基督家庭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我家有一個勁迷信的99,每天的生活就是拜神唸經,而且還迫我兒子天天拜,我個仔歲半,身上都長期掛住度符....因我阻止不了99,所以我想問,如果我帶兒子去受洗是否不好?

男爵府

回覆 yiutingmum 的帖子

想問你本身係未基督徒?

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

別墅

回覆 estw 的帖子

係呀

侯爵府

回覆 yiutingmum 的帖子

基督教應該沒有嬰兒洗禮, 只有嬰兒奉獻禮, 是父母在人前表明心智, 要以聖經真理教導小朋友

就算有些教會有小朋友的洗禮, 小朋友也要親自表示自願受洗才行

何況, 你的問題, 根本不是以洗禮解決...而是靠父母保護小孩, 對奶奶表明心意才可以

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

男爵府

可能你奶奶好惡, 冇人可以逆佢意. 但你要為你個仔堅持原則, 要多禱告, 求主賜你勇氣向你奶奶表明立場, 我地已經屬神嘅人要與一切邪惡的事隔絕, 點可以比個仔帶住屬邪靈嘅野, 相反我地做父母嘅係有責任讓仔女從少認識耶穌. 要話比亞仔知不可跪拜偶像, 要知道只有耶穌基督才是真神, 是我們嘅救主. 唔好以為亞仔年幼無知聽女麻女麻話拜吓冇所謂啦, 其實咁樣已經係同邪靈扯上左關係, 撒旦會係佢生命中作工.

順從神不順從人是應該的, 唔係受唔受洗的問題, 係你願唔願意為主忍受你奶奶的對待, 為真理勇敢向奶奶就'不'.

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

別墅

回覆 estw 的帖子

我也試過和我99說過數次,她老人家說我信的是邪信...關係搞到好差(當然不止這件事..),因為她是一個什麼事都要管和控制的人..最慘係我老公一家人都信佛,沒有人支持我...我真是覺得自己很無用,但如果我要堅持就會和家人關係破裂(我只在乎我老公)

大宅

所以總會有人問,基督徒是否一定要和基督徒結婚呢?
點解吾可以?點解基督教咁專制?
‧‧‧
點解?你問下樓主咪知點解law!

99諗,你吾拜,係代表你吾尊重佢,佢死左,你令佢個孫吾拜佢,佢冇香食,會變餓鬼

老實說,你從來都只重視和老公關係,跟99的關係,相信只是附屬關係。你這種想法早就寫在你面上!

因此,99想,你既然搶了佢個仔,佢就搶番你個仔。

你好像一齊住,對嗎?..

想一想,總有辦法的。

各位弟兄姊妹,以利亞是舊約中其中一個沒有經歷死亡的人.......

別墅

回覆 anntx3 的帖子

99住我隔離,行過來10分鐘,天天上來搞搞震,總之就頭痕...但我會比個仔入讀基督教學校,希望他自小信耶穌而拒絕拜佛...這是我的部署,如果成功99就奈我唔何,現時只有忍耐..

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要真理,要讀經.

大宅

因我阻止不了99,所以我想問,如果我帶兒子去受洗是否不好?
<=如果你兒子受洗(嬰兒奉獻) 你仍阻止不到你99,這樣有何益處?
我6299曾經也逼我們母子上香,但我好堅持say no!! 即使惡言相向/針鋒相對也忍耐堅持下去,這是為神堅持為義而受逼迫,天上的獎賞是大的
有次清明我同佢地上山,我沒有裝香'菊弓',只是在墳前低頭默禱﹐現在我6299 清明重陽都冇再叫我地去上山....

大宅

yiutingmum 發表於 11-6-11 01:32
回覆 estw 的帖子

我也試過和我99說過數次,她老人家說我信的是邪信...關係搞到好差(當然不止這件事..),因 ...

問題是,你在意的是老公還是神呢 ?
這次逼你兒子上香,如果下次逼你信佛呢.你會怎樣選 @"@

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

想問下, 小朋友受洗, 係咪要親生父母同意先可以? 佢既親友可以帶佢受洗嗎?

別墅

回覆 beebee1234 的帖子

基本上我老公不會理會兒子信什麼的,他說兒子的信仰隨他自己喜歡,只是不願聽到我和99吵架,他會好難做的

大宅

回覆 miffymiffy 的帖子

當然要父母作主啦!

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要堅持,但不要和99吵架

男爵府

anntx3 發表於 11-6-11 06:06
所以總會有人問,基督徒是否一定要和基督徒結婚呢?
點解吾可以?點解基督教咁專制?‧‧‧
點解?你問下樓 ...
所以各位親愛的弟兄姊妹, 如果仍未有對象, 就要聽神的吩咐去選擇對象, 信與不信不能同負一扼係真的. 如已婚但另一半係未信的, 而自己仍然相信耶穌基督, 條路係會難行好多, 但假如堅持真理, 同神保持親密關係, 祂會加能賜力比你去面對每一個艱難處境的.

馬太福音六章29節

複式洋房

求神係你身上行神跡:) 等佢地知道呢D事只有神先會做到, 而且冇野難到佢~ 你唔好咁煩惱丫:) 搵多D弟兄姊妹一齊祈禱祈禱祈禱!!!
I don't mind living in a small house, I just wish it could be filled with real friends. Welcome to my home  

別墅

回覆 Argentina_hk 的帖子

多謝^^

首頁

尾頁

跳至