論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

計劃請個印傭照顧BB, 想問有經驗媽媽除左人工外, 仲有咩野開支? 想有個預算, THANKS!

水晶宮

工人既保險,文件費用,醫療費用,要包.
個人清潔/護理用品,你唔包佢,佢都有可能偷來用.
柴米油鹽,水電煤食物等,都會支出多左.
屋企既電器會較易出現損耗.
用同一工人超過五年仲要比長期服務金.
炒工人就再跌多幾千銀.
有時預著個衰工人,激親自己,仲要外遊散下心,或者買補品...

mrshoho  And she sometimes damage electronic goods....  發表於 11-6-18 18:59
mrshoho  Totally agree!!!  my maid always break plates and bowls, then need replacement.  發表於 11-6-18 18:59

水晶宮

但如果有需要,都係值得請的.
而且,都有好工人架.
佢不單幫你做家務,
仲可以幫你教埋仔添.

mrshoho  you need to be very lucky to have a maid like that!!!!  發表於 11-6-18 18:57

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

***個人清潔/護理用品,你唔包佢,佢都有可能偷來用.==>多數佢地實偷用~
***柴米油鹽,水電煤食物等,都會支出多左.==>有D工人放假會偷埋出去用
(柴米油鹽)
***屋企既電器會較易出現損耗.===>尤其係電飯煲,電水煲特別易壞~易潔WOK/PAN~(姑勿論工人有無經驗,每次新請一個都必定整壞我一個電飯煲,一個電水煲,一個易潔WOK或PAN)

***炒工人就再跌多幾千銀.===>就算工人黎左你屋企1個月你唔岩,你都要補機票佢走~

個人意見:~
(如果搵唔到13000元以上一個月,而去請一個外傭,十除八扣搭車食飯,所剩無多,返屋企自已睇番好過~依家外傭一個月3,750一個月,連大假機票,AGENT費,水電膳食等等,平均每月養一個外傭入場費為HK$5,000-5,500)

別墅

***個人清潔/護理用品,你唔包佢,佢都有可能偷來用.==>多數佢地實偷用~ (agree)
***柴米油鹽,水電煤食物等,都會支出多左.==>
(佢地一般都幾大食,唔知點解可以食咁多)
***屋企既電器會較易出現損耗.===>我請兩個工人,兩個都整壞我部洗衣機,第一次可以整返,但第二次就要換過部新(買左幾千蚊),因為佢地會當你部洗衣機有無限容量,死塞爛塞,務求令到部洗衣盡快壞為止)

***炒工人就再跌多幾千銀.===>就算工人黎左你屋企1個月你唔岩,你都要陪機票佢走~ (仲有一個月代通知金,agent fee)

仲有屋企既廁紙,花生醬都會用得快左同好快要再買,因為佢地放假會偷出去用,同埋佢地食野係毫無節制,唔洗錢就會博命食

大宅

Yes.

My helper just arrived to my home on first month and she made my car keys sensor broken and then we need to change the IC computer for the car HK$3,000.

首頁

尾頁

跳至