇乜特別,除咗中途睇果朵萊佛仕花(要自paid30元馬幣),因為果種花係全世界最大嘅花又不定時開花,我本人覺得好值得一開眼介,但坐車要好耐,要有心理準備, 我果日朝頭早出發,成8點毛返到KK市,順帶一提去完神山公園會去溫泉,真係把鬼.
希望資料有用.
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

子爵府

What activities can we play in 美人魚島 ?
Any differences from
雙島遊 ? Are they both suit for children to
浮潛 ?
Can you give me the website of
沙巴遊 ?

原帖由 -joejoelam 於 11-2-17 14:43 發表
我1月中去完沙巴,去過珍珠樓同雙天,我鍾意雙天多d,因為佢地老實d,招呼我果個歐經理介紹我食珍珠琵琶蝦,真係比普通琵琶蝦好食好多,珍珠樓介紹一隻粉紅色嘅比我,又話係招牌菜,但係條魚一d味都冇.
朱古力可以去華麗山廣 ...

大宅

原帖由 kukukoo 於 11-2-17 14:52 發表
What activities can we play in 美人魚島 ?
Any differences from 雙島遊 ? Are they both suit for children to
浮潛 ? Can you give me the website of 沙巴遊 ?

沙巴遊http://www.sabahyou.com
我未去過雙島,美人魚島玩浮潛同水肺潛水,沙灘,會喺海中心高腳屋食飯,美人魚島係比較新開發嘅島,遊客比較少水較清,珊瑚好多,但車程要1-1.5小時,再坐約45分鐘快艇,我怕唔係咁適合小朋友,大人就冇所謂.
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

首頁
12345...39

尾頁

跳至