烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

買左F高速煲一年左右,諗住可以用佢十年八載,其間最多係換下膠圈,所以都唔介意佢賣得咁貴,點知上星期我放煲盖時唔小心,個煲盖係洗碗盤枱跌落黎,個煲柄即時斷左即時個心都碎埋!! 我個煲呀!! 無左個柄即係無得做高速煮食我知係自己唔小心,不過支柄係米應該咁易斷呢??

唉! 第二天打去代理問下有無得配返,佢話要兩個月後先有船返到,吓?! 米即係起碼兩個月無高速煲用,睇黎我都算好好彩,香港代理係完全無預計有客人需要更換這個零件,咁又係,這款煲在香港代理都係一年左右,但我問佢價錢,到今時今日,佢都未覆我,已經一星期了,香港的代理係米唔做零件的生意呢??

如果有朋友要買高速煲,係米要建議佢諗下第二隻牌字呢? WMF 個隻煲柄可能無咁脆、Lago個隻柄應該無無機會斷添...

侯爵府

我用特褔無煲柄.無問題.

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

男爵府

引用:我用特褔無煲柄.無問題.

原帖由 yee183 於 11-09-22 發表
我用特褔無煲柄.無問題.
係…特福好好用,我買左個8L覺得好好,跟手買多個6L

珊瑚宮

Lago個蓋,跌親落地都無命!因薄,易熬.
玩具萬歲!

子爵府

回覆:唉! 我的 FissXXX高速煲

我都用左Losg兩年,一星期一兩次,膠邊都未換過,跌過落地一次,客死!好彩無變彎,跌得應就....不敢想像了!

伯爵府

煲柄咩料做 ga. 我仲以跌一跌最多只會'粒'左, 會斷咁嚴重既? 好化學 wor.

我用緊 WMF, 都要小心 d 先得. 跌爛都真係好肉赤啊

不過我用落都係鐘意用真空煲, 唔使小心用, 又唔會壞. 用高速煲我覺得反而用多左我既時間要用心留意住佢咁.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

特褔都有,我就斷左上面塊膠。個煲我已冇用一年了。

不是化學,係物理現象。跌落地下的部份不能接受咁大衝激,斷係好正常。FissXXX高速煲 係好好用,另外我就用緊佢隻鑊。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

唉! 我的 FissXXX高速煲

我買佐2個lago,足足有2年冇用過了,想放出去又唔知有冇人要.

Michelle_Hung  唔用條邊同果兩粒膠要換架! 會硬化用唔到高壓架喇!!!  發表於 11-9-28 14:15

大宅

用 LAGO o既 8L 3年,從來無諗過開關柄會斷 li 個問題,阿Q d 諗……好彩仲有個玻璃煲蓋,最多咪當普通不鏽鋼煲用。

伯爵府

wing_so 發表於 11-9-23 11:08
我買佐2個lago,足足有2年冇用過了,想放出去又唔知有冇人要.

我個煲買左幾個月, 唔想用佢了. 我都想放左佢.
但個煲內面都幾花又多印了, 一定要平放先有人會考慮啦. 但平放我就唔捨得. 唯有久唔久用下佢.

子爵府

Jac 發表於 11-9-22 16:32
買左F高速煲一年左右,諗住可以用佢十年八載,其間最多係換下膠圈,所以都唔介意佢賣得咁貴,點知上星期我 ...

Jac

你個 FissXXX 係幾多公升? 如果係藍點6 LT. 我可能有個新柄讓俾你.
就係上次我個工人跌裂咗我個柄, 我去配個新返黎. 但個SALES 話裂咗都可以用.
我一直用到而家都無換. 都成年前. 如果你啱又急用, 可以俾你先.

不過我個係兩三年前款藍點高速煲.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

wing_so 發表於 11-9-23 11:08

雖則我個 lago 使用量唔高,煲湯用真空都唔會用佢,但煲粥 & 炆餸都幾好用丫,除咗洗時要小心 d。

子爵府

點解你地用用吓高速煲會覺得唔好用? 我又覺得超級好用. 尤其配合埋有時間掣電磁爐, 基本上都唔使點睇火. SET 好時間. 佢自動會熄.
好好用喎~

Michelle_Hung  agree x 10000  發表於 11-9-28 14:16

男爵府

我個FissXXX6 LT超級好用, 5年膠邊都未使換過, 原來個柄咁易斷要小心d先得啦

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

can tell me fissxxx where to buy and how much ? thx ~

男爵府

回覆 Sania 的帖子

oh! 幾日無上黎,原來有咁多好友留左言添!

Sania
我個隻係 vitavit premium,所以你的好意心領了!!

Wing

我覺得高速煲真係幾好用,點解你宜家會咁少用? 用黎煲湯煲粥都very good呀!! 如果你想放左隻煲,我諗都有不少人有興趣,你米試下放去二手巿場度

Sania  無問題, 最緊要你啱用. 咁你訂咗個新柄未 ? 無得用真係幾煩.  發表於 11-9-28 14:45

男爵府

回覆 Chamo 的帖子

WMF都應該幾好用BOR! 我自己買左高速煲後已經將真空煲打左入冷宮喇!猶其是早上煮飯俾大仔帶返學校食,可以同時間蒸飯、蒸餸,慳返唔少時間。

如果你個煲有好多印,WMF和Fissler都有出清潔液黎擦靚個煲,效果唔錯,用完個煲靚仔返好多GA!

Chamo  Thank you. 咁我出開去都留意下呢支清潔液 sin.  發表於 11-9-28 23:25

首頁

尾頁

跳至