論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆 FA8866 的帖子

上個星期日佢地已有搞簽名.面對呢個咁大既題目,遊行確係合適.而唔好只係比人見到有外傭遊而HK人唔出黎表達.

至於時間,要就既始終可以諗掂佢既.義工隊幾次都係成家一齊出去呀

我好同意 FA8866, 所以我都要去,我叫齊家庭成員一齊出去呀,返公司叫同事去,希望多D人出席,

電郵沒用,沒人重視.

複式洋房

support ar

大宅

樓主:

總有很多有心人會參加的,我帶埋屋企人行動上支持你.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

SaraMa 發表於 11-8-9 23:31
樓主:

總有很多有心人會參加的,我帶埋屋企人行動上支持你.
今次搞手唔係義工隊,不過佢地搞簽名個日我地有去,亦有搵佢地負責人傾過,睇得到佢地係熱心人,亦無政治背景,一班義工滿頭大汗咁係街叫人簽名,實在難得.
如今佢地決定進一步行出黎遊行,我覺得應該要支持.

我都明白未必個個有時間去,但願可以夾到時間既都出去支持下.

珍珠宮

一個鐘都OK喎, 成家人去支持下

公爵府

我係女仔 發表於 11-8-10 00:07
一個鐘都OK喎, 成家人去支持下
如果由起點行到去政府總部,以慢行黎計,都會過一個鐘,大家要記得準備 水,雨傘同扇,咁會穩陣d.
我自己身體麻麻,我都唔敢講會支持到全程,盡力行到幾多得幾多囉,呢d野都好隨心既.

我係女仔  要帶定把傘去傘太陽先  發表於 11-8-10 00:15

公爵府

好媽媽勳章

onying888888 發表於 11-8-9 21:40

電郵沒用,沒人重視.
你講的全對!!

電郵係公關手段黎架, 你估下佢地一日收幾多封? 真係有專人逐隻字睇?
就算係睇, 都要時間處理.
而且, 只有留下真確姓名同聯絡方法, 至算係一個正式意見, 有幾多人記得/識得咁做?

個個驚死秋後算帳, 署名都係"一香港市民", 哇哈哈! 於是, 封電郵就咁就廢咗.

我真係想講句 "咪玩啦~", 再加一句 "咪咁天真啦"!

套用FA8866一句, 出唔出, 係好個人選擇, 每人都有自己的理由.

伯爵府

回覆:反對外傭居港權 全港市民保家園8月21日有遊行啦...

I'm pregnant now, but still sure for support and attend!
In order to prevent our belonging, u guys should better take action with no doubt and excuse!

公爵府

klm402 發表於 11-8-10 08:31
I'm pregnant now, but still sure for support and attend!
In order to prevent our belonging, u guys s ...
kim,恭喜您呀.

大宅

上湯雲吞 發表於 11-8-9 15:59
樓主,

就是次次靠義工吹雞, 唔好玩啦, 玩親下下一個下午, 屋企D小朋友如果可以放低, 就唔駛請工人啦, 學 ...

其實現在有團體肯就此問題來搞遊行已經好好, 我地只係出分力啫, 遷就唔到時間無緊要, 多人能參與固然最好, 就算得十幾人, 最起碼都叫做出過聲, 做過嘢, 唔係淨係在BK處呻

我只知, 想成功, 縱使明知是徒勞無功都要試, 唔試就一定唔成功。

樂觀的去想, 此話題不只關係於香港僱主, 而係影響到廣大市民日後的福利, 或者到時參與遊行的人數, 可以與七一媲美呢

蜆介鯪魚球  agree~  發表於 11-8-16 01:44

大宅

團結是力量, 僱主自己唔幫自己, 到有事時, 又說這又說那, 不負責任.

全力支持!

大宅

回覆 npMaMa 的帖子

淨係處呻,得把聲,我d同事,叫他們一齊遊行,話大把人去啦,
有d失望,反對外傭有居港權,但又唔出一分力!

公爵府

onying888888 發表於 11-8-10 13:01
回覆 npMaMa 的帖子

淨係處呻,得把聲,我d同事,叫他們一齊遊行,話大把人去啦,
有d失望,反對外傭有居港權,但又唔出一分力!
唔駛失望,各自出一分力已好有看頭啦.我身邊都會有呢d朋友,但我盡左責任通知,出唔出隨心.

男爵府

畀面勳章

回覆 上湯雲吞 的帖子

I dun think only the family who employ maid will object, it is a matter of whole HK, if the one have time and support this activities, go to support and demo . Not restricted to the family who employ maid . You can also encourage friends /relative to go instead of yourselves to go. Dun just put cool water, JUst spread the message out la~

複式洋房

支持

男爵府

玩具勳章

我一定支持及參加, 但我不會帶仔女去, 會先安排好!

好感謝有份出力既人

唔想去或唔認同既人, 睇完便算, 你唔去都無人知喇, 駛唔駛係度影響其他人啫!

除非你係agent或工人

我討厭的是暴力遊行, 即突然衝出馬路瞓街果隻

但我十分相信, 我們係會和平地進行, 表達訴求

有邊個話當年7.1遊行會整亂香港?

又要呻, 到有人願意做搞手, 有人願意幫我們, 你又係度潑冷水, 討厭至極!

大宅

講真, 真係嬴左官司你班有請工人既媽咪會好大鑊. 佢地變成香港人仲會同你打工????你咪玩就真啦.

珍珠宮

咁我想問下遊行要唔要講野架, 會唔會有人訪問架?
因為我要諗定個喎, 如果唔咪我會口窒窒

男爵府

環保接龍勳章

如果去到的媽媽就去啦! 我地唔可以俾d外傭聲大就咩都得, 點到佢地話點就點呢? :;pppp:

香港人嘅我地, 真係要表下態!

公爵府

引用:咁我想問下遊行要唔要講野架, 會唔會有人訪

原帖由 我係女仔 於 11-08-10 發表
咁我想問下遊行要唔要講野架, 會唔會有人訪問架?
因為我要諗定個喎, 如果唔咪我會口窒窒 ...
通常都係訪問搞手既。有d記者會係人群揾黎問下。如真係太驚可以唔出聲。d記者都好好唔會追住唔放架。佢地會揾第2個黎問。

我係女仔  可能我會驚到黎埋老公後面, 哈哈  發表於 11-8-10 19:04
我係女仔  咁就啦, 我好驚一個大鏡頭影住我一個, 因我唔化妝架  發表於 11-8-10 19:03

首頁
12345...7

尾頁

跳至