嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

好媽媽勳章

原帖由 cathy-tse 於 11-3-13 19:18 發表
Cathy-tse,
因著你的積極留言, 我地認識到冼醫師, 讓濕疹小朋友同家長多左個希望, 或者你都留意到不斷都有人提出對佢藥膏藥丸既擔心, 我都一樣, 係我先發現你呢條link, 我再介紹俾我九歲既侄女去睇, 可惜始終佢都係 ...

別墅

Cathy-tse,
不會插, 尊重你的選擇, 也尊重你對醫師的信任, 謝謝你提出對驗藥的擔心和意見, 我也覺得驗藥一事的確難以成就, 卻只是難得有人發起, 又有人願意去搜集資料, 我也是一鼓傻勁盡力一試, 希望結集一班有共同關心的朋友,一起商議怎樣以大家接受的方式驗藥,以釋除大家心中的疑慮而已, 如果傷害了一些信任醫師的朋友的感受, 請諒! 同樣地, 我這單純的出發點, 也希望受到尊重。我的確不是甚麼社會名人, 只是一個關心孩子的小C9, 但深信自己有權提出自己的擔心, 也有權對其他人提出友善的邀請, 各人可按自己的心意作決定。

原帖由 cathy-tse 於 11-3-13 07:18 PM 發表
Cathy-tse,
因著你的積極留言, 我地認識到冼醫師, 讓濕疹小朋友同家長多左個希望, 或者你都留意到不斷都有人提出對佢藥膏藥丸既擔心, 我都一樣, 係我先發現你呢條link, 我再介紹俾我九歲既侄女去睇, 可惜始終佢都係 ...

大宅

VG Kobe
不打緊,每人想法不同,不過大家都只是懷着一火心為小朋友,希望只是自己多疑,我相信成事的機會很低,不過仍然希望大家可以提供多D醫濕疹的方法,大家互相扶持,因為照顧濕疹兒的苦水真不足為外人明白,
Kobe
最近book左去試下bioresonance,希望得,到時再布告

原帖由 V.G 於 11-3-14 14:37 發表
Cathy-tse,
不會插, 尊重你的選擇, 也尊重你對醫師的信任, 謝謝你提出對驗藥的擔心和意見, 我也覺得驗藥一事的確難以成就, 卻只是難得有人發起, 又有人願意去搜集資料, 我也是一鼓傻勁盡力一試, 希望結集一班有共同 ...

伯爵府

好媽媽勳章

濕疹小朋友的家長真係不易為, 每人有唔同的想法係好正常的, 出發點都係為左小朋友, 大家都要互相尊重, 方法適合的就繼續, 唔適合的就另找方法。

另外, 我本來都想試生機共振法, 但我老公強烈反對,覺得不可信, 我亦問過很多朋友, 他們都未聽過這醫治方法,可能仲係普及。我有同事的表哥在外國讀物理, 他都未聽過, 但意見係最好是政府醫院有得用才可去做, 因為始終唔知有冇後遺症, 那公司的人只是治療師而不是醫生, 所以我又要放棄了。

iwff

原帖由 LailaiChan 於 11-3-14 15:31 發表
VG Kobe
不打緊,每人想法不同,不過大家都只是懷着一火心為小朋友,希望只是自己多疑,我相信成事的機會很低,不過仍然希望大家可以提供多D醫濕疹的方法,大家互相扶持,因為照顧濕疹兒的苦水真不足為外人明白,
Kobe
最近b ...

洋房

V.G

首先感謝你抽時間聯絡各人,令大家再次關注及發表對ec既意見。很抱歉令其他人誤會你要大家夾錢只是為你一人解疑慮。

正如 lailiachan 說,每個人有不同想法好正常,我地亦唔係迫人認同自已的想法,只想大家可就事件各抒已見。這裡是討論區,大家都有同等自由、權力去發表 / 查詢…..

如果煩事應自已搵方法,有懷疑就自己去驗,有什麼好問..便失去討論區原意,倒不如改為乜乜廣告、寫手、情報區好了。

不喜勿插

原帖由 V.G 於 11-3-14 14:37 發表
Cathy-tse,
不會插, 尊重你的選擇, 也尊重你對醫師的信任, 謝謝你提出對驗藥的擔心和意見, 我也覺得驗藥一事的確難以成就, 卻只是難得有人發起, 又有人願意去搜集資料, 我也是一鼓傻勁盡力一試, 希望結集一班有共同 ...

洋房

回覆 43# LailaiChan 的文章

LailaiChan
原來你在試 bioresonance,我都聽過下,但始終了解不深,待你有時間可否講解一下。

p.s. 順祝各位小朋友早日痊癒。

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

複式洋房

各位試過生物共振爸爸媽媽,可以報告治療效果嗎?
雖然我對生物共振原理存疑,但如果有效我會一試..希望有人報吓料啦!

p.s.

我本身有醫務化驗師牌,對於一部機可驗出多樣疾病始終聞所未聞,無論藥物,重金屬,細菌,以現今醫院/化驗所設備,都要經多重程序才能驗出,見到網上生物共振所用那機器,真的比較簡單,似中學實驗室比較多,不過另類治療始終好多時解釋唔到..........

複式洋房

From wiki

"Lacking any scientific explanation of how (bioresonance theory) might work, researchers have classified bioresonance therapy as pseudoscience"

洋房

之前catmom都有講過不是一部機一驗就驗得出。要逐樣測。如果唔系我個仔第一次都無須坐個幾鐘啦。就似你所講﹐好多另類療法是很難解釋的。我個仔的確皮膚靚左好多。
你地未去就唔知。其實內地有好多間醫院用緊。治療師給我睇左些報導。不是你們想象中的莫明議器。醫學的東西我們又知道幾多﹖又唔洗打針吃藥。如果可以幫到小朋友﹐試下起碼對得住他啊。

不過你有沒有睇信報﹖早幾個月都有個醫生講生物共振療法。他都認為這是對濕疹很有效的治療。最衰我唔記得份野擺左邊度。又忙到死。如果唔系就可以同大家分享下。等我搵下先。

複式洋房

Esther K

我唔係一個咩讀醫學0既人,只係一個普通c9, 一個小朋友有嚴重敏感、濕疹,好suffer0既媽媽。

好簡單,以針灸為例,有人信,有人唔信。你信又好,唔信又好,針灸呢門已經係一種國際間認可,外國醫學都廣泛被使用的一門「醫術」。俾著我,我就唔信啦。用幾支針吉下0的穴位就有療效喎,好難以置信姐。我知道,針灸在早期,也不被承認,呢門醫學都經歷過唔少風浪先達到現時咁崇高的地位。

生物共振,係base on 一個獲諾貝爾獎的人體電波治療理論,加入針灸原素的一種治療。

好多另類療法都有起頭。如果我係一個生物共振治療師,又或者係做呢門生意,你可以覺得我係為利做宣傳。但我唔係。我只係分享呢種治療俾我個女很大的幫助,所以希望各位suffering中既媽媽都可以同樣得到些幫助。

總結一句,我唔識生物學、物理學、醫學、敏感學。但我個女0既濕疹由嚴重,短短兩個月治療期後變到幾乎斷尾,我相信我隻眼應該唔會有錯,咁大隻白老鼠係我面前… ~_~

希望Esther你個小朋友都快0的好返啦(雖然我唔敢鐵定我個已好返 touchwood......hahaha)

原帖由 Esther.K 於 11-3-16 17:10 發表
各位試過生物共振爸爸媽媽,可以報告治療效果嗎?
雖然我對生物共振原理存疑,但如果有效我會一試..希望有人報吓料啦!

p.s.

我本身有醫務化驗師牌,對於一部機可驗出多樣疾病始終聞所未聞,無論藥物,重金屬,細菌,以現今 ...

大宅

其實方法真係好多種的,我個囡攞咗血,頭髮及小便化驗出來都係重金屬,都係估食得中藥太多問題,仲有好多食物都敏感,醫生都叫我做D排金屬既treatment,另外我星期六有朋友同我講生薯仔皮,按汁飲,呢個係北京大學及中文大學做緊研究對內有酵素對免疫系統有幫助,但一定要生及除發牙部份,上星期五親子王都有講飲生薯仔料醫濕疹,方法真係好多種,都係要睇下好唔好彩幫到小朋友囉。

複式洋房

我唔否定/抗拒另類治療,不過想了解多d先作決定,我在醫院化驗室工作,種菌都要三五七日先有結果,驗重金屬亦非常繁複,但香港化驗水平在世界處於前列,所以先有疑問!
世界醫術五花八門,什麼天灸,推宮過血林林種種,真係信不信由你。
舉個例子,xx能量水,有人話有效,但水份子真的可以拆細或加入能量?曹宏威話唔得,另外遠紅外線,宇宙射線之流,亦有騙人之意。
我都睇中醫,做針灸,中醫博大精深,非現今科學能解釋所有,我希望說出各位選擇治療方法之前,看多一點,想多一點,替寶寶選擇最合適方法,願濕疹遠離bb!

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

插句咀.. 我都有個濕疹兒,不過轉豆奶就已經好咗

要插咀嘅係,我都係一個醫務化驗師, 一部機仔驗到好多嘢的確神奇,但係我地點解會用緊咁複雜嘅分法先驗到嘢呢?我估: 一個小便驗hcg同用機驗嘅分別! 大家要求唔同!

想分享嘅係,work嘅嘢,唔對於現今"科技"解釋到嘅! 中藥係一個好例子,大家努力咁去了解佢嘅成份藥理!但係唔了解都係咁用架啦!
我自己同d仔都有敏感問題 (非濕疹),我努力去睇營養/自然療法嘅書,都醫好咗自己嘅氣管敏感,最近試緊順勢療法,對氣管敏感都好有效!西醫見到阿仔嘅情況,開口服steriod添!我無俾佢食,繼續用療劑,康復比食西藥理想!
濕疹都係敏感問題,首先要了解致敏原係乜,避開佢! (要改變飲食同生活習慣架!) 再安撫容易有反應嘅免疫系統~ 如果以自然療法嚟睇,可以食用flax seed oil 同埋益生菌!但最緊要都係避開致敏原,留意有無食奶類產品, 有d人對小麥敏感,要戒麵食同埋麵包!
我唔清楚大家响睇醫生之前做過d乜,有無戒口,如果對飲食嘅致敏原有興趣嘅,可以睇睇茅菁華嘅新書,一百蚊唔駛,去各大書店打書釘都無防!

至放順勢療法,係一種歐美幾多人認識嘅醫學,但係理論同西醫相差太遠,以西醫嘅角度,呢樣嘢根本無"藥"嘅成份 (稀釋好多好多倍後)但係呢d"藥"可以令我大仔由不停咳到食咗兩次,約30分鐘後,完全唔咳!所以我信佢係有料到嘅!但係對醫濕疹,我相信响呢版已經有媽媽分享過,我唔想多提.. 因為我細仔嘅濕疹唔係用此療法醫好嘅。

複式洋房

原帖由 小曳人 於 11-3-16 23:24 發表
插句咀.. 我都有個濕疹兒,不過轉豆奶就已經好咗

要插咀嘅係,我都係一個醫務化驗師, 一部機仔驗到好多嘢的確神奇,但係我地點解會用緊咁複雜嘅分法先驗到嘢呢?我估: 一個小便驗hcg同用機驗嘅分別! 大家要求唔同!

想分享嘅 ...

我都希望生物共振,係其中一樣解釋唔到,但係有用方法,
小至濕疹,重至自閉症都醫到...........

複式洋房

Easther K

共振唔係用「驗」、「化驗」的,而係用「探」、「探測」(detect) 人體對某種物質發出的波頻(frequency)而斷定患者的病情。因為當身體的系統「不正常」的時候(例如一般人食蛋唔會有「不正常」反應),患者身體會發出一種不同的波頻。
有少少似中醫「把脈」原理,不過就係用一部機,因為都係從穴位「探」的。

(不相關但又比較易理解的例子:西醫要「驗尿」先可以「驗」出一個人有冇懷孕,但中醫「把脈」就可「探」出有冇懷孕。
又,你覺得部機好兒戲,咁我都覺得中醫用兩根手指(把脈),用幾支針(針灸),都好兒戲。
中醫把脈話你個人好「熱氣」,西醫話,「熱氣」?乜黎架?從何「驗」出?有冇證明先?
希望用呢個例子會令你易接受0的啦)

小曳人

我個女之前都係依住敏感科的指示,戒哂口,食左一年人奶然後改食豆奶(she is not allergic to soybean thank God),又食 probiotics 益生菌,flaxseed oil etc. 有少少改善但都仲好嚴重。
原帖由 Esther.K 於 11-3-16 21:00 發表
我唔否定/抗拒另類治療,不過想了解多d先作決定,我在醫院化驗室工作,種菌都要三五七日先有結果,驗重金屬亦非常繁複,但香港化驗水平在世界處於前列,所以先有疑問!
世界醫術五花八門,什麼天灸,推宮過血林林種種,真係信不信由你。
...

複式洋房

Carmom29, 多謝你舉的例子,我唔係唔信,只不過想了解多d,而且我見有家長話真係得,我都想去試吓,如果唔駛打針食藥,最多都係金錢損失,只要呀囡唔駛晚晚痕醒,多多錢都洗呀!

複式洋房

Esther

you r welcome. 雖然阿女宜家好左,但我都時時好驚佢翻發。我要留意多一兩個月先可以大放心。佢岩岩做完個治療。
好明白你,希望你可以快o的甩身啦。

原帖由 Esther.K 於 11-3-17 07:10 發表
Carmom29, 多謝你舉的例子,我唔係唔信,只不過想了解多d,而且我見有家長話真係得,我都想去試吓,如果唔駛打針食藥,最多都係金錢損失,只要呀囡唔駛晚晚痕醒,多多錢都洗呀! ...

伯爵府

好媽媽勳章

其實醫濕疹真係有好多方法, 但唔係人人都得, 有些可以係冇得解釋又會醫好濕疹, 如下:

1. 有某中醫可以醫好濕疹
2. 有某西醫可以醫好濕疹
3. 食某健康食品可以醫好濕疹
4. 查某隻潤膚膏可以醫好濕疹
5. 用某隻沐浴露可以醫好濕疹
6. 介口可以醫好濕疹
7. 穴位治療可以醫好濕疹
8. 食綠茶素可以醫好濕疹
9. 飲生薯仔汁可以醫好濕疹
10. 用鑽石能量水可以醫好濕疹
11. 自然療法可以醫好濕疹

好容易就可以數出十幾種醫濕疹的方法, 其實仲有好多, 我自己都幫阿仔試過起碼8項都冇效。但有人有效仲話可以斷尾, 做濕疹小朋友的家長最明白, 什麼都想試下, 只要幫到小朋友控制濕疹(唔好話好返了)。有些治療方法醫生都解釋唔到的, 當然緊係想要多d數句去支持啦。無論什麼方法都希望濕疹早日遠離我們的小朋友。

iwff

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至