在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日都見d媽媽話買左成套教材教BB, 幾個月就會什麼什麼, 但自己個B已經8個月, 連叫爸媽也未會...好擔心...大家點教bb ? 用什麼配套呢 ? 枉我係全職, 但什麼也教唔到bb...好無用咁....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

冇買教材, 因為成屋所有野同埋玩具已經係教材. 好多教材要小朋友睇電視, 我唔想個仔太早睇電視.

我個仔1歲, 都仲未識叫人. 大仔約2歲至講野, 而家反而成日叫佢靜一靜唔好講野住. 你個bb 8 個月, 咪多d 同佢講野, 要不停重覆講, 等佢聽多d, 打定個底都好.

有時拎d 玩具同佢玩, 教佢左手轉玩具去右手; 如果佢有意慾想企, 咪輔助下佢. 得閒俾佢爬多d.

健康本書略略有講小朋友去到咩年紀就要識d 乜, 可以跟住咁教bb. 其實駛同人比較太多, 自己唔識教咪去睇書, 去問人. 自己真係搞唔掂時, 咪安排小朋友返playgroup.

禁止訪問

夏天玩到顛

回覆:各位有買教材教BB野嗎? 唉,每日都唔知做咩, 好虛度光陰.

子爵府

我沒有買教材.

日日帶bb去公園, 見下其他人.
您去圖書館搵下d"同小朋友/幼兒玩既親子活動", 上網搵都有好多.

或者自己創作, 用屋企唔用既物件同小朋友玩.
只要細心想一想, 其實有好多野可以跟小朋友玩.

唔一定買幾萬元既教材, 活動教學都幾好.

umama  Agree. 乜教材都建议你伴同,甘我不如见到乜就教乜。出街见到各种车,巴士,花…  發表於 11-9-16 15:32

大宅

多謝大家, 咁我都安心打消買disney 的念頭
請問 "健康本書" (略略有講小朋友去到咩年紀就要識d 乜, 可以跟住咁教bb. )是什麼書呢?

大家可推介書名給我嗎/?

珍珠宮

回覆:各位有買教材教BB野嗎? 唉,每日都唔知做咩, 好虛度光陰.

8個月未會叫人好正常丫,我playgroup識有個廿個月先開金口,咪一樣有n1收,我冇俾細女睇教材DVD,咁細女我比佢睇大女既書,放在地由佢自己摷,細女揾到咩書,我就讀下d生字比佢聽,我睇下唔吹谷細女佢既發展會點。

大宅

尖東站西鐵站有間舖買教材好平$10起有交易在ok店對面,全部教材外國貨,及全部英文,我今日去見到本bb電子書都是$68(有畫有聲的書),大家可以去睇睇

大宅

引用:多謝大家,+咁我都安心打消買disney+的念頭

原帖由 friendlymickey 於 11-09-16 發表
請問 "健康本書" (略略有講小朋友去到咩年紀就要識d 乜, ...
應該係健康院本書呀,免費俾媽媽的,只要你有帶阿b去健康院就有
一大叠的,寫晒月份

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

friendlymickey 發表於 11-9-16 14:16
請問 "健康本書" (略略有講小朋友去到咩年紀就要識d 乜, ...

其實係我打錯字.... 應該係健康院派既書仔.

http://www.fhs.gov.hk/cindex.html

親職教育, 兒童的成長發展等.

伯爵府

醒目開學勳章

friendlymickey 發表於 11-9-16 02:05
成日都見d媽媽話買左成套教材教BB, 幾個月就會什麼什麼, 但自己個B已經8個月, 連叫爸媽也未會...好擔心... ...

唔好太緊張,其實小朋友咁細係最需要你照顧,你可以24小時睇住,佢已經得到最大既幸福
睇電視、去公園、自已會諗乜野岩佢玩,唔洗咁刻意 ^^
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

男爵府

引用:Quote:friendlymickey+發表於+11-9-16+02:0

原帖由 Sweet@family 於 11-09-18 發表
唔好太緊張,其實小朋友咁細係最需要你照顧,你可以24小時睇住,佢已經得到最大既幸福
睇電視、去公園、自已 ...
贊成。我雖然有老番迪迪尼,但囡囡(15個月大)都不太鐘意看。自己全職湊,囡囡最喜愛我親自同佢一齊睇故仔書、同佢唱歌做動作、同佢玩到碌地。和她互動時講的所有野,教的所有知識她都會好快學識;反而dvd既野她睇一陣就不想睇。
Dvd只用作煮飯時的好幫手。

大宅

回覆 dp963852 的帖子

thank you so much!

大宅

回覆 星之媽媽 的帖子

請問星之媽媽可否 pm我店舖名稱 或 者有無分店嗎?

大宅

我仔仔唔同我睇書...成日搶走, 然後翻去書背!!! 如何引起佢興趣?
還有, 選什麼書好?

大家也說, ; 書要大的,colourful 的,BB 書實在難找! 有買書地方推介嗎?

日前探玩 Disney 的友人, 說她1.5嵗的BB已能認圖認字, 不禁莞爾加羨慕 ...
但6 萬元實在太貴.而且各位也說得對,字遲早也會學會...

大宅

回覆 bosch 的帖子

i have download and read it! very useful! 好彩大部份都達標 ~

瑪瑙宮

friendlymickey 發表於 11-9-19 01:32
我仔仔唔同我睇書...成日搶走, 然後翻去書背!!! 如何引起佢興趣?
還有, 選什麼書好?

我都想知邊度有書局好介紹, 我想買中文圖書.

返香港時, 有時見日本城有d 書, 俾小朋友睇都ok呀.

d 朋友話去書展掃書.

我屋企除左小朋友既圖書外, 我仲會用報章雜誌既廣告黎教野. 超巿廣告咪教到佢咩係橙, 蘋果等等, 有時拎埋真生果俾佢睇. 見到d 廣告有人咪指俾佢睇度係眼耳口鼻, 眼前既形狀係咩形, 咩顏色等等.

大宅

回覆 friendlymickey 的帖子

我下次去問下先講比你聽

男爵府

新世紀都有~"L & P "...

$68個本abc 超正...書局冇聲都唔止呢個價...
FLASH CARD/厚 都係$10up
$200買到勁多野...最重要質素好!!!
邊學邊玩~

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我買左幾套,都冇用過

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

好多地方都有bb書買,大x書局/商x印書x/吉x島.....
1歲半前買d大圖畫ge書,例如:生果/交通工具/生活物品/動物..........
1歲半後就可以買d有少量文字ge故事書。

首頁

尾頁

跳至