母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

唉!我囡囡7個半月大,由四個多月開始厭奶,六個用開始食粥仔,而家一日四次奶一至兩次粥,但越來越唔鍾意食奶,除了早上頭一餐可以有時食到六安之外,好多時三四安就收工唔食,一日食到15安奶都冇,佢出世7.3磅,六個月都未double重量,仲跌咗條生長線
食粥相對好,一日可以食到約四份三至一碗在人碗到,媽咪成日鵝我,話仲乜唔比佢食吓一餐奶粉?唔食人奶又唔比個囡試吓食奶粉,餓瘦佢。我覺得個問題唔係奶粉或人奶事而係佢唔食奶,水又好鐘意飲,但佢咁細又唔可以食三餐粥咁多,咁可以點?我有足夠人奶,冇理由要比佢試奶粉,如果佢好肯食的話,我肯定家中支持食奶粉的聲音會更大,成日比人鵝,加上隻奀豬又唔食奶真係煩!又怕佢營養不良

珍珠宮

回覆:好煩惱囡囡唔飲奶

另一個唔開心原因係因為自己是全泵,又要上班,雖然而家一日泵三次都已經習慣同冇咁辛苦,但都疲倦。泵咗啲奶又冇人食成日要倒好心痛

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

會唔會真係試下比奶粉呢? 唔比牛奶粉, 比豆奶粉丫? 可能佢都唔中意喎....不過為佢增重著想, 睇黎都值得試下?

或者..........試下比佢埋身啜下? 佢可能覺得好得意會啜咖喎?!

唔好唔開心! 加油啊!阿女知道你鍚佢o既!

禁止訪問

大宅

回覆 回覆:aacow的帖子

我都覺得唔關奶粉事,好明顯你媽媽認為奶粉營養好過人奶…如果小朋友吃到兩餐粥,其實三餐奶都可以了,一日五餐即早午晚下午茶同宵夜,如果我係你,我會俾多些粥小朋友吃,慢慢加米量和餸量,下午茶除飲奶外可以吃些水果餅乾做點心。小朋友已過六個月,應漸漸以吃固體吸取營養為主,或許她對大人食物比喝奶更有興趣呢!

大宅

夠奶而要俾奶粉真係好唔開心wo, 我支持繼續餵人奶, 醫生都話人奶先係最好!!!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊