單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

給各正在婚姻十字路上徘徊的人

收到多位朋友對離婚的詢問, 我有感而發, 長氣小小和大家分享下, 給各正在婚姻十字路上徘徊的人, 希望能給你小小意見.

離婚不是一條易行的路,
首先你要有勇氣和決心去承擔後果, 要有獨立經濟或緩肋, 分清楚資產和樓權, 有定居,不能帶住小孩周圍住住, 能夠自主照顧自己和孩子, 有朋友或家人的支持, 要有堅持耐力不易放棄的精神, 更要凡事看得開, 要捱得有身心疲勞的准備, 孩子的意願和感受, 顧及成長環境, 把影響減到最低, 面對街坊朋友學校的指指點點, 無人會可憐你的, 知你單親唔講你唔避你都偷笑, 和最大敵人是自己的心理關口.

又或者可以啞忍繼續去做一對有名無實,怎至無性的夫妻, 用一紙結婚證書去繼續縛住大家自由也好, 拖拖拉拉去折磨大家也好,自欺欺人去等浪子回頭也好, 要孩子繼續看你們大人面色做人, 叫孩子夾在你們中間做密探做磨心, 左右為難成長, 左掩右掩, 也可以形做出一個"" 家 "" , 總好過做離婚女人.

最後辦法是努力去挽救維繫現在的婚姻, 要兩個人一同去尋求解決方法和改進, 要更加包容大家的過去, 不可萬一又舊事番炒一大堆, 一隻手拍不響的, 你也一定有未盡完善的地方可以互相遷就, 不會是個男人錯晒的.

無論你選擇那一種, 只要你甘心快樂無悔, 是沒有錯或對的, 反正這個男人當初又是自己揀自己要嫁的, 怪誰!
好好問清楚自己, 向左走還是向右走.

伯爵府

Re: 給各正在婚姻十字路上徘徊的人

好多謝你既意見...希望將來唔會後悔今日既決啦..

子爵府

完全同意 離婚是當雙方已經試盡所有解決辦法,仍然沒有共識後唯一出路!

民房

離婚不是一條易行的路,由其一個女人要帶住小孩,身心所要面對的一切,不是三言二語可以說完!當初離不婚,主權不在我,仔仔老豆佢決意選擇離婚去追求佢所謂的愛情!當初佢的離開彷彿一把利刀深深地刺入我的心臟,我機乎再也站不起來!好彩我身邊還有家人,朋友和仔仔,總算過去了!
其實要怪,就只能怪自己,當初無好好看清楚對方就錯嫁此人,害了自己和仔仔!
但我同自己講,要好好撫養仔仔!盡我所能!

:pint:

男爵府

yyyo,
過去的任它過去, 你已經很勇敢和堅強, 前面還有很長的路, 能說出"盡我所能"已証明你是一個有責任的好媽媽.
你的兒子會以你為傲的, 比心機!! 加油!!

男爵府

給迷網中的你

男爵府

在人生交叉點時, 最易令人迷惘, 失去自信心,
久而久之, 會使自己變得盲目和認命, 失去方向.

與其在原地踏步, 無論向左或向右, 總要掌握自己的命運,
踏出自己第一步....... 自然會找到往後的路
凡事沒有對或錯的, 忠於自己的感覺而行就夠了.

侯爵府

信媽 寫道:
凡事沒有對或錯的, 忠於自己的感覺而行就夠了.

大宅

信媽果然係信媽!

勁呀! 堅呀!

希望未有決定的媽咪,細心品嚐信媽所言....,離婚並不是解決問題,只係要行另外一條路,箇中辛酸,不足為外人道.

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我們正是一對有名無實,無性的夫妻,行到這地步的原因雖然不是為了有第三者(其實都不肯定有冇,我不想知...)
沒有第三者的婚姻危機比有第三者的問題更大,更不能挽救
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

男爵府

信媽
雖然我唔係單親(希望大家唔會唔歡迎我啦)
不過因為我同C6性格太似 大家狗咬狗骨 鬧過又打過hurt過對方 我唔想自己下半世都要唔開心同容忍ge日子度過 曾經諗過 自己獨力去揍大BB 正如你所講的一切 要顧慮的問題一大堆 自問自己又唔可以好堅強同勇敢咁行下一步 所以唯有忍
我真係唔知自己忍耐力極限可以去到邊?
我係一個好軟弱的人 好怕自己一個人 好怕孤獨...因為最錫我的人已不在 生活在單親家庭的我 好明白 小朋友個種感受 細個我好渴望得到媽咪的愛錫 而大個左就會好渴望被愛 到呢家愛我的人不愛 我愛的人卻要人愛得這麼無奈 有了下一代 心中只有很多感慨 是自己活該 揀選了不應該的愛 到現在亦唯有忍耐 或是天真地等待著有人會為我而變改 路難行總要繼續 到晚年回頭再看 已是事過境遷 !
]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/comcom/30.gif[/img]

男爵府

jackpot,

nice to meet you!
我也很欣賞你樂觀的性格!

男爵府

信媽
每次看到你的文章 我都有好大感慨!
我都好欣賞你!
]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/comcom/30.gif[/img]

男爵府

Melmel2004 寫道:
我們正是一對有名無實,無性的夫妻,行到這地步的原因雖然不是為了有第三者(其實都不肯定有冇,我不想知...)
沒有第三者的婚姻危機比有第三者的問題更大,更不能挽救

萬一婚姻出現危機, 能有過千百種原因的,
不能全歸究第三者的出現, 冰封三尺, 非一日之寒,
凡事有因也會有果,
如非你們感情已出現了薄弱, 第三者也不容易攝到位上的.

現在要決定的, 是你將來的日子打算怎樣過.
如你要這男人的, 便主動去挽救這婚姻, 你一定會有未完善的地方可以加以改進的, 記謹舊事莫記, 你做到嗎?
如你不要這男人的, 就要開始安排自己的新生活, 放棄這虛無的名份, 開始獨立自主人生, 你又做到嗎?

無論你決定是什樣, 只要你開心快樂, 無悔無陷, 就夠了!
總好過你現活在迷惘中, 你內心是多麼的痛苦.

男爵府

beebee@_@ ,

我只是一個普通到不得了的小女人罷了,
只要凡事亦地而處, 將心比己, 就可以看得很清楚了.

你不昰不愛這個男人, 只是這刻你心灰罷了,
你感到完全沒有安全感, 你需要更多的愛去維繄這"實在感",
你需要更多的愛去掩飾你的脆弱,
女人是沒有特權要男人遷就的,
你一樣有還口兼還手, 你無奈但你男人一樣無奈,
一對白頭到老的夫妻, 是不會有勝利者的, 只有無悔的奉獻.
你自覺太清楚他, 但有沒有問過他, 每天回家後想要一個怎樣的太太?
你要知道, 要人愛就必先付出愛.

放下你裝出來的戰鬥格吧, 你先行出這一步, 是時侯改變生活了, 換個角度重新去認識這個男人, 想一想他的興趣和喜好, 平和自己的心境, 重新去過新婚一樣的生活, 凡事中庸, 互相包容和忍讓, 生活才會長久的.

原諒我多口, 你不適宜過單親的生活.
能夠性格共同的男人, 生命中不會容易出現第二次的.
祝你找到幸福的路.

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

信媽
多謝妳會給我回應
我已決定不要這男人
多得他~沒有給我們相處時間,所以我安排好了自己的生活
多得他~沒有給我們生活費,所以我可以獨立自主
昨晚執屋時意外地發現他袋裡的避孕套,我沒有驚訝,沒有傷心,才發覺我真真正正的不再需要他,反而希望快些脫離這種沒有安全感的生活,我想都是辦理離婚的時候了
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

男爵府

信媽
我份人就係咁 人對我唔好 我就對人唔好...其實我知道佢係愛我 只不過愛得好"小男人"事事要我遷就 但佢管起頭家又好鍾意做"大男人"!
我問過自己點解仲可以同佢行咁耐 原來佢係我心目中已經佔據左一個好重要的地位...不過成日都嗌交 可能大家都屬狗呱...所以咪成日狗咬狗骨囉 哈哈...呢D係咪又叫做前世唔修?
睇完信媽你講ge野...我先發現原來我一直為佢付出的只有忍耐...哈 maybe我愛自己多過愛佢!宜家做左第2任媽媽的我 會去嘗試再愛佢一次 做返一個老婆應有的責任 不過佢講野真係好黑人憎架 (我會試><唔駁嘴)但係佢成日都係有佢講無人講 仲有啊~佢做錯野 我都唔會話佢 我做錯就同我訓話一大堆 仲要成日話人"蠢"..."無用"...(真係好hurt)俾佢咁話法 攪到自己都無晒自信 (我忍....)俾著係信媽你 你又會點對佢?或者我未夠好... 之前ge我仲係分岔路上徘徊...宜家我睇完你ge回應 想盡力去做好自己 唔想做左將來會後悔ge事出黎 anyway好多謝你ge意見同祝福 我都祝福你生活愉快

別墅

睇完有d感慨tim.....

禁止訪問

大宅

其實我自從有左之後都無開心過...我地未結婚, 我而家都仲係一個人住, 我有左既事只係得媽咪一個人知....
媽咪好擔心我, 成日問我不如註冊先啦...又問我幾時搬去佢屋企..我唔想媽咪擔心, 就同佢講等生左先註冊啦...其實我都唔知佢想點..又無人可以傾, 攪到我好像抑鬱咁...重要係媽咪同佢面前扮到好開心咁...

我因為未結婚又有左, 佢又唔知同唔同我結婚 (就算之前講過, 但從無實際行動...)我唔想俾人講咁多, 所以連朋友親戚都無見(除左媽咪)

我知做單親對小朋友同自己都唔係件好事, 但係我真係好辛苦
呀, 對住一個我都唔識形容既男人

原文章由 beebee@_@ 於 06-8-31 13:00 發表
信媽
雖然我唔係單親(希望大家唔會唔歡迎我啦)
不過因為我同C6性格太似 大家狗咬狗骨 鬧過又打過hurt過對方 我唔想自己下半世都要唔開心同容忍ge日子度過 曾經諗過 自己獨力去揍大BB 正如你所講的一切 要顧慮的問題 ...

首頁

尾頁

跳至