少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係working mum,平日得工人同囡囡在家中,我覺得囡囡太悶,在家中玩來玩去都係個幾樣玩具! 而且佢好依賴工人(工人好鍚佢),我想佢學自理,所以打算俾佢2歲返半日nursery。
我見囡囡平時在會所見到其他同佢差不多大的小朋友時會好開心,所以我估佢第時返學有小朋友陪佢玩,佢都會開心!

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我個仔依家20個月,報左間N....不過之前冇唸住讀GA, 但係阿仔太百厭,公公婆婆湊佢仲要湊埋表弟, 2個成日打架, 湊得太辛苦, 所以我先比佢返N JER~ 同埋我2公婆又要返工, 好少時間教佢ENG , 我想比佢返下N 班係學下D 野,同埋乖D.....

我覺得如果自己湊到個BB , 教到佢野,唔使返都得呀!

複式洋房

我個仔都係啱啱返n班,佢返學放學都好開心,因為好鐘意同小朋友仔一齊玩,係屋企我係比唔到佢,

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

人地講乜都唔駛負責任, 樓主如果你覺得冇必要上N 班咪唔好上, 不過大前題係你/照顧者要教得掂.

複式洋房

回覆:好大壓力!乜兩歲一定要入nursery?

完全認同,我都係堅持唔需要個小朋友一定要讀n班先學到野,我都係要返工既媽媽,平時都係婆婆呀公揍 ,但我個仔1歲都識叫媽咪daddy,歲半以經唱歌同講在d簡單既句子,數字1~10都識講哂出來,而家兩歲多少少已經同你對答要如流,其實而家d小朋友成曰跟住d工人姐姐,佢地邊有咁好心機教佢地吖,有時可以既老人家又揍到既真係比佢地揍仲快學識野架,最緊要係有人教啫,如果唔係都唔係一定要返n先學到囉,同埋最緊要唔好將自己個小朋友同人比,我以為自己個仔都算醒架喇,2歲識講咁多野知咁多野,其實係度睇到好多同佢差唔多大既都係好叻既,叻過佢多多聲既都大把係,完來唔係咁出奇既只係我少見啫,就算而家叻又唔代表佢大個叻既可能倒返轉細個成舊飯個d大嗰左好叻又唔定,其實都好睇番個小朋友個人本質既,唔好比咁大壓力自己啦,只要自己肯付出多少少時間,多少少心機教下佢,跟本唔需要返乜野n班都可以醒過有返個d既!

大宅

odiedie 發表於 11-10-12 22:23
如果你是全職媽媽,你的教導比返學前班重要!

沒錯!!!

子爵府

我係在職媽媽,而家BB婆婆湊緊。我冇諗住叫阿女返N班,我覺得咁細個搞到咁大壓力好無謂。我想佢開心成長,以後成唔成功靠佢自己,唔係我對佢有期望,俾壓力佢,佢就會成功。

伯爵府

I don't think entering nursery is a must. I also didn't let my daughter studying in the nursery as I want her to have more time to ENJOY HER LIFE. She is going to spend MORE THAN 20 years in study in her lifetime. I chose to send her to kindergarten when she was three. She was quite okay indeed, just needed more time to get used to school life and rules than the other kids do.

伯爵府

I don't think entering nursery is a must. I also didn't let my daughter studying in the nursery as I want her to have more time to ENJOY HER LIFE. She is going to spend MORE THAN 20 years in study in her lifetime. I chose to send her to kindergarten when she was three. She was quite okay indeed, just needed more time to get used to school life and rules than the other kids do.

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

catmom29 發表於 11-10-9 06:19
我有個剛滿兩歲女女,親戚朋友不斷叫我俾佢返n。其實早在佢一歲時就有呢個壓力叫我同佢去報名。現在先去報 ...
每個人要求唔同嘅, 有D覺得喺屋企無問題, 咁咪無問題囉, 有D覺得一定要讀n班咁咪讀囉!

不過可以同你分享少少經驗, 亞仔舊年九月應該可以返n班, 我同老公一直都無諗住俾佢返, 因我哋好自己湊, 而且老公係好多假放, 可以成日去街同埋一齊玩, 佢兩歲都識晒A-Z, elephant, tiger, lion..........

點知去到七月幾八月, 發覺佢跟本識好多野, 講野叻到無人信, 但一些群體生活就唔識, 例如排隊, 分享........又有好多問題問, 終於我同老公頂唔順喺八月時中同佢揾n班, 差唔多八月尾再打去隔離屋村有間話幾好嘅幼兒園, 點知佢啱啱有個同學退學, 我又啱啱打到去, 咁就即日interview即時上堂返學, 就係咁佢過咗一年N班生活, 呢一年佢返學返得好開心, 有好多同學同佢玩, 始終有D野同父母玩唔同嘅, 而且佢又學識好多禮貌, 規矩, 又學咗好多歌仔, 可以咁講返呢一年n班係值嘅, 大家都好D, 因trouble 2真係好麻煩, 尤其全職湊, 佢返咗學真係可以休息下.

你話返n班對K1考入有幼稚園會易收D, 我又唔覺囉, 我個仔有好多間都係waiting, reject都有架.

所以真係睇下自己想點, 如果立定主意就唔好理人哋講乜, 放鬆D啦香港媽咪!

大宅

my son also skipped N1. Because I have someone look after him daily, no big reason to go to N1.

珍珠宮

我的真實個案:
女女11月出生,依家讀緊K1,屬於班中最細~佢返K1前未返過N班/playgroup,開學個幾月未喊過,班主任話佢頭幾日,拎佢條毛巾仔幫身邊喊的同學抹眼淚(PS,好多喊既同學係返開N班直升K班的)

我之前都有好多朋友怪我唔帶佢返下playgroup,成日落公園話我嘥時間,話我唔識教,但我一d都唔覺呢d聲音係咩壓力,因為我了解我女女冇需要去返,真係唔洗理人~

佢去公園/約d朋友出黎玩,一樣有playgroup效果,如果驚佢學野比人慢,ABC,1-10,顏色,形狀等,喺屋企一樣可以教佢~

至於''分離'',多D練下喺佢面前出街,佢試多幾次就會明白,唔怕媽咪會賴低佢~
另外多D帶佢去唔同幼稚園,裝下人地返學係幾咁開心,係唔洗媽咪陪,講多D老師會好錫佢,教佢唱歌跳舞咁~

我只覺得N班係for在職媽媽,其實自己教唔會落後過有返n班的小朋友,加油~

男爵府

引用:我的真實個案:女女11月出生,依家讀緊K1,屬

原帖由 MrsSingSing 於 11-10-19 發表
我的真實個案:
女女11月出生,依家讀緊K1,屬於班中最細~佢返K1前未返過N班/playgroup,開學個幾月未喊過,班主 ...
非常贊成!女女一歲四個月,我之前只返過2期playgroup, 而家已覺沒必要再返。因為,我自己湊,每曰keep住落公園/體育館playroom/去街/探婆婆公公,只要把握每一個與人接觸機會,媽媽勤力少少為孩子安排多d不同類型節目,遇到見到每事每物都與孩子分享教導,他們也可以學到很多事物。例如,公園教輪流分享、乘車教排隊、食早餐教比錢...總之咩都講,比機會小朋友去試,不怕麻煩不怕污漕。n 班/playgroup 與自家節目安排不同的只在形式,只要媽媽肯花心機時間和體力,兩者都有一樣的效果。

男爵府

回覆:好大壓力!乜兩歲一定要入nursery?

補充,圖書館非去不可,從少培養他們閱讀習慣真的很有幫助,女女去到圖書館雖然不會全程睇書,但習慣會一日一日慢慢形成。現在她做事看書都會很專心,也識講很多話認識很多物件,(我極少開dvd比她看,我開了她也寧願睇書)。不返n就會有多d時間參與呢d活動囉。

大宅

回覆 co102co 的帖子

我呀b 快將 1歲, 請問你幾時開始帶bb去圖書館呀, 會唔會怕佢嘈呀, 我諗住13-14個月開始講下故事比佢聽, 我諗佢一定唔會坐定定聽, 所以都唔知點開始

男爵府

引用:回覆+co102co+的帖子 我呀b+快將++1歲,+請

原帖由 japoton 於 11-10-25 發表
回覆 co102co 的帖子

我呀b 快將 1歲, 請問你幾時開始帶bb去圖書館呀, 會唔會怕佢嘈呀, 我諗住13-14個月 ...
佢8、9個月未識行我和爸爸已會帶她去,但那時多是我們自己去借書看書bb在車仔/揹住,她也ok定當的,一路都會跟她説要安靜,去到咁靜既環境她又好似會feel到咁真的好少嘈,好神奇!到開始扭了我們就會走囉,始終咁細耐性有限。開始識行就去兒童圖書閣多了,她一開始都只是行來行去,撩人玩,將書放來放去,但由她ok了,新鮮嘛,而且也是認識的一部分,過多一兩個月就會開始坐得定一陣聽姑事 ,可以鼓勵她自己選書比媽媽講,她也份外高興。

大宅

BK Milk勳章

我個女宜家兩歲半,都無返n1 ,一星期返一堂playgroup。佢又係識好多野,把口都唔停,唔一定要返n1,唔需要理會其他人講咩。
最緊要你地倆公婆有共識。

複式洋房

其實系視乎你點決定啊,唔一定要跟人地啊~而且每個家庭小朋友都唔一樣,考慮清楚點先系對佢最好~

大宅

如果有人take care, 平時同佢玩多d, 唔駛返n1都得啦, n班都係返半日, 冇咩特別架, 我大囡有返n1, 但今次細妹都唔會lu, 因為返唔返都係一樣..

首頁

尾頁

跳至