論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

我係新請印印上星期五到港,agent馬上帶佢去驗身,但報告要等剛過去星期一先出到,因為我係大肚,所以想make sure報告無問題先帶佢回家,一收報告就星期五晚帶她回家。
Agent要我比每日住boarding house的費用$100x3晚,佢同我講個個僱主都要工人抵港即帶回家,並要將人工需由到港開始計,就算佢未到你家開工,即星期六就計。

我想問問到底果$300係咪我的責任,另外,可否當果3天係boarding house就係day off 計,順期減返每星期一天的例假呢?
唔該大家mouth:

大宅

回覆:新工人上星期五朝早到港,到星期一晚接返屋企!

果時我請oversea到香港佢要做好哂驗身有報告先接返屋企,唔會一到港就去僱主度。佢住果幾日boarding house agent無收我錢!

男爵府

Agent也沒有收我$。

別墅

回覆 ivynguk 的帖子

我個agent都係無話收錢, 我個印印今個星期到咗香港, 下星期中先有驗身報告. Agent話合格先會叫我接佢, 不過我話我唔得閒星期中特登請假接佢, 要下星期六先OK. Agent都話OK, 無同我講要錢.

男爵府

我工人都係等 report 出左先接, 住左幾日 boarding house, agent亦冇收我錢 wor

salary係由工人到港果日計既

大宅

陪月勳章

引用:我工人都係等+report+出左先接,+住左幾日+b

原帖由 琛怡媽媽 於 11-08-07 發表
我工人都係等 report 出左先接, 住左幾日 boarding house, agent亦冇收我錢 wor

salary係由工人到港果日計 ...
Agent真係好cheap,話個個客都唔會等報告出先接走!
如果係到港就要出糧,咁我有無權計返果三日係例假?mouth:

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

agree,我都係等埋報告的,AGENT沒有收額外費用架喎

大宅

好媽媽勳章

有呀!我個agent收左我50蚊一日,但人工就開工果日先計

大宅

我都係等埋報告, 我呢間agent可以俾我最盡一個星期內帶返屋企, 呢一個星期住boarding house是免費, 多過一個星期才每日收費.

大宅

畀面勳章

回覆 ivynguk 的帖子

你AGENT好明顯係斤斤計較, 大部份AGENT都會等香港驗身報告出左先交比僱主, 確保無大問題順便再TRAIN下工人. 我個EX工人都係AGENT處住左成個星期.

工人既工資確實係落機當日起計.

無ADVANCE REST DAY呢回事. 因每做滿七日就包括一日休息日. 你未滿三週咁點解釋要預見扣休息日

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我嗰個都好似樓主嗰個咁㗎!但之前嗰個又無收,聽大家咁講,即係任佢哋講啦!乞人憎

複式洋房

我個AGENT就驗身報告合格先接佢, 如果唔合格同埋未入我屋企就即刻安排換工人, 唔使再比錢.

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我個工人都係等埋報告先接返屋企,AGENT都無話要比錢。人工都係開工先開始計。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

薪金係一落地就開始計.

你唔接佢返屋企,其間有咩意外都會入你數架,佢地係一定要喺合約地址到住.

agent唔肯比boarding house就梗係僱主比啦,除非你可以嘈到佢唔收.

嗰3日應該唔可以當佢休息,係你唔接唔係佢唔番工喎mouth:
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

陪月勳章

引用:薪金係一落地就開始計.你唔接佢返屋企,其間

原帖由 sillything 於 11-08-07 發表
薪金係一落地就開始計.

你唔接佢返屋企,其間有咩意外都會入你數架,佢地係一定要喺合約地址到住.
最後我好願意咁比咗果$300,問題係我擔心佢驗身,報告都唔使睇就要帶佢返家?因為佢係已婚,如果唔好彩佢有咗咁點攪?

別墅

死喇~一時唔記得呢個咁緊要的問題姐姐星期五到港,agent就叫我早d接佢,但報告星期一先出到,今日我仲接咗返嚟tim死喇~

首頁

尾頁

跳至