興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

想用自己MP3做來電鈴聲但唔知响邊欄SET
請高手指教,謝謝!

春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

侯爵府

畀面勳章

回覆 renren 的帖子

進入 sdcard 裡面 "media" folder,
再進入裡面 "audio" folder,
係audio裡面分別開 ringtones , notifications , alarms 三個folders,即係
media/audio/ringtones (放鈴聲mp3)
media/audio/notifications (放訊息聲mp3)
media/audio/alarms (放鬧鐘鈴聲mp3)
再去揀鈴聲果度有會見到...

子爵府

好媽媽勳章

A346 發表於 11-5-20 14:52
回覆 renren 的帖子

進入 sdcard 裡面 "media" folder,

A346 唔該晒你!
不過我係機盲,想問由邊度入SD CARD?我由個人檔案入去,係SD CARD果層,但係無MEDIA folder,點算?
THX
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

侯爵府

畀面勳章

renren 發表於 11-5-20 16:34
A346 唔該晒你!
不過我係機盲,想問由邊度入SD CARD?我由個人檔案入去,係SD CARD果層,但係無MEDIA folder, ...

唔係好明你由「個人檔案入去」係咩意思,
你冇用一o的檔案管理apps 好似 ASTRO 或 ES File Manager 等?

子爵府

好媽媽勳章

A346 發表於 11-5-20 16:54
唔係好明你由「個人檔案入去」係咩意思,
你冇用一o的檔案管理apps 好似 ASTRO 或 ES File Manager 等?
...

係畫面其中一個ICON叫'個人檔案',然后點入去.
我無用apps..淨係打電話乍

侯爵府

畀面勳章

renren 發表於 11-5-20 19:10
係畫面其中一個ICON叫'個人檔案',然後點入去.
我無用apps..淨係打電話乍

咁去唔到個 media folder 喎,
去 Market DL 呢個啦

https://market.android.com/details?id=com.estrongs.android.pop

用呢o的 file manager 就可以去到 SD卡裡面任何 folder,
亦可以做一般檔案移動...

首頁

尾頁

跳至