跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 edelwise 於 11-3-25 11:29 發表

事到如今, 日本已經做了個實驗俾大家看, 看到他們正苦是徹底的失敗, 但...難保他朝也會發生在那個大國呢? Who knows? 我們偉大的爺爺都包養了好多核仔, 他們都好鐘意隱瞞事實, 如此, 我們的爺爺也不遑多讓... 而 ...

呢句說話,令我諗起一套舊片~~依波拉病毒

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 edelwise 於 11-3-25 11:06 發表

絕對同意, 日本自私自利, 連國民都不救, 又隱瞞事實, 引致累街坊, 再者...侵華的事跡, 殘酷兼慘不忍睹, 這一切一切都是我們中國人的切膚之痛, 無法忘懷!! 而我, 只希望在此平台表達出, 在我敵人生病時, 我希望佢早日康復, 並協助他回復健康身體, 留待他朝再來作戰吧!!

我相信, 很多香港人並不仇視日本國民, 哩次事情之所以令到大家針鋒相對, 只是不喜有人借別人國難, 去抽中國油水, 踩中國去墊高別國, 才會惹起紛爭. 點解日本國難會扯到中國頭上來? 到底係有人仇中國, 所以事事都要把中國拉上一把, 還是有人仇日? 本來中國跟日本就係兩樁事, 再講, 喺哩度, 我還是看見很多人祝福日本國民, 為災民遲遲得唔到日本政府援助而擔憂, 大家責備的, 一直只是日本政府, 對日本國民, 係抱住關切和擔心的心情.

無論邊個國家, 發生災難, 冇人會鈡意睇到生靈塗炭, 生命, 畢竟還是要尊重的, 但日本的救援行動, 真係徹頭徹尾的令全世界失望.

男爵府

冇錯, 我地不滿的係日本政府, 國民係無辜既, 佢連自己國民都咁對待, 會點對敵人? 當年侵華, 係軍國主義者對人民洗腦, 可想而知日本洗腦功夫有幾勁幾狠 可憐佢既國民只能夠等政府救援, 都唔知等到幾時

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-25 15:49 發表

我相信, 很多香港人並不仇視日本國民, 哩次事情之所以令到大家針鋒相對, 只是不喜有人借別人國難, 去抽中國油水, 踩中國去墊高別國, 才會惹起紛爭. 點解日本國難會扯到中國頭上來? 到底係有人仇中國, 所以事事都要 ...

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 chumama05 於 11-3-25 21:54 發表
冇錯, 我地不滿的係日本政府, 國民係無辜既, 佢連自己國民都咁對待, 會點對敵人? 當年侵華, 係軍國主義者對人民洗腦, 可想而知日本洗腦功夫有幾勁幾狠 可憐佢既國民只能夠等政府救援, 都唔知等到幾時

...

其實我哋一直係支持緊日本國民, 反對佢哋政府不人道的對待災民, 喺出事咁多日都冇足夠的支援, 唔明啲人嘈乜嘢? 佢哋似幫日本政府發聲多過幫日本國民.

伯爵府

我都覺BK好多日本政府的發聲筒,佢地無論做乜都有佢地的理由架,你地唔知頭唔知路就唔好講咁多啦。

日本係最偉大的國家,日本人係最優秀架! YEAH! 好似我都做左日本人咁。

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-25 21:57 發表

其實我哋一直係支持緊日本國民, 反對佢哋政府不人道的對待災民, 喺出事咁多日都冇足夠的支援, 唔明啲人嘈乜嘢? 佢哋似幫日本政府發聲多過幫日本國民. ...

男爵府

唔通BK都被日本間碟侵入左

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-25 21:57 發表

其實我哋一直係支持緊日本國民, 反對佢哋政府不人道的對待災民, 喺出事咁多日都冇足夠的支援, 唔明啲人嘈乜嘢? 佢哋似幫日本政府發聲多過幫日本國民. ...

象牙宮

原帖由 siulili 於 11-3-25 22:02 發表
我都覺BK好多日本政府的發聲筒,佢地無論做乜都有佢地的理由架,你地唔知頭唔知路就唔好講咁多啦。

日本係最偉大的國家,日本人係最優秀架! YEAH! 好似我都做左日本人咁。

...

乜你唔係做緊廢物咩, 又想做神人呀?

象牙宮

原帖由 chumama05 於 11-3-25 22:05 發表
唔通BK都被日本間碟侵入左

嗱~哩位朋友, 你咁講有冇根據先? 冇就唔好立亂講.

男爵府

冇架

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-25 22:07 發表

嗱~哩位朋友, 你咁講有冇根據先? 冇就唔好立亂講.

伯爵府

野,人地嘥咁多口水就係唔想做‘廢物’嘛,我都話等我去完街返嚟要想想辦法處理下D‘廢物’囉。

但我怕做左“神人”之後,更被人歧視喎。

我深信,只有去做“神愛世人”呢種“神人”,去到“天家”時,才會真係會無歧視囉!

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-25 22:06 發表

乜你唔係做緊廢物咩, 又想做神人呀?

象牙宮

原帖由 chumama05 於 11-3-25 22:14 發表
冇架

作C, 冇人支持你ga!

伯爵府

呢位朋友, 你唔好係到‘口UP UP,當秘衱”,唔係又比人話你歧視喎!

原帖由 chumama05 於 11-3-25 22:14 發表
冇架

男爵府

冇法啦, 我支持日本災民, 歧視日本政府, 好難中立架

原帖由 siulili 於 11-3-25 22:17 發表
呢位朋友, 你唔好係到‘口UP UP,當秘衱”,唔係又比人話你歧視喎!

象牙宮

原帖由 siulili 於 11-3-25 22:15 發表
野,人地嘥咁多口水就係唔想做‘廢物’嘛,我都話等我去完街返嚟要想想辦法處理下D‘廢物’囉。

但我怕做左“神人”之後,更被人歧視喎。

我深信,只有去做“神愛世人”呢種“神人”,去到“天家”時,才會真係會無歧視囉!

...

哩度只係有人鄙視神政府啫! 從來冇人辱駡佢哋o既民, 就連幸災樂禍都冇, 全部都係為佢哋憂戚o既說話.

伯爵府

呢位朋友, 你係咪想講你鄙視日本政府? 你咁樣搞落去,唔好搞到你自己都比人歧視! 話你呢個口口聲聲愛國的中國人,都唔識好好運用中文?

c火, 點解我一路打字, 一路用左阿差中文嚟讀我的中文。。。。。。

原帖由 chumama05 於 11-3-25 22:20 發表
冇法啦, 我支持日本災民, 歧視日本政府, 好難中立架

象牙宮

原帖由 siulili 於 11-3-25 22:24 發表
呢位朋友, 你係咪想講你鄙視日本政府? 你咁樣搞落去,唔好搞到你自己都比人歧視! 話你呢個口口聲聲愛國的中國人,都唔識好好運用中文?

c火, 點解我一路打字, 一路用左阿差中文嚟讀我的中文。。。。。。

...

嘩 ~ 睇完你咁講, 即刻改返錯字.

伯爵府

我意思係如果我呢個‘廢物’去做‘神人’會被人歧視。 我唔係話我地會歧視‘神人’。

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-25 22:21 發表

哩度只係有人歧視神政府啫! 從來冇人辱駡佢哋o既民, 就連幸災樂禍都冇, 全部都係為佢哋憂戚o既說話.

男爵府

E, 係喎, 係鄙視至岩喎

原帖由 siulili 於 11-3-25 22:24 發表

...

伯爵府

sorry, 呢位朋友, 你的錯字已經比我呢個‘廢物’QUOTE左,你想我改返就收買下我先啦。。。。呵呵!

。。。又係做左阿差。。。。。見鬼囉!

原帖由 DoReMi媽媽 於 11-3-25 22:26 發表

嘩 ~ 睇完你咁講, 即刻改返錯字.

象牙宮

原帖由 siulili 於 11-3-25 22:26 發表
我意思係如果我呢個‘廢物’去做‘神人’會被人歧視。 我唔係話我地會歧視‘神人’。

你覺得廢物歧視你? 定係神人會歧視你? 定還是豬8怪照鏡, 兩面不是人? 所以做乜都好, 唔好做兩頭蛇, 你都係做返廢物啦, 我哋哩度歡迎你.

首頁

尾頁

跳至