跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

首名子女+宗教分(基督教), 73 和 74區都有地址,
2區都有心儀小學,你會點揀呢? 邊間是band 1? 可唔可以比d意見我? thanks~~

靈愛 - 小朋友讀肖珍, 比較易入呢間小學, 但聽講近幾年已冇咁好, 但校風純樸(心儀,有宗教分)
南元小,元小 - 好似話中學派位好, 但程度較淺
英來 - 傳統,超多功課, 易上英中? (有d怕小朋友太辛苦)
商會 - 好難入, 有中學
徐 - 活動教學, 近幾年很多人爭, 派位好似幾好,上中學能'咸接'嗎? (心儀,有宗教分)
鐘聲 - 近我家, 但好似派位比前差咗
圓玄 - 直資, 英普 (有宗教分)
大家交流吓~

別墅

你小朋友幾大,我女喱家k2,9月k3啦要簡學校,我囡係錦田聖約瑟堂幼稚園,我諗住元小

大宅

hi, 我個仔讀k1, 點解你揀元小? 因為派位好?

水晶宮

畀面勳章

靈愛 - 小朋友讀肖珍, 比較易入呢間小學, 但聽講近幾年已冇咁好, 但校風純樸(心儀,有宗教分)
肖珍幼稚園的畢業生入靈愛小學ge機會率同其他小朋友均等!家庭有宗教分係優勢!

南元小,元小 - 好似話中學派位好, 但程度較淺
有聯繫英中,程度不深,要靠家庭培養高程度以適應升中!

英來 - 傳統,超多功課, 易上英中? (有d怕小朋友太辛苦)
no pain, no gain!如果小學愉快學習,中學就注定要辛苦d啦!

商會 - 好難入, 有中學
無一條龍/聯繫中學,商中、商小早幾年已脫龍!商小自此已不難入啦!

徐 - 活動教學, 近幾年很多人爭, 派位好似幾好,上中學能'咸接'嗎? (心儀,有宗教分)
小學活動教學,升傳统英中係會辛苦少少啦!有宗教分!!

鐘聲 - 近我家, 但好似派位比前差咗
傳统到極,升中派位都唔係太差!

圓玄 - 直資, 英普 (有宗教分)
圓玄係"道教",咁你都有宗教分?保良局管理,質素有保証!直資唔計分,靠小朋友本身能力考入!

大宅

回覆 701003 的帖子

Hi 701003,

嘩!好詳細呀! Thanks!!!!!!!

我而家有d方向喇! 我覺得商小同鐘聲較次選, 而英來/元小/南元小/圓玄,較有優勢, '徐'是開心小學,但我好多朋友都想入呢間! 2邊網都有好學校,好難揀!

即係如果以程度來講, 英來較深(先苦後甜), 派英中機會高嗎?
靈愛即係好唔好? 程度深嗎? 佢門口貼住80%派頭3志願中學, 係咪好好喇? 聽講得好小班好小位.
南元小成日都話會脫勾, 即係點呢?
sorry圓玄我冇宗教分, 但我想試吓考, 因佢英文比較好, 口碑唔錯.
徐澤林派位好嗎?點解咁多人鐘意? 興趣班阿sir個女10歲,讀緊'徐',好鐘意返學,阿sir對e間學校讚不絕口!

以我來講, 係咪應該揀有宗教分的學校排先? 邊個網好d?

有冇家長可以分享下,你哋d小朋友讀邊間小學,有咩評價? thanks!

水晶宮

畀面勳章

返學方便、財政充裕的話,揀圓玄!
官津派位,首次可揀有宗教分的靈愛、徐小,個人意見:徐小活動教學,6年小學生涯,不用谷到盡,再加上校舍大,壓力小,設備新,升中派位愈來愈好,連校服亦新款!
靈愛口碑好係因為歷史耐,班少人多,校舍較舊,食老本當然派位好(以前元朗學校少,派來派去都係果幾間老牌官津中)其他小學一級百幾二百人,靈小得幾十,如果同樣各有幾十人升英中,咁少學生果間百分比自然高啦!世襲位多到收唔晒咁制,首輪自行好難爭贏世襲位!
73區無村校,統一派位較有利!

大宅

你d意見真係好有用,如果bk多d你呢d家長就好了!幫到我地好多!有d朋友驚死你個仔搶左佢個仔d咩咁,又要對你講大話...唔需要咁囉!令我好唔開心!(借位呷下)

我住元朗,讀圓玄的話,其實算唔算遠呢?要搭校車的!學費每月約一千,支出就一定會大左!我得一個小朋友,如果學校係好又收佢的話,我會比佢讀!但圓玄升中出路又係點呢?

其實我唔清楚首輪派位係點,我可以同時揀靈愛和徐澤林(唔同網喎)?如果係,你會揀邊間先後?

世襲多到收唔哂,你係指靈愛?咁我咪好渺茫!
統一派位我多數揀73,但就冇左徐澤林囉!

你完全講中哂我既心聲,我都係鐘意徐校舍好,冇咁大壓力,派位越來越好等,最緊要你嗰句'六年生涯'令我想通左好多!
而靈愛,我都係覺得佢校舎舊又細,又小班多人!
唔知佢地既程度差距係點呢?係咪都算band 1? 課外活動和比賽項目等多唔多呢?

大宅

首輪係可以跨網選校,如果你係73區,你都可以跨區選徐小博下,不過你要考慮的是首輪入唔到,到統一派位時填寫甲部和乙部點排,點策略.

統一甲部都可跨網(機會得5%)或選返本區,乙部就一定只選本區.

BB811  哦! 原來派位都咁複雜, 首輪已經要唸定策略了, 好似話有d學校要你首輪同統一派位都係揀佢,叩門時先會收你. 首輪有幾多間可以揀?  發表於 11-4-5 12:26

男爵府

陪月勳章

要留意靈愛的宗教分,因為好似唔係聖公會的會友係唔當宗教分

BB811  我係聖公會架,同靈愛係同宗教的,但同徐小就唔同囉,好似係基督教都有分加?如果只係得小朋友洗禮有冇分加?  發表於 11-4-5 12:33
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

水晶宮

畀面勳章

樓主,人不為己、天誅地滅,自己利益當前,自私人性就浮面!!我仔大女大,同你無利益衝突,講得自然輕鬆啦!
揀學校啫,使乜出陰招呢??唔明d人咩構造!!學校唔收你仔亦未必一定收佢果個啦!!
入正題,經濟許可,考圓玄啦圓玄係保良局管理,信心有保証,直資小學生,多數揀返直資中學!圓玄今年首屆畢業生升中,已有部分畢業生被多間直資中學取錄咗,唔參加派位啦"屯門媽媽會"有圓玄小學topic,你去了解下啦!
雖然近年新派家長多咗,傳统小學收生被新思維小學攤薄,但傳统小學仍然係大多數家長所選!視乎家長對子女的期望,要享受學習知識定學習考試技巧?
仲有新校IB課程的宏信書院以供選擇不過預咗學習超輕鬆,but,日後唔使煩升中,只需儲定$$送仔去留學,IB課程畢業生只得小數在港升U!!

BB811  hi,
圓玄收左阿仔了, 我地好開心, 好多謝你之前的意見, THX!  發表於 12-10-27 23:27

大宅

靈愛 - 我大女個同學仔爸爸係舊生(但冇宗教份)ROUND 1都入唔到喎, 依家要等ROUND 2派彩喎.
英來 - 聽聞巳經轉左活動教學

701003  無聽到英來轉咗活動教學wor???  發表於 11-4-5 21:23
BB811  我覺得靈愛都好重視宗教分,連舊生首輪都入唔到,真係咁難入..!所以我唔緊張都唔得啦!
英來轉左活動教學咩?冇聽過呀.  發表於 11-4-5 13:01

伯爵府

好媽媽勳章

我都對圓玄有興趣, 但又怕佢係d過份買弄英文的學校 (例如乜鬼都話要用英文)
因為, 見佢網頁只得英文version, 但平心而論, 果d英文我覺得唔係寫得十分好的英文, 唔係好自然.....我怕學校有時為左包裝成一間好重視英文的小學, 而有點過份迫自己, 也迫學生......

複式洋房

如果對圓玄的英語水平沒信心, 可以參加學校的簡介會及在放學時段到學校自己觀察一下。圓玄有八名外籍老師, 英文科由一位外籍老師再加一名本地英文老師教授。這樣的師資水平, 已不是有許多英文小學做得到了。我也同意, 圓玄的確不太會做網頁宣傳這些事情。

大宅

回覆 701003 的帖子

係啦,一場朋友使乜出陰招!你就好啦,仔大女大! 我都覺得圓玄幾好喎,揀返直資中學咪好貴?宏信好似好貴架喎..我又未置於好有$,我想快d退休架, haha! 
一陣過屯門媽媽會睇下圓玄d comment先!

伯爵府

好媽媽勳章

gkckyy 發表於 11-4-5 08:02
如果對圓玄的英語水平沒信心, 可以參加學校的簡介會及在放學時段到學校自己觀察一下。圓玄有八名外籍老師, ...

謝謝!

其實我一直心儀直資小學的原因, 也因為佢地的教學資源真係較豐富.
呢點津校真係無法可以比較的.
記得以前參觀過一間津校,
全校只得一兩個外籍老師,
只係輪流各年級帶reading

只係, 我也care小朋友學的英文最好唔係chinglish...
佢地網頁上的英文, 令我有點呢種感覺.

大宅

回覆 Phoenixnam 的帖子

英來轉活動教學, 都係由D家長度聽返黎咋, 我再問下講O個個CONFIRM下先.

大宅

回覆 Phoenixnam 的帖子

BB811, 係呀, 所以我大女個同學仔ROUND 2都唔大機會入到靈愛, 分分鐘要大抽獎.
另一個我識爸爸係舊生再加有宗教分, 首輪先入到咋.

男爵府

小朋友升小學真令家長傷透腦筋 我睇完你哋咁多意見更加 十五 十六

DAY 1: 3.37KG,DAY 4: 3.35KG,DAY 5: 3.47KG,
DAY 8: 3.52KG,DAY 16:3.81KG,DAY 38:5.11KG,DAY 42:5.5KG,day 44: 5.86kg,2M4D 6.69KG,

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

揀小學真係一門好大既學問,有好多既擔憂!聽到好多人既意見,搞到自己更加十五十六!我係73區,我一心唸住揀徐澤林,因為小朋友讀得開心,壓力又唔大!但我有個朋友個女今年讀緊英來P1,佢話佢哋唔係好多功課,應付到BOR,不過如果媽媽全職可以幫到個小朋友就會事半功倍,跟得更加好!我聽佢講一講話其實唔係好多功課,我有D想轉軑,但我又唸,我係在職既媽媽,如果純粹只能放佢起補習社,搞到佢讀得無其他小朋友咁好,壓力大增,好似會累咗佢咁呀!
不過真係個個家長要求唔同,我同其他媽媽講話我想揀徐澤林,但佢哋第一個反應都係"吓......活動教學架BOR....第時學校到4-6年班先谷,小朋友好吃力,中學又跟唔到!"
我覺得好似701003媽媽所唸"6年小學生涯,不用谷到盡",都時搞到佢怕咗返學,嗰時就仲難搞!所以我唸我都會揀返徐澤林,不過我乜分都無,首名子女個分數,其實機會都幾渺茫~~~

BB811  我嘅唸法幾乎同你100%一樣,我都係要返工,又唸過轉軚英來,最終都係因為功課壓力問題都係想揀返徐小.不過元朗區好大競爭!!! 你小朋友幾大?  發表於 11-4-6 14:01

大宅

英來以前太多功課, 比家長投訴得多左, 所以功課減少左.

首頁
12345...6

尾頁

跳至