論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

來了未滿兩個月, 剛剛奶奶打比我老公話姐姐抱埋個仔過左去搵奶奶, 老公仲打黎問我係唔係我叫姐姐過去. 好明顯即係冇人叫自把自為啦! 跟手即刻打比姐姐問佢做乜過左奶奶到, 佢話BB唔肯訓扭計所以帶佢去見奶奶wor! 我再同佢講多次唔可以自己帶個仔落街!!

之前黎了兩個星期便說病, 短短個半月便睇了我4次醫生, 仲要係有兩次自己換定衫(未拎袋)至同我講要落去睇醫生! 我直覺覺得佢成日"借d易"想自己落街囉! 再之後又話唔見左銀行提款卡要去補領, 仲用左我地屋企地址收新卡, 攪到我成日擔心佢會拎果封銀行信去做住址證明去借錢....

今日又自己走左去奶奶度....唉, 睇黎我既惡夢已開始...

大宅

如果收到銀行信係佢,就叫佢係你面前拆封信,然後你即時用maker筆油黑地址以防佢用此信地址借錢

男爵府

畀面勳章

嚟咗2個月就咁,博炒??
妳錄底佢承認未經妳同意私自帶咗bb出街嘅說話,最好言談間講明妳之前已經講過唔可以咁做,如果佢話係bb唔肯訓所以帶去妳99,為咗費事比人覺得佢係"出於好心",所以妳都要講埋佢事前無問過任何人同意,如果99唔喺屋企咁點算?
之後出warning letter。留返個証據喺手,如果佢再犯嘅話我一定唔會補錢比佢~!

下次佢再"病",咪同佢一齊落去睇醫生囉~去多兩次佢知道無得蛇就滿會玩嘢啦~
如果妳返緊工,妳問佢係咪急症一定要即刻睇?如果要即刻睇嘅,好!叫佢請假去睇囉,不過要扣錢!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

RE: 到我個工人姐姐開始黎料.....

karee 發表於 11-5-30 14:36
抱埋個仔過左去搵奶奶, ...
抱著個仔去奶奶度還好 ,
如果去了第二度仲驚 ?

成日亂出鬼主意 , 俾 warning 係時候 !

karee  到....  發表於 11-5-31 10:21

我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

這方面佢地好醒,不斷試你底線。我朋友個姐姐擅自帶3歲小朋友由沙田去筲箕灣揾friend,無意中比我朋友發現,仲已經去過幾次添。

karee  吓, 佢真係大膽!  發表於 11-5-31 10:22
foggyao  咁過份?!!  發表於 11-5-30 17:05

大宅

喺吖,我朋友嬲到震,即炒個菲菲。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 Eunicecat 的帖子

睇黎已經收唔返封信, 因果日收到信時已經成封比左佢, 都事隔幾個星期, 就算問佢可能都會話掉左. 冇辦法啦唯有下次自己記得要用呢個方法....

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 joanie731 的帖子

好在琴晚返去了解過, 原來係因為屋企樓上樓下裝修鑽牆, 嘈到BB冇得訓. 佢話有打比奶奶問左好至過去架wor (待證實), 不過已經比我剷左佢話要打比我地兩公婆而唔係自己直接問奶奶架喇. 再者亦已CHECK左CAM record佢出門口時間同到奶奶屋企時間刎合, 就算啦.

希望呢次係單一事件啦.....

複式洋房

回覆:karee 的帖子

回覆 karee 的帖子
雖然時間吻合,但係d工人就係咁樣試下試下,睇下僱主嘅底線喺邊,千祈唔可以對佢仁慈,以免佢下次又自把自為!

BB 你要快高長大, 身體健康呀

複式洋房

回覆:karee 的帖子

回覆 karee 的帖子
雖然時間吻合,但係d工人就係咁樣試下試下,睇下僱主嘅底線喺邊,千祈唔可以對佢仁慈,以免佢下次又自把自為!

BB 你要快高長大, 身體健康呀

首頁

尾頁

跳至