樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說我間屋係經地產租的
從來冇見過業主
每月交租俾地產
連簽約都係地產幫佢簽架...

想搬ge主要原因係...
1. 地方唔太夠用
2. 真係好多古怪ge昆蟲...我兩星期已經要噴一支殺蟲水...果陣租ge時候係冬天,冇諗過環境會咁差...唉
點殺都仲有...我明白村屋會多d,但真係太恐怖啦

但以上呢兩個理由都不成提早完約ge理由...

我好肯定租約冇打厘印
有方法可以捉早退租而拎得返按金嗎?
上年十一月中搬入, 如果搵到樓我可能九月頭會搬

如果唔得我唯有搵人承租,但咁樣做合法嗎?

請大家幫幫忙,我都明咁樣係唔違反了合約精神,但太差ge環境令我好困擾...

伯爵府

業主應該有權追收你兩個半月的租金,或租給新租客中間那段真空期的租金,最多罰款補打印花稅。

你既然知道村屋就是這樣,請尊重合約精神。你的情況不是太差了!

別墅

咁如果我搵到個新租客俾佢呢?

因為業主從冇出現過,如果我退租都係同地產講的
地產從中就可以再賺多一次佣金...

我而家每日都響度殺殺殺...
試過連bath完毛巾上面都有昆蟲....已經掛到好高了

大宅

回覆 step716 的帖子

不如開心見誠叫 agent 問下業主肯唔肯俾你早D退啦, 反正依家租金升左, 可能業主會答應呢

別墅

其實我都有諗過呢個方法
1. 我養狗的,地產話呢條村傾向唔租俾養狗人仕了
2. 我見附近租金升得好勁...而再租出去地產可再賺一筆, 業主又可加租

都係開心見誠講左先

但係最壞打算都係冇左按金,right?

水晶宮

毀約賠償是賠償因為你而造成的損失, 損失是以"實際損失"來計算, 即是業主空置的租金損失, 低租金, 佣金... 等, 所以如果單位好快被承租, 賠償額就越少, 不能以為可以完全沒收按金.

大宅

應該係要賠死約期內餘下的租金呀, 不過唔好同業主講話佢間屋有問題, 你話自己計劃突然改變左, 所以想同業主"相量" 下可唔可以早d完左個contract. 記住, 今次係自己唔o岩, 所以要客氣d......

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

水晶宮

henrychancfh 發表於 11-7-19 15:12

應該係要賠死約期內餘下的租金呀, 不過唔好同業主講話佢間屋有問題, 你話自己計劃突 ...

損失是以"實際損失"來計算, 不是餘下租金, 亦不是按金.

別墅

但請問我如何得知業主所承受的"實際損失"?

假設我一搬走,地產已有新租客,業主一向都不需付按金(因為當初我租的時候付了一個月佣金的),那應該怎計算呢?

別墅

回覆 estherxx 的帖子

我幫佢俾佣唔係問題呀,都貴唔過兩個月按...
但...佢真係唔駛俾佣架
果陣地產話我俾曬....

所以我先疑問我應該點樣賠呢?

大宅

回覆 howmuch 的帖子

但係我又咁諗, 如果佢實際損失係多過餘下租金, 咁我會繼續租到死約完結, 最多丟空間屋.

又掉番轉頭講, 如果實際損失係少過餘下租金, 咁就比實際損失

咁運作上, 係咪即係最多只係付出餘下租金呢?

水晶宮

step716 發表於 11-7-19 15:31
但請問我如何得知業主所承受的"實際損失"?

假設我一搬走,地產已有新租客,業主一向都不需付按金(因為當初我 ...

理論上是業主向你索償損失, 索償就要提供証據來(e.g. 佣金收據).

水晶宮

henrychancfh 發表於 11-7-19 15:41

但係我又咁諗, 如果佢實際損失係多過餘下租金, 咁我會繼續租到死約完結, 最多丟空間 ...
餘下租金是你履約的承擔上限, 當然不能超越.

大宅

明白明白, 謝謝你的答覆, 又學到野.

別墅

我明白了,等搵到合適地方後再同地產商量一下
希望業主會提早放人啦=]

大宅

可以的, 我試過, 租了未住, 只訂了床, 但因為真係唔太喜歡那單位, 結果地產只收我一個月租, 不過我留下張新床俾業主當補償, 好過佢追我一年租.

首頁

尾頁

跳至