跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

Re: 有無 "G6PD/蠶豆症" BB 的媽媽請進!

[quote]
369 寫道:
承承媽媽 :
forexer的蘆薈o者喱要幾多錢 , 我住元朗 , 點可以
最近"仔仔" 成日"一言九頂~~~~我講一句,佢"駁"我九句 ~~~ 真係比佢激死我呀~~~

複式洋房

寶貝仔仔媽咪 :

我住朗晴居, 低密度屋村, 不過都算幾方便又舒服.

原來雞骨草土茵陳都可以飲o架, 我成日都唔敢比亞B試, 以為唔得. 以前聽健康院話燈芯花都唔得, 所以覺得好多中藥都唔飲得.

複式洋房

My kid is also 比蚊咬到腫哂, likes ‘pig head’ and ‘pig hand’. Other than the forexer 蘆薈o者喱, what other lotion can we use?

男爵府

369,
我每個禮拜六日都會出荃灣,如果你真係有需要的話,我約你在荃灣拎......

joannek,
其他O野我無試過......

複式洋房

承承媽媽,

thanks...

別墅

B仔四個半月大。

複式洋房

承承媽媽,
我媽咪住在青衣, 以前成日都會出去, 但有SARS之後, 已經少左出元朗, 或者遲D有需要再PM您, 唔該您先.

joannek,
您是否住村屋, 您用咩方法防蚊呢? 我覺得預防勝於治療.

子爵府

想請教下各位唔知G6PD BB 可唔可以聞跌打酒味呢?

子爵府

想請教下各位唔知G6PD BB 可唔可以聞跌打酒味呢?

有冇人知呢?

複式洋房

承承媽媽

凍肉店買的雜豆(紅蘿蔔+粟米+青豆),其中青豆bb可否吃?
thanks!

子爵府

雜豆中的青豆 should be OK.

複式洋房

369 寫道:
承承媽媽,
我媽咪住在青衣, 以前成日都會出去, 但有SARS之後, 已經少左出元朗, 或者遲D有需要再PM您, 唔該您先.

joannek,
您是否住村屋, 您用咩方法防蚊呢? 我覺得預防勝於治療.

369,

我們住八樓,last year 住一樓。用蚊帳啦. 我會try the lavender lotion later.

Then, how do you 預防? 我連蚊香都不 dare to 點.

複式洋房

double check with the 青豆. Just in case it is mixed up with some 蠶豆.

複式洋房

joannek,

我亞B訓覺就開聲波驅蚊器加泠氣, 出外就用蚊貼, 都OK喇. 不過, 我都想用電子蚊香, 但又唔敢試, 唔知有冇媽咪試過, 而D亞B又冇事呢??

另外, 我覺得雜豆中的青豆唔似係蠶豆, 因為蠶豆係扁的, 青豆係圓的.

男爵府

FRESHAIR,
雜豆中的青豆是可以的.
FreshAir 寫道:
承承媽媽

凍肉店買的雜豆(紅蘿蔔+粟米+青豆),其中青豆bb可否吃?
thanks!

複式洋房

thanks各位 !

最近亞b唔知比乜東西咬,一粒粒”懶”又紅又大又腫,有d很久都唔散,我想噴殺蟲劑,又想用滅虱煙霧,要徹底消滅咬我亞b的衰東西,但唔知亞b受唔受得,佢個頭,手腳,塊面咬到肥腫難分,個樣都好似變了,見到好unhappy,好難過,請各位給意見我!

男爵府

freshair,
你一定要知道係蚊定蝨咬你個仔先.因為要針對性處理的.
如果係蚊的話,你可以用電蚊香或用蚊帳,又或者用香薰去驅蚊,唔一定要用殺蟲劑.但係如果係蝨的話,就一定要用'殺牠死'-煙霧滅蝨劑,因為呢隻對蝨最有效!但係千祈盡量唔好用殺蟲水,因為始終有毒性,對bb唔係咁好.相對上滅蝨噴霧比殺蟲劑的毒性較少,但用時屋內不可以有人/牲畜逗留,之後所有床單被褥都要洗,同用濕布抹一次所有能接觸的表面.

複式洋房

承承媽媽,

您有冇試過用電子蚊香, 其實我地D亞B用唔用得呢?

我亞B最近個身都出左D籟, 不過唔似係虫咬, 我覺得似風籟, 因為有時腫D, 有時縮細, 又唔係硬, 唔知對D咩敏感, 攪到唔敢亂比野佢食.

男爵府

369,

你bb出o個d係唔係位於d摺位?例如:頸,手肘位?如果係的話,以依家o既天氣,有時可能係熱痱都唔定!你再留意o下!

我無用過電蚊香,不過我見有報告話液體電蚊香同蚊片/傳統蚊香無分別,不過液體電蚊香散發得快d.如果你想知我呢兩日去幫你睇睇.

複式洋房

承承媽媽

THANKS!
電蚊香用什麼牌子安全?
香薰驅蚊?怎樣弄?
'殺牠死'煙霧滅蝨劑安全嗎?

首頁

尾頁

跳至