跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我所指既係去政府E院or健康院做既產檢,去完有到診紙比返公司睇,公司會唔會叫你自己拎annual leave去睇??

我上星期比張到診紙老細,佢話唔收住,要諗下先!!!咁係乜野意思? 我feel倒佢好似想在我的ot allowance中扣返d時間,我自己、甚至我d同事都覺得好唔合理!我去檢查果日已經在公司由9:00做到2:00至走,中間冇lunchtime,咁仲想點?
我想請教各位媽咪佢係咪真係可以咁做? 如果真係,學d同事教我,下次不如同日去睇公司e生,拎張假紙sick leave全日冇咁嬲!

另外我12月比張懷孕證明佢,佢又唔肯收,佢聲稱話因為due date咁快未必準,到今時今日佢都未有問我拎!佢都唔知係咪諗住有事起上黎,扮唔知我有左!不過而家全公司上上下下都知架啦!應該唔到佢抵賴卦!

大宅

BK Milk勳章

我公司冇扣我假,不過話我成日請假
另外你老闆冇得唔收你懷孕證明架,你老闆都幾cheap

大宅

我公司跟足勞工法例,有到診紙/醫生紙都會扣人工(扣5分4人工)

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我公司產檢當半日 sick leave, full paid....

產檢一定要俾 sick leave, 公立半日, 至少俾 4/5 人工...

你老闆唔收你封懷孕証明, 不如你 send 個 email 白紙黑字通知佢, 最好個 email 有 return receipt 証明佢 read 左...就算第日佢想扮唔知你有左都唔得....

別墅

tongbmama, 你老闆真係好奇怪....懷孕証明都可以唔收!?!?! 就算預產期有變...咁到時再算, 都只係影響到幾時放假啫.

大宅

產假証明係無得唔收架WOR~~,責任上,老闆係要知你有BB,如果佢唔收,到時大吉利是,有D咩事上黎,怕佢唔承認你有同佢講過,一係你出埋E-MAIL比佢,講明幾時幾日通知佢有BB啦.
另外,產檢我係扣SL,但一定要係醫生紙,如到診紙就半日,公司係出足糧,唔扣錢

大宅

Yeah...scan 咗封懷孕証明, email to 你老闆, set 埋return receipt 証明佢 received.

我公司產檢當半日 sick leave, full paid.

原帖由 mrsjimmy 於 11-3-2 16:57 發表
我公司產檢當半日 sick leave, full paid....

產檢一定要俾 sick leave, 公立半日, 至少俾 4/5 人工...

你老闆唔收你封懷孕証明, 不如你 send 個 email 白紙黑字通知佢, 最好個 email 有 return receipt 証明佢 re ...

複式洋房

多謝各位媽媽既提醒,講你地都唔信,你地一定以為我係一間蚊型公司既員工,老細至咁CHEAP!但其實我公司都算大機構,在香港有過萬員工!我自己都估唔到咁大間機構都會咁!鬼叫自己跟著個老細咁CHEAP!我都要再問下其他媽媽同事過往既經驗先!
ANYWAY多謝你地既意見呀!

複式洋房

其實真係間間公司唔同, 個個老細都唔一樣, 勞工處又無清淅指引!

我同前上司不和, 剛有左佢話我好成日睇醫生, 但係我唔係計劃中有bb, 兩公婆都無做過檢查, 所以一知道就睇兩個醫生, 再請假去驗身! 算好彩第2個月換一個上司, 無嫌我請假多, 不過事前講明檢查一定只可以放半日, 但係返工我地要formal dressing, 檢查我想著得casual d, 又要諗方法換衫, 好在佢只係返左一個星期, 依家新上司係個男士, 好好人, 乜都無問, 仲成日叫我小心, 檢查放全日都無話我, 好開心!

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

我都係,我公司冇扣我假,仲成日叫我小心,如果我要檢查,好多同事都會好主動幫我做晒我d野,叫我安心休息.現在工作量重比以前小一半!!
所以真係間間公司唔同

子爵府

我係扣sl...但如果政府健康院果d到診紙就佢寫半日就只係放半日...
我太累會自己去看醫生拎全日假囉~~

複式洋房

睇黎得我間公司係咁衰,都唔好話間公司,應該話個直屬上司衰至真!

洋房

我又無wor....
我有比証明公司,佢就無扣我錢...
我係政府..月頭月尾都有1次..
每次半日...
但公司都無扣....

複式洋房

原帖由 tongbmama 於 11-3-2 22:51 發表
多謝各位媽媽既提醒,講你地都唔信,你地一定以為我係一間蚊型公司既員工,老細至咁CHEAP!但其實我公司都算大機構,在香港有過萬員工!我自己都估唔到咁大間機構都會咁!鬼叫自己跟著個老細咁CHEAP!我都要再問下其他媽媽同 ...

如果係大公司, 妳可否直接交封証明信比人事部?

複式洋房

回覆 14# Grill2011 的文章

我都諗住得閒打去人事部問清楚究竟有到診紙可唔可以計SL半日!無理由個個DEPT既同事都得,係我果度唔得架!我老細聲稱我個DEPT人手不足,我走左去覆診好大影響wor,呢個亦係點解2年前我另一同事大肚可以SL去睇醫生既原因,佢話因為當時人手充裕,講真,呢D野關我鬼事咩?無理由要犧牲我架嘛!學C6話齋,一個人有幾多機會大肚,下次再大肚都未必0係呢間公司啦!

民房

COPY 咗勞工法例俾大家參考:

勞工法例:

懷孕僱員因產前檢查、產後治療或流產而缺勤的每一天,如有適當醫生證
明書,可作病假計算。

除懷孕僱員因產前檢查、產後治療或流產而缺勤,在這些情況下,如符合下述的規定,每一天病假均可享有疾
病津貼);

1. 僱員能夠出示適當的醫生證明書(見下文「有薪病假的類別」部
分);及
2. 僱員已累積足夠的有薪病假

病假津貼: 每日平均工資的五分之四

以上是懷孕僱員最基本的保障, 各位媽咪要記住大家的保障.

如果我去醫院覆診, 便當本日FULL PAID SL. 如果我去私家診所, 因為好近公司, 我當離開公司1小時左右睇一睇醫生, 咁就冇攞醫生紙.

複式洋房

原帖由 tongbmama 於 11-3-6 01:08 發表
我都諗住得閒打去人事部問清楚究竟有到診紙可唔可以計SL半日!無理由個個DEPT既同事都得,係我果度唔得架!我老細聲稱我個DEPT人手不足,我走左去覆診好大影響wor,呢個亦係點解2年前我另一同事大肚可以SL去睇醫生既原因, ...

係呀, 妳要同人事部傾傾, 我所知應該計有薪病假架,人手不足既問題唔應該由大肚個顧員諗架,況且大公司有制度,唔係佢自己話唔比放就唔比放架

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁產前運動班呢? 係咪都扣病假?

禁止訪問

大宅

如果你有人事部就唔使理你上司,懷孕証明比人事部就得,而家唔好理咁多,生完先再算。
如果你上司真係好唔like,生完就byebye,咁衰概上司跟住佢都唔方有運行。

原帖由 tongbmama 於 11-3-6 01:08 發表
我都諗住得閒打去人事部問清楚究竟有到診紙可唔可以計SL半日!無理由個個DEPT既同事都得,係我果度唔得架!我老細聲稱我個DEPT人手不足,我走左去覆診好大影響wor,呢個亦係點解2年前我另一同事大肚可以SL去睇醫生既原因, ...

首頁

尾頁

跳至