跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔好鬼八厭...又唔肯食飯,見倒佢咁瘦都唔食野有時真係好忟...想打佢,唔知有無效?

男爵府

好媽媽勳章

我覺得無用, 反而係似發洩你既情緒多D. 問題係你唔會 (亦唔捨得) 真係大力打, 佢唔痛, 功效已經無左, 反而係你果一刻好炆既時候忍唔忍到既者. 我試過見阿仔玩電制, 打佢手板仔, 但又唔敢大力打, 結果佢仲笑, 以為我同佢玩, 死未?

我覺得TIME OUT係一個幾好既懲罰方式, 阿仔而家講唔聽既時候我就WARN佢, 再唔停就媽媽抱你上床床 (IMPLY無得自由活動), 佢就會知.

不過唔食野, TIME OUT好似唔係好岩用...... 有無試過狠心D, 真係果餐收起, 佢唔食就唔好食, 等到下一餐先有得食, 佢試下餓既滋味, 會唔會有改善?

別墅

回覆 Horace_b 的帖子

有呀..但佢真係好似練仙咁唔肚餓喎...而家比醫生開的開胃藥佢食,但都無咩效果,真係無哂佢符><

大宅

我阿B都成日唔食野架, 佢唔食都無咩法子, 因為佢由細到大都係咁。細時唔食奶, 大時唔食飯。問過醫生, 都係話餓下佢, 佢肚餓就會唔食, 試過餓佢, 都係食得唔多...都無計。

食野黎講, 我覺得打佢唔係咁好, 可能會有反效果, 對於食野有反感, 有食親飯都比人打打, 咪更加唔鍾意食囉

而家都係由得佢, 佢肯食果陣咪比佢食囉, 唔肯食就算啦!

食得幾多得幾多囉

別墅

回覆 jobi_yau 的帖子

禽日打5合一我都問過醫生唔肯食野的問題,我個仔係含飯...醫生話呢個係行為問題,有d BB要到兩/三歲先有改善,我好驚呀...

大宅

回覆 yiutingmum 的帖子

我囡囡又係成日含飯架,有時食一碗粥要成個幾鐘,食到啲野都凍晒.但又真係無晒佢辦法,有時自己唸,好過唔食呀.

別墅

回覆 saisai937 的帖子

醫生話唔好比佢食咁耐等佢以為成日有得食,醫生話最多餵佢半粒鐘,(我餵一粒鐘,半粒鐘咁快我接受唔倒..)之後收野唔比雜糧餓佢到下一餐,我而家試梗,可惜我99唔同我合作><

別墅

好媽媽勳章

我之前都打過亞女手仔同PAT PAT. 不過佢開始學左我地, 一唔鍾意就打返我地! 所以宜家我地唔打佢, 如果佢唔乖就放佢上床仔, 唔出佢出來. 宜家一講罰企床仔佢就知乜事. 最重要係佢宜家無再打人.

首頁

尾頁

跳至