嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問BB車幾時買? [出生前 or 後 / 一般幾大才第一次用 (剛出身是否多數手抱)]

應如何選?[大好or 細/ 重or輕/ ....]

謝謝!

大宅

好媽媽勳章

回覆:請問BB車幾時買? 應如何選?

我會等bb滿月就會買了

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

我第一胎嗰陣未生已經買定,結果頭幾個月都冇乜用,一來太細唔敢帶佢周圍走,二來咁細又唔係咁重,用"咩"帶仲方便,所以今胎等bb差唔多6個月先買啦,可以買啲輕身啲嘅大b車

starrymama  agree  發表於 11-8-13 10:59

男爵府

我等bb展買, 平時無咩節

男爵府

玩具勳章

我滿左月先去買~不過好多都冇貨~抱住bb又冇心機揀,,焗住買左架2千到尾既COMBI車~算係大轆果隻~不過前面唔夠大~少少野剷到架車飛起........所以我覺得都係生之前睇定~臨生時去買~因為我係成日出街既人~bb車好緊要.....荷花~GXXCO果隻我覺得幾好~個轆又夠大~好多都可以比初生BB訓~車身又高~~~最緊要係平過COMBI好多一係就CHICCO最大果架~真係超級好推~D人迫埋泥~起碼火起都可以剷開佢地mouth:不過太重好唔方便.........一係JUSCO--C字頭果隻韓仔車~有埋腳套唔怕比人整到BB你真係要小心D揀~如果唔係真係推到你火都泥事少~比人撞到BB事大牙

男爵府

我會建議你買初生用嗰d揹帶先,等BB六個月大先買架輕便士的車,因為我嗰時一早買定架BB車,阿囡6個月大前都無乜點用過,到佢6個月大就買左架combi士的車,超輕超方便^^

男爵府

我個時成7個月先買
我個人覺得太細買無咩用
7個月之後買士的車 同埋要買大架少少
第1次買左架日本車
去到1歲多d就要換車
因太細同唔陪實淨
之後換左歐洲車好好多
日曦 - 2006/11/18 02:29am(2.65kg)
2nd - 2008/05/16
3rd - 2009/06/09
4th - 2012/01/07 14:14pm (3.57kg)
4次懷孕 但只有2個出世, 沒能力帶到世上的, 媽咪沒有忘記, 你永遠在我心裡,懷念你們

禁止訪問

大宅

回覆:jazzcnl 的帖子

如果你平日唔使上落樓梯,巴士,我建議你買peg perego p3 ,好推又穩陣,呢架車我認為的唯一缺點係太重了,mini果架輕d,都可以睇睇。因為我返來香港之後成曰去阿媽度(無電梯),頂唔順太重了,昨日去買左架maclaren 的quest。sales說細bb都可以用。combi都多人用,但我覺得唔穩。

大宅

capella 好唔好﹖

別墅

引用:如果你平日唔使上落樓梯,巴士,我建議你買

原帖由 pamvbaby 於 11-08-13 發表
如果你平日唔使上落樓梯,巴士,我建議你買peg perego p3 ,好推又穩陣,呢架車我認為的唯一缺點係太重了, ...
我都中意p3,感覺好舒適穩陣,但驚重得滯,自己一個出街搞晤掂

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 陪月勳章

我成三個月先買,初生太細手抱好D

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係度學到很多野.....多謝晒各位c 姐既意見!!!

珍珠宮

其實都視乎點用。因為如果經常上落巴士的士,輕同好收好開,都重要!

大宅

回覆 bananaGi 的帖子

對,PEG-PEREGO 的mini 都不錯,只有5.7kg.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

出世前訂咗,COMBI,滿月巳經用緊了

大宅

其實都真係視乎你需要,阿B兩月多D,由我返工開始,要由我媽湊,我媽日日推佢出街,去飲茶涼冷氣(坐係車仔由佢瞓),下午又推佢去行下街,所以BB車日日都用,反而揹帶我就超少用啦.
同埋我又無買HIGHCHAIR,有時都係係廳開架BB車教平比佢瞓係度咋,都幾方便呀

別墅

我個囡由滿月開始用, 我地唔想個囡成日抱, 尤其唔可以抱住瞓, 所以去親婆婆同嫲嫲度都開架車比佢當床瞓

大宅

我都係啱啱係bb一個半月個時, 先買bb車的.

首頁

尾頁

跳至