婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

呢幾日見到好多呢D POST
我都曾經 (或現在亦是) 其中一個受害者
我想知道的是
你地既小朋友有冇因為佢地搶住湊而真係冇咁跟你?
定還是到頭來佢地點搶都影響唔到BB痴你?
想聽下有經驗的媽媽講下 :)

大宅

我個BB而家2個月...
我唔知佢係咪開始認味...
有時佢喊...我沖去抱佢(因要快過99)
我抱佢..佢都仲喊...
但奶奶抱..好多時都係好快收聲........
我已經覺得好HURT

zoe@3510  細過bb 唔識認人,到四五個月左右識認,唔好sad  發表於 11-6-25 10:20
xoxo0811  我o個時都係, 可能係我奶奶抱得佢舒服d  發表於 11-6-24 14:33
beebabybee  我都係, 唉...仲唔止99, 仲有姑9, 佢地好似以為個仔係佢地既  發表於 11-6-20 14:14
shirleyying  我覺得係關手勢事, 我想知夜晚你係唔係同BB訓?  發表於 11-6-17 23:03

珍珠宮

奶奶抱..好多時都係好快收聲----> agree !!!
i am very very sad !!

cyberpigpig  agree with rachel815, 我99都係咁講 \~/  發表於 11-6-26 00:21
zoe@3510  我抱若bb 仍喊,佢實眼球追蹤然後話俾佢抱  發表於 11-6-25 10:23
beebabybee  我99大大聲話 "佢抱先唔喊!!!!!!"  >.<  發表於 11-6-20 14:15
rachel815  最SAD係99仲要加多腳問我點解佢抱唔喊..我抱就喊.  發表於 11-6-17 19:24

別墅

回覆:有被6299搶住湊BB既媽媽入黎傾下

好彩我又無喎!bb日頭99湊,收工放假我湊返,阿b好痴我哦!有時99抱緊阿b,我行埋去,都無諗住抱佢,阿b就已經伸手要我抱,唔抱佢就即喊我feel到99係唔開心ga.

Lubby0609  Good!!  發表於 11-8-17 14:23

子爵府

搶我B既係62唔係99, 62成日會O係我同B講野果時佢又過黎講, 煩到PK
現階段阿B都會對住我笑同俾我抱, 唔知佢大個左係咪真係會中意爺爺多D呢

有時好呷醋

rachel815  我B夜晚係同我訓架..你個B男定女呀?好少62會同新抱爭...咁你99會唔會同62爭?  發表於 11-6-18 12:58

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我個女bb時係同99一齊住,初生時我可能唔識抱,抱親個女都喊,99抱就無事,所以99次次都會串我"你對手有刺架!",真係勁hurt...佢仲要喺我手強搶,嗰時直情覺得生個女出嚟好似唔係我嘅咁...但係好奇怪,唔記得由幾時開始,情況逆轉,我個女見親99/聽到佢把聲就會喊,抱就更加扭,喊到收唔到聲,變咗一定要我抱,試多幾次之後,99就無癮,次次都會好晦氣咁話"係啦,嫲嫲對手有刺架,返去你阿媽度啦!"直到我個女2歲左右,先肯開始跟返99~

游泳寶寶  咁你99都衰唔晒. 起碼冇夾硬黎.  發表於 11-6-21 13:25
meimeimei1208  D 99成日以為自己好受bb歡迎, 底屎  發表於 11-6-18 20:11
masiemacy  哈哈!!你對手d刺走左去你99到呀@@!!  發表於 11-6-17 23:56

大宅

係喎, 幾個月大個陣BB跟99多D, 成日見到佢就好開心, 但大大下就唔鐘意跟佢, 反而家日痴住我, 我99成日話: 係la, 你呀媽抱你就最開心, 佢其實唔like, hehe

大宅

我自己小朋友未出世 但好怕呢樣野發生
有時仲唸到喊(可能大肚情緒唔穩定)
因為同6299一家食飯果陣佢地講過一句說話:
"個孫就緊係痴呀爺呀'女麻'呢邊多d架啦 唔會係公公婆婆"
唉...我唔想咁樣 點解唔可以fair d..個孫我daddy mummy都有份
6299仲成日講帶個孫去邊去邊 佢地又唔洗做野 又係住港島
(我同老公都係住港島) 而我屋企人就住kln..又要返工
我好怕仔仔第時淨係識得爺爺嘛嘛 唔識得公公婆婆
我唔想咁樣呀.........好唔鐘意咁樣
遲d 99一定又要干涉我點湊仔 一定意見多多麻鬼煩

clskwan  我都好驚第日個仔淨係痴6299, 因為佢地最叻種細佬..痴佢地佢地一定勁招積  發表於 11-9-18 14:17
宏心  我情況同你一樣,我而家努力同老公做思想教育.你都要努力呀!  發表於 11-7-1 13:20
kata_hihi  你要同C6有共識呀! 你先係媽咪  發表於 11-6-30 15:32
游泳寶寶  未生已經咁. 我諗你搵定心理負導都得喇.  發表於 11-6-21 13:26

別墅

回覆:masiemacy 的帖子

我62都係咁,每次我同阿b返外家,62就話去到唔慣好返黎,我隨時開門比你,我心諗門都未出就講埋d咁既野,公公婆婆都有權見個孫,剩係識爺爺嫲嫲得囉!
我陀b個時,佢地都有講過第時嫲嫲湊,就梗係痴嫲嫲ga,阿b出咗世同我地瞓,方便我地湊佢,我梗係唔比bb同佢地瞓啦,當時我都好hurt,好在阿b而家都好痴我。

大宅

回覆 MANDY103 的帖子

我想自己湊 唔想99湊呀.......!!!!!!!!!
如果佢插手我都唔知點算好 以佢性格佢一定會插手
希望仔仔唔好連媽媽都唔記得

Lubby0609  所以我寧願比多少少$請保母湊日頭,放工自己湊返,都唔會比奶奶湊。  發表於 11-8-17 14:27
kata_hihi  放心,唔會架  發表於 11-6-30 15:30
cyberpigpig  99見到你湊果時唔係度講埋晒d難聽說話已經係恩典,我99由朝哦到晚,煩死!!  發表於 11-6-26 00:26

大宅

我個仔仔而家2個月我自己湊,就算有事做...我都唔會比99湊...:;pppp:
之前真係有試圖同奇圖想令我個仔癡佢...可惜唔成功

因為仔仔癡佢爸爸多.....我99食煙架...佢亦唔會為我個仔仔宜唔食煙...
就算抱我個仔之前會洗手...佢身上都有一陣好儂煙味...
再加上有BB時..老公自願提出bb出世後戒煙...
1 ) 老公仲成日大大聲在我99面前講....戒煙
2 ) 就係我99太寵我叔仔,寵到人人到看不過眼,我老公唔想自己bb第日會 好似我叔仔禁無普

可能佢知道...可况佢鍾意女..好彩我唔係生女...如果唔係到時啲人唔知以為佢借我個肚生添..

不過可以就自己湊啦....同BB感情一日一日建立....有安全感...就會好癡你架啦..

別墅

回覆 masiemacy 的帖子

bb你自己湊,唔會唔記得你的,除非99湊。
第時bb出咗世盡量比人奶佢飲,等bb聞慣你陣味,佢會覺得有安全感,同埋大d都會痴你。

kata_hihi  agree!  發表於 11-6-30 15:31
游泳寶寶  呢d 6299正一有自唔在...  發表於 11-6-21 13:27
beebabybee  我99由阿B一出世就不斷反對我餵人奶, 而家餵親野食都霸住, 好唔鍾意佢地呀  發表於 11-6-20 14:21

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我結婚前就已經同老公同表明唔會同6299住
如果生bb1定要係自己湊,如果經濟唔可以比我做ftm我就唔生
所以我1直都冇依方面既問題
但我1個月都會比99見1次我bb(我地關係係好差,未生b我地成年先見2~3次)
99次次都搶住抱,但次次我bb都喊,bb喊佢都唔會比返我,但我自己就會走去抱返囝囝
99好嬲架
不過依家囝囝快3歲,同99玩就ok
如果99話帶佢去街囝囝都唔會跟

大宅

回覆:有被6299搶住湊BB既媽媽入黎傾下

我之前就係俾99湊,她又係唔俾bb我抱,拎返外家玩一日,99就個晚又接走bb,我就算收工想見個bb都要問過99!:;pppp:

我終於忍無可忍!我拎左bb返外家俾我自己媽咪湊!我仲藉口返埋外家住!

我99噪到要生要死!我話之她!她有8個孫,我得1個仔,做咩係要同我爭我個bb?我嫁左之後唔係應該同c6 & bb 好開心咩?點解要因為6299令我日日喊,所以我一定要反抗!

依家係我俾唔俾個孫他們見,而唔係他們俾唔俾個仔我見!對一d講道理的6299,有時仲可以就下,唔講道理個d,直情唔使俾面,就算係你新抱後輩,都係人,都有呀媽生,6299唔尊重我,我又使鬼尊重你!:;pppp:

clskwan  勁!!! fully support! hahaha   發表於 11-9-18 14:21
Crystalko  GOOD~  發表於 11-6-30 01:51
sinam  講得好!!!!!  發表於 11-6-23 12:06
小mama  講得好..  發表於 11-6-18 15:15

大宅

回覆 MANDY103 的帖子

99一定會成日過黎我地屋企睇bb
佢而家都已經成日講 又話要帶佢去邊去邊
又話要帶佢去中山 返大陸我唔要佢帶走仔仔..

karkarlamlam  我62都成日話想同BB返大陸,我唔申請証件,佢就無得返:;pppp:  發表於 11-8-22 03:40
kata_hihi  唔好申請!  發表於 11-6-30 15:33
sinam  bb旅遊証件要爸爸媽媽先申請到, 唔好申請, 佢吹你唔漲的  發表於 11-6-23 12:07
游泳寶寶  好多奶奶都係咁... 冇諗過人地想唔想同佢去...  發表於 11-6-21 13:29

大宅

回覆 sakaiyui 的帖子

如果99話要我bb係佢地屋企訓一日咁點算?
我未試過反抗老人家 不嬲都好聽佢地話(心入面就好唔gur)

kata_hihi  tell ur c6: no!  發表於 11-6-30 15:34
游泳寶寶  餵人奶啦, 邊度都唔駛去.  發表於 11-6-21 13:30
shirleyying  我一定接受唔到BB同6299訓,一晚都唔可以  發表於 11-6-18 21:09

子爵府

rachael815
我果個係女女

今朝同C6講左, 希望10月6299返老家後, 我自己另外搵人湊BB, 佢OK左, 頭先同左佢地講, 我之後打算請EE去我阿媽屋企湊日頭, 夜晚同周末我湊返, 我見到兩老有D唔開心, 果下都有少少內疚, 但冇計, 我唔想做埋D令自己後悔既野
我咁樣做係想湊女女呢件事O係我控制範圍之內, 我自己阿媽我想講咩都得, 而且大條道理假期唔洗應酬佢, 佢都唔CARE!
而家個人輕鬆晒

子爵府

回覆 rachel815 的帖子

其實如果你夜晚係同BB訓咁應該問題都不大架喎?

大宅

回覆:masiemacy 的帖子

你就話bb好扭計,又認人同認地方,等他大d先過去同他們訓(到時你又可以再講話bb要溫書唔得閒)

你唔好讓步,你無可能為左唔想得罪6299,就任他們擺布你個bb!

你係bb媽咪,你先係最為bb設想,6299個d係錫bb,但唔代表他們一定係對,就好似我6299要俾bb一出世飲中藥,我唔肯,99就話以前我c6細個個時都係咁飲la,我就串她,以前同依家點同?以前無奶粉,你依家唔好俾bb食呀,苯!:;pppp:

大宅

回覆:shirleyying 的帖子

對!恭喜你脫苦海,你可以有返自由,你個感覺同我當時一樣,但只要諗你依家所做的,全部都係為bb好就得了,你最多多d拎bb返去同他們飲茶就算了!

加油!撐你!

kata_hihi  係囉,飲茶,玩下就OK  發表於 11-6-30 15:36

首頁
12345...9

尾頁

跳至