跳至

首頁

尾頁

大宅

今日仔仔個老師問,我哋平時喺屋企講邊種語言,有冇講英文。我話我哋講中文。老師話因為同仔仔溝通得唔係咁好, 仔仔唔知老師講乜,老師又唔知仔仔講乜,所以老師想我哋同仔仔講多啲英文,等仔仔喺學校可以同老師溝通得好啲。

仲有就係仔仔有時都會喊,要搵媽媽,咁老師話叫仔仔唔好喊,仔仔又唔知老師講乜,於是仔仔就繼續喊。

各位媽媽。你哋認為呢個係咪 separateion 嘅問題呢?咁我哋又駛唔駛喺屋企講英文?講真,自己啲英文都唔係話好,唔想教錯仔仔呀!

複式洋房

big007,

My daughter had the same problem when she went to preschool at the beginning of this year. 我哋平時喺屋企講中文, but when it's story time, we would read the story in English and explained it in Chinese to her. She can pick up some simple English words from the story and applied to her day-to-day activity at school. It's been 9 months now, and she finally enjoys going to school.

男爵府

回覆:中文定英文?

之前我個大女都有呢個問題,返學不懂老師講什麼,老師又唔明她,我D英文又唔好,很多發音錯的,更加不想同佢講英文,只好叫她睇多些電視,同埋去圖書館借D DVD比佢睇,現在她中英文都好好。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我諗每個"非英語為母語"嘅家庭都會有呢個問題,我囡囡2歲半返學之前都係主要識聽中文,講嘢都唔識多講,英文就淨係識幾個單字

開學初頭佢同老師都唔係好溝通到,不過好快就變咗聽得明,不過仲未識自己講\表達,老師好好人,叫我哋準備張cheat sheet, 寫住英文譯音同解釋,例如won bao bao = going to work (搵包包),一啲佢常講嘅字, 如果老師有耐性,相信小朋友會大膽講,適應快啲

我先生反而唔俾佢喺屋企講英文,唔想佢大個唔肯\唔識講中文

你囝囝幾多歲?佢明唔明你講嘅嘢?我自己的方法是每次帶囡囡去新地方,或者明知佢會抗佢嘅場合,例如洗牙,驗眼,gym class,時,早幾日開始每日話佢知,又會role play等佢有少少心理準備,你或者可以同囝囝示範,你又扮小朋友同佢一齊用茶點等等

喺屋企講唔講英文睇你鐘意,我都覺得睇電視或DVD係最快嘅方法

大宅

i don't think language is the major problem. as u said, separation anxiety might be the problem instead. if your kid kept crying, how was he going to hear what the teacher said?

we also speak Cantonese to our son since he's a baby. he started preschool when he was 2. at that time, he didn't even know any English at all. on the first day of school, he was able to ask the teacher for a band-aid by showing his finger with a cut/scratch. on the next day of school, he already picked up some simple phrases/sentences from some of his classmates.

if i were u, i wouldn't break our family tradition of speaking our own language at home. just be patient to wait for a month or so .... your kid might be different!

i have a friend who was really mad at the teacher and thought she was inpatient when she was told the same thing (speak English to her kid at home). eventually they pulled out their kid from that preschool.

大宅

各位媽媽,好多謝你哋嘅意見呀,我仔仔3歲,喺班度我仔仔係屬於細果個囉。
其實仔仔聽得明唔少英文,只係未識講出嚟。
我都覺得個老師冇耐性,我準備同仔仔轉班,換另外一個老師呀!

大宅

我都覺得係separation anxiety 問題多d,很快適應下來便ok的了!我覺得你要堅持在家講中文,我見過太多在外國長大的小朋友由於沒機會說中文雖然識聽,但漸漸對講中文無信心之後便抗拒講,個對話場面就是媽媽有媽媽說中文,仔女有仔女講英文!如果擔心他的英文表達與溝通,不如擔心他是否仍願意說中文好過!

男爵府

我女冇呢個問題。
我哋屋企講國語,佢三歲前係去國語day care,其中有兩日有半小時英文課。
轉到英文preschool都溝通得好好,依家返咗三星期,成日喺屋企講英文,我哋唔準佢講。
PS我女由細到大都好鍾意返學

大宅

我自己都覺得係separation anxiety 問題囉!

返學嘅時候,仔仔同我講拜拜冇喊吔,係上堂到中途,仔仔就喊啦,我問仔仔點解喊,佢話上上吓堂掛住媽媽所以喊。

老師同我講,佢叫仔仔唔好喊,仔仔冇理老師,繼續喊,老師就話係語言問題喎,佢話如果仔仔明佢講乜,咁仔仔就唔會喊。

但係我有啲疑問囉。一個合資格嘅老師,係咪就算喺語言不通嘅情況之下,都可以 comfort 到個小朋友呢?

男爵府

我也覺個老師無乜耐性,你個仔返了學幾耐呀!可能仲未習慣學校生活,千其不要鬧他,你知不知他每曰的時間表,同他講你上完什麼堂後,媽媽就來接你不用驚。

複式洋房

感謝妳們分享,相信很快我也要面對同樣事情.
因為下年應該要回美國長住lu

大宅

Amandacheng@18 發表於 11-9-21 08:22
我也覺個老師無乜耐性,你個仔返了學幾耐呀!可能仲未習慣學校生活,千其不要鬧他,你知不知他每曰的時間表 ...
仔仔8月尾開始返學,1個月都未夠。我覺得點可能要個咁细嘅小朋友,咁快就明晒啲英文呢?

仔仔知道上完邊堂就放學,佢話唔係驚,只係上上吓堂掛住媽媽,所以喊一陣。

講嚟講佢,係因為仔仔喊,個老師攪唔掂,於是就話係語言問題。

今日我問仔仔不如轉另外一個老師好唔好,仔仔話唔好,係要讀呢班喎,咁點算好呢?

大宅

J0228 發表於 11-9-21 18:01
感謝妳們分享,相信很快我也要面對同樣事情.
因為下年應該要回美國長住lu

hi, 你好!

大宅

引用:Quote:Amandacheng@18+發表於+11-9-21+08:2

原帖由 big007 於 11-09-22 發表
仔仔8月尾開始返學,1個月都未夠。我覺得點可能要個咁细嘅小朋友,咁快就明晒啲英文呢?

仔仔知道上完邊堂 ...
咁即係佢已經開始適應啦!唔好太擔心比多d時間就得架啦!總有個過程嘅!

以前在香港我見過返左兩個月學仲日日喊到會嘔的小朋友呀,最後都慢慢適應下來!每個小朋友適應能力都不同最緊要父母慢慢誘導!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

big007 發表於 11-9-22 02:25

仔仔知道上完邊堂 ...
如果佢話唔想轉就唔好喇~
以免佢又多一樣野要適應呀

大宅

meatballs 發表於 11-9-23 22:53
如果佢話唔想轉就唔好喇~
以免佢又多一樣野要適應呀

係呀,同 husband 相量過,暫時唔轉,睇吓點先!

大宅

hillgrove 發表於 11-9-22 16:59
咁即係佢已經開始適應啦!唔好太擔心比多d時間就得架啦!總有個過程嘅!

以前在香港我見過返左兩個月學仲 ...

我一啲都唔心急,係個老師冇耐性。
我唔理佢,等仔仔慢慢習慣。

男爵府

well. we only speak Cantonese at home, Amanda speaks Cantonese and English to Gabriel. our Nanny can't speak English. Gabriel has no problem to go to day care even he has speech delay, just because that is his disability. he is a gifted, and that is disability too because he has tunnel vision.
I agree with SY mom, find out if separation anxiety is the reason :)

首頁

尾頁

跳至