跳至

首頁

尾頁

大宅

進入懷孕中期,食緊Materna(Ca:250mg),唔系日日飲奶,仲需要額外補鈣嗎?邊只鈣片好?飲康鈣C好嗎?

大宅

5……點解冇JM答我啊……

別墅

jestella 發表於 11-6-8 21:25
5……點解冇JM答我啊……
唔... 可能唔係咁多人知...
我同你一樣, MATERNA + 間中飲奶之外就冇再食鈣片喇...
我99 話叫我飲多D 豬骨湯同魚湯, 話可以補鈣喎
所以而家我日日都煲湯飲

大宅

BBrubyBB 發表於 11-6-8 21:40
唔... 可能唔係咁多人知...
我同你一樣, MATERNA + 間中飲奶之外就冇再食鈣片喇...
我99 話叫我飲 ...

遲D等BB開始長骨骼就會唔夠鈣用喔~湯我都時常飲,不過感覺想鈣嘅供應穩定D,而且飲湯好易飽。我唔想搞到週身骨痛啊……

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

我個醫生開佐鈣片比我食
每一個 baby 都是上帝牽手送來的禮物, 所以 babe 快d黎媽媽到啦!!!
21/5 8W1.51CM 25/5 8W4D1.9CM 15/6 11w4d5.09cm oscar1.26mm 25/6 13W6.44CM EDD28/12

大宅

buzztigger 發表於 11-6-8 22:45
我個醫生開佐鈣片比我食

咩牌子啊?咁你有冇額外食materna?

複式洋房

我都係食緊 Materna + 間中飲奶, 不過我唔係好飲得奶, 飲完奶好多時會嘔~!

大宅

我無食materna 呀, 醫生又無開鈣片比我, 飲奶又嘔, 都擔心緊.

大宅

kathy430 發表於 11-6-9 01:01
我都係食緊 Materna + 間中飲奶, 不過我唔係好飲得奶, 飲完奶好多時會嘔~!

你幾多wk啊?我朋友之前完全無補supplement,但就keep住飲康鈣C,所以我都有D想試下咯!

大宅

buu2 發表於 11-6-9 14:04
我無食materna 呀, 醫生又無開鈣片比我, 飲奶又嘔, 都擔心緊.

如果到懷孕中期,最好補充下呢!訓前食supplement會無甘易嘔。

複式洋房

jestella 發表於 11-6-9 14:05
你幾多wk啊?我朋友之前完全無補supplement,但就keep住飲康鈣C,所以我都有D想試下咯! ...

我 13w+ 啦, 飲康鈣 C 有用嗎? 等我都試吓先~

別墅

我上一胎完全無食SUPPLEMENT,亞囝出世到而家都係細碼人仔,但今胎Materna+葉酸+鈣片,上週12W5已經有7.7CM,很定唔係細碼啦,Materna,葉酸係政府比的,鈣片就係私家比的,今晚返到屋企睇咗咩名再話你地知呀~我上一胎好似聽人話康鈣C唔係咁好,色素太高喎!

大宅

mclfbb 發表於 11-6-9 17:29
我上一胎完全無食SUPPLEMENT,亞囝出世到而家都係細碼人仔,但今胎Materna+葉酸+鈣片,上週12W5已經有7.7CM,很 ...
政府會比Materna+葉酸你甘好, 我上次見政府醫生時問佢都唔比我呀.

我都問過私家醫生要架,點知都係無開比我.

大宅

mclfbb 發表於 11-6-9 17:29
我上一胎完全無食SUPPLEMENT,亞囝出世到而家都係細碼人仔,但今胎Materna+葉酸+鈣片,上週12W5已經有7.7CM,很 ...

materna本身已經有1mg葉酸了啵!我當時開始食materna,都停咗葉酸了。葉酸唔可以過量架。
我之前11w3d阿b就5.2cm囖,正常size。我都唔想阿b太大。等我星期一去問下醫生康鈣C好唔好先!

大宅

kathy430 發表於 11-6-9 15:11
我 13w+ 啦, 飲康鈣 C 有用嗎? 等我都試吓先~

等我禮拜一去問問醫生飲康鈣C好唔好先!

複式洋房

我14W 食緊materna+600mg鈣,我睇書話懷孕3個月就要開始補充多些鈣質,因為BB開始吸收鈣,每日要1000mg,materna 內己有250mg, 我每日再會飲一盒鮮奶(170mg),所以應該都足夠,如果唔夠鈣,BB會吸收媽媽的鈣,媽媽會好易骨質疏鬆

大宅

delandcsy 發表於 11-6-9 22:27
我14W 食緊materna+600mg鈣,我睇書話懷孕3個月就要開始補充多些鈣質,因為BB開始吸收鈣,每日要1000mg,matern ...

系啊!我都系有呢個擔心啊!

尋晚我又出現小腿抽筋添……

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

jestella 發表於 11-6-8 23:31
咩牌子啊?咁你有冇額外食materna?

唔知呀, 係葯袋包比我呀! 佢仲比佐維他命我,
我無另外食其他野, 因為飲食均衡應該無問題,
不過有飲多佐加鈣o既野羅
每一個 baby 都是上帝牽手送來的禮物, 所以 babe 快d黎媽媽到啦!!!
21/5 8W1.51CM 25/5 8W4D1.9CM 15/6 11w4d5.09cm oscar1.26mm 25/6 13W6.44CM EDD28/12

大宅

回覆 mclfbb 的帖子

我想問下mclfbb, 其實我都係買左materna+孕奶粉...但無咩點飲/食, 因為大便會好辛苦, 有時會便秘長達一個星期, 因為縮便係有毒的~ 所以自己唔食~~

你係點食咁多supplement呢??????? 我的bb都好細碼, 自己都有d擔心~~

別墅

tinlingyuetka 發表於 11-6-11 10:22
回覆 mclfbb 的帖子

我想問下mclfbb, 其實我都係買左materna+孕奶粉...但無咩點飲/食, 因為大便會好辛苦, ...

tinligyuetka, 我唸住食咗supplement唔使飲孕奶粉,因為我上一胎無食supplement,但有飲孕奶粉,真係便秘得好利害,好辛苦,谷住個肚,亞囝就由細到大到係細碼B, 今胎食咗supplement,無飲孕奶粉,但每日有食水果,TOUCH WOOD而家無便秘同埋BB而家都唔細~~

首頁

尾頁

跳至