論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔返咗Full-day小學,仲駛唔駛請工人??

印印明年二月完約,請鐘點好定繼續請外傭好?
如果請鐘點返星期一至五(1:00pm-7:00pm),一個月大約要幾錢?

子爵府

好媽媽勳章

Re: 仔仔返咗Full-day小學,仲駛唔駛請工人??

其實鐘點唔平,起碼$45-55一個鐘,你自己諗下,以月薪計我想要$4000-4500,香港工人好貴架

大宅

醒目開學勳章

平日屋企有無其他人,否則仲要考慮小朋友放假時有無人睇住,尤期係長假期。

洋房

如果經濟許可, 當然有個工人幫手會好d, 兩公婆二人世界都容易d安排啦.

別墅

我個仔剛升小一,由暑假開始改用鐘點,由3:30p.m.至7:00p.m., $40/hr, 每月$3,000左右.

好處:
1. 仔仔自理能力大有改善;
2. 屋企唔使多個人;
3. 水電煤省唔少 (菲庸走咗一個月,水費由$8xx減到$6xx,我估下一期水費可能$4xx);
4. 親子關係更close.
:
:

壞處:
1.無得去夜街;
2. 鐘點可能做唔長,要keep住in人;
3.自已辛苦小小,要分擔家務,因鐘點未必做得sai.

總括來說,我都寧願請鐘點.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Re: 仔仔返

如果可以我會繼續請工人
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如請鐘點要考慮學校假期既安排:
有無親戚幫手湊?
鐘點可唔可以返長d時間?

別墅

如有親戚幫手,或屋企附近有托管($1xx for full day),及自已準時放工,請鐘點就絕對無問題.

去勞工署登記,會有好多選擇.

大宅

我因為發覺兒子返咗全日制小學後佢比較得閒,朝早我打電話比佢時,我都聽到佢開住HI-FI播印尼歌(可能係一邊做家務,一邊聽歌),而且屋其實在無咁多嘢比佢做,所以才考慮請鐘點,但小朋友放假/生病又唔知點好?其實我都預咗請鐘點嘅價錢唔會平,但屋其少咗個外人住日常嘅開支一定會少D,所以好難抉擇!

珍珠宮

我就覺得如果afford得到, 我都會繼續用工人既, 始終有個小朋友.

複式洋房

工人係屋企都冇乜野俾佢做,所以我決定完了約都唔請新工人啦,最多辛苦 D 一放工就返屋企,放假就交俾親戚睇住,或者遲d先考慮請鐘點。

大宅

我2個仔一向都係番全日班,所以以前一路都係請鐘點,又為左慳多D,我只叫鐘點EVERY TUE及THRU,每次3小時,咁就每天一百元! 後來MON、WED、FRI都好忙,因為晚上又要同阿仔做功課及溫習,又要開機洗衫。同有一次我和阿大仔一起病,但晚上我一樣要照顧細仔,辛苦到想入醫院,才決定請印印幫手。
現在有了印印,又見佢好鬼得閒,因為早上2個仔我自己帶番學,7:15出門口,到晚上6:00校車到又係我又回來接,印印只係做清潔及煮飯,2個仔回到屋企洗澡、吃飯都係我理,印印晚上洗完碗完,都只切生果及夜D開奶2個仔飲左

男爵府

個人意見, 如果小朋友學校放時有親戚睇的話, 梗係請鐘點啦, 教工人真係會嘔血!! 如果冇的話, 唯有請工人, 自己就會舒服d唔洗做家務.

別墅

Hi, BB2WONG,

請問你朋友開嘅補習班係邊區?office hour 最早幾點?因12月有好多學校假期.

大宅

NEAR PRINCE EDWARD MTR STATION, THE WEBSITE IS IDALYKIDSZONE.COM

首頁

尾頁

跳至