跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日朝早9點幾同屋企人去左廣華,都唔多人,交齊三樣野比姑娘:自己身份證正本,醫生信,住址證明(三個月內,銀行信都得,C6個名都得,其他屋企人就唔得)。

之後等左大約個半鐘就出左兩個期。613號(差兩日就滿13周)早期唐篩(OSCAR),726號(差一日就19周)第一次產檢,都排到好後囖……我過幾日會自己去照第一次先,希望到時可以同BB見到面同埋聽到心跳啦!

期間都好幾個唔同地區的准媽媽來登記,但因為冇區內住址證明而被姑娘直接拒絕左。所以奉勸如果想博一博的JM們,唔需要試了……如果萬一冇帶住址證明,要三日內補回先會比以上兩個期你,所以大家最好帶齊野啦,唔使走兩次。

廣華冇同其他健康院合作,所有產檢都要去番廣華做。呢樣我前日先知咋,哈哈!因為全港D醫院得廣華系甘咋!希望以上諮詢可以幫到想去廣華預約的JM啦。

伯爵府

陪月勳章

第一次產檢, 同 OSCAR 都排到好後喎 !! 你打算去私家做 OSCAR 嗎 ?

我係QE 排 第一次產檢 都係 11WEEKS , OSCAR 就要去到先知!!

大宅

咁我想問如果BOOK咗廣華,
可唔可以都去第二D健康院都做檢查?
咁就可以密D?

大宅

回覆 寶貝GG 的帖子

OSCAR11-13wk6days做都ok,我呢個期系後D,不過都系正常範圍內架!所以唔需要再去私家做啦。由此推測,應該都好多准媽媽登記左廣華!

大宅

回覆 lauvirginia 的帖子

其實我估廣華就等於其他公立醫院產檢+健康院檢查。只不過廣華全部都去番醫院本身做囖!如果次數都一樣,項目都一樣,甘就無須又去其他健康院啦,就好似你book兩間健康院都冇必要甘。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

jestella 發表於 11-4-27 15:27
尋日朝早9點幾同屋企人去左廣華,都唔多人,交齊三樣野比姑娘:自己身份證正本,醫生信,住址證明(三個月 ...

唔該晒, 其實d文件我已經羅晒出黎, 只係唔知保險單得唔得呀?!

其實檢查自己會搵私家定期做, 所以我諗我都ok呀,
希望快d星期六去豋記啦!

我自己沉日打去book 醫生, 最快星期六期要去到21/5,
原本我都係諗住book 14/5, 差一個星期, 應該ok!
每一個 baby 都是上帝牽手送來的禮物, 所以 babe 快d黎媽媽到啦!!!
21/5 8W1.51CM 25/5 8W4D1.9CM 15/6 11w4d5.09cm oscar1.26mm 25/6 13W6.44CM EDD28/12

伯爵府

陪月勳章

回覆 jestella 的帖子

我聽我D 朋友講.. 如果過左 11 - 13 WEEKS 做 OSCAR 就最好出私家做...

其實我打算等理政府個期的, 因為 11 - 13 WEEKS 先係度頸皮喎!!!

大宅

回覆 buzztigger 的帖子

只要封住址證明有日期就得架啦!

雖然我第一次產檢系18wk+,但廣華好似冇得做結構,睇來都要自己去book
C+ 做下結構了!

大宅

無呀,
我諗住可以book個早D的期做第一次(廣華要7月尾,健康院就5月尾)
不過佢又話在健康院檢查唔可以在廣華生
所以而家諗梗

jestella  如果想早D check就揾私家啦,廣華個期都幾爆!  發表於 11-4-27 16:09

子爵府

jestella 發表於 11-4-27 15:59

只要封住址證明有日期就得架啦!

咁有日期, 呢個月去都仲用得, 5月中去, 就用唔到啦,
c6 唔想比bank statement呀!

我21/5去見醫生個陣我會問埋佢呀, 唔該你先!

jestella  都會比番個住址證明正本你,最多系影低個copy,都冇乜所謂啦。  發表於 11-4-27 16:10
每一個 baby 都是上帝牽手送來的禮物, 所以 babe 快d黎媽媽到啦!!!
21/5 8W1.51CM 25/5 8W4D1.9CM 15/6 11w4d5.09cm oscar1.26mm 25/6 13W6.44CM EDD28/12

大宅

回覆 寶貝GG 的帖子

嗯嗯,早期唐篩準確率好高,檢查項目張預約紙會寫得好清楚。過左14周先驗就叫中期唐篩,呢個就要抽羊水啦。一般唔系高危都唔需要做第二次。

子爵府

lauvirginia 發表於 11-4-27 16:00

無呀,

去私家做吧, 政府我覺得佢地都係做得好表面呀!

大宅

系啊,我都見到好多踩廣華產檢求其的post,產科壓力大啊,冇辦法啦!

子爵府

jestella 發表於 11-4-27 16:17

系啊,我都見到好多踩廣華產檢求其的post,產科壓力大啊,冇辦法啦! ...

但係朋友 2 姐妹每人係個到生佐2個, 佢地都話幾好,
都叫我去個到呀!

子爵府

畀面勳章

我上胎係QE 生
其實產檢正苦野到到都咁上下
所以要搵C+睇實

jestella  我都係咁話。咁你今次喺KW生啊?  發表於 11-4-27 22:19

大宅

我都係見大部份JM對KWH嘅評價都比較正面,先決定將第一胎交俾佢咋!

見到話唔滿意嘅,係話產檢太求其啫。咁政府一定冇私家咁無微不至啦!

子爵府

jestella 發表於 11-4-27 22:18

我都係見大部份JM對KWH嘅評價都比較正面,先決定將第一胎交俾佢咋!

同意

子爵府

畀面勳章

Cedric_mama 發表於 11-4-27 18:17

我上胎係QE 生

jestella係呀.我昨日去左廣華登記
我第一胎時一心去私家生
點知胎盤前置四期.c+叫我返公立生
我咪事旦去QE
最後35WK早產
QE產後房環境好差
嘜顏色的人都人
黑人呀白人呀大陸人
D姑娘阿嬸做到傻
今胎想轉下場.希望唔好又早產

大宅

回覆 Cedric_mama 的帖子

其實我去登記嘅時候都見到有疑似做內地孕婦生意嘅人問有冇得登記啊,姑娘話唔收,佢仲追住問:五月預產期收唔收?然後姑娘就俾佢激親,話:5月預產期,宜家都未懷孕!

我估真係好多人睇住政府醫院幾時收番內地孕婦啊……唉!好彩呢兩個月都唔會收內地新癥,希望會緩解到D啦!

男爵府

6月13號OSCAR,7月26号-- 2個期同你一樣!

首頁

尾頁

跳至