基督家庭

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我在現在這間公司工作大約有2年,突然公司要我星期日上班我就不能出席星期日聚會? 但可以星期六去其它教會的崇拜聚會? 那我應該怎樣決擇呢? 放棄這份工找另一份, 還是改星期六崇拜呢?

別墅

1.你接唔接受星期六去其它教會的崇拜聚會?
2.你喜歡你工作嗎?
3.唔知你還有咩問題?
4.
5.

禁止發言

男爵府

如果只係暫時性都可以, 但如果係永久性就會冇左固定的教會,即是冇左屬靈的家. 星期日返教會除左一班基督徙一齊敬拜神之外, 同時亦係肢體相交的時間, 可能有團契, 係當中能同認識嘅肢體互相扶持及代求, 可能有主日學, 可以比我地更認識神的話語, 靈命得以長進. 肢體生活係好重要, 如果星期日返唔到教會唔會影響你嘅肢體生活, 咁或者係可以考慮ge.

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

別墅

回覆 estw 的帖子

認同睇法!!

大宅

alicegoh78 發表於 11-6-11 11:19
我在現在這間公司工作大約有2年,突然公司要我星期日上班我就不能出席星期日聚會? 但可以星期六去其它教會的 ...
就算你轉去星期六聚會嘅教會﹐難保你公司遲D唔會遲下又要你星期六上班喎。

別墅

明天是屬於耶和華, 一天難處一天當就夠了.
那管公司將來要你星期幾上班.
求主賜你明確指示,引屬靈長者分憂此事.

我們作主門徒, 不只在星期日, 星期天也是基督徒.
我們的主, 也是你老板你公司的主, 姑勿論你老板你公司是否基督教背景,
只要你與神同行, 每天都是敬拜天.

若你老板你公司業務上違背真理, 才Quit吧.

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要我不能返星期日崇拜聚會,是否違背真理?
我喜歡我的工作,我做正行,不知何謂業務上違背真理?
我接受星期六去崇拜聚會嫁,但是吾想返其它教會,因為同其它教會嘅肢體吾熟.
教會屬靈長者問我想吾想轉,我吾想,但無奈.
我想問有否肢體是返shift工作嫁?

別墅

回覆 alicegoh78 的帖子

大家素未謀面, 寮寮幾字, 很難說得中肯

但當你回覆後,你是否覺得答案已經浮現呢?
因為你接受星期六去崇拜聚會.
只不過想多些人Agree你, 對嗎?

其實, 不能返星期日崇拜聚會,怎會是違背真理呢?
有很多紀律部隊基督徒要Shift工作, 難道要辭職才合真理?

業務上違背真理, 是假設性問題, 不是話係你業務上違背真理.
例如受僱追數淋紅油這類工...............有好多例子.

看你的回答, 你應該很年青吧.
星期六去崇拜聚會是好的選擇

我年青時要24hrs shift work. 一個月至少有一兩次不能去崇拜聚會.
教会又冇星期六崇拜. 身体差左D, 記得當時仲失戀添,但屬靈生命更長進,
因為當時立心追求神, 雖然要shift,我還參加澳门短宣, 在街頭畫板布道,
結果神讓我帶了十個人信主.在教会亦有侍奉. ShiftWork只維持了大慨年半,
又回復朝九晚五.

不能出席星期日聚會, 只要你與神同行, 可以更豐盛.
就算要輪班也好, 假日開工也好, 都不是永恒,
若要Shift, 小心身體, Shift會搞亂生理時鐘的. 要充足睡眠呀

鼓勵你的

允祈爸爸上

翡翠宮

Thank you
我是否要轉其它教會呢?
但我又吾想,因為同其它教會嘅肢體吾熟

別墅

回覆 alicegoh78 的帖子

我當年沒有因為份工轉教會,反而更盡力投入教會.
如果, 自己教會有相熟肢體, 我認為暫不宜轉教會. 如常聚会罷,
有週末敬拜已很好了.
同時也察看神有冇安排.

翡翠宮

謝謝那我就不轉教會了!

首頁

尾頁

跳至