0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

阿囡3M+7D,一路食能恩(轉緊A+奶粉),一天5餐,近2個月時戒左夜奶.

最近十天飲奶非常之少,試過60-90ML不等...每次餵奶時初初都肯食,吸一陣就不吸(通常40-60ml),我就拎出來掃風,跟住再跟給她吸,但是一擺入口甚至是沒到口,只是抱成餵奶姿勢已經大喊,之后就一路都不肯食,一路喊,竪抱等她情緒穩定再給都是不得...

這兩天轉緊A+奶粉,但都是不多work...

之前是用pigeon,這兩天都試轉奶嘴,CHUCHU(半小時不停吸80ml,試過一次就沒試了),Babisil,NUK,最近几餐都用緊NUK,但是都是不多work,今早6:00食左80ml,10:00食左90ml,水就一口都不飲...

食咁少,每天的片都不是很濕...

我就黎癡線啦,阿B本身是細碼B,我驚再咁樣落去不掂喔

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

放鬆D啦,新手媽媽.....慢慢黎~
什麼是你認為細碼B?
試下奶嘴D窿開大少少(注意:係少少)試下,e院D姑娘教我既~
珍惜 感恩
You got this!!

男爵府

pigeon用緊M碼,NUK用緊1號M碼,需要再開大小小嗎?

別墅

係咪厭奶期呀?有D bb到咁上下係會飲得小D,唔使太緊張!
我個B都係用緊NUK奶咀,個人覺得NUK D流速唔係幾好,M太慢,但係L又太快。我試過將個M碼窿篤大小小,等佢流得快D,都work!

男爵府

回覆 sisi0626 的帖子

你是用什麼工具將個窿篤大小小?還是係其他地方將個窿篤大小小?

大宅

引用:阿囡3M+7D,一路食能恩(轉緊A+奶粉),一天5餐

原帖由 nicolewanglh 於 11-10-10 發表
阿囡3M+7D,一路食能恩(轉緊A+奶粉),一天5餐,近2個月時戒左夜奶.

最近十天飲奶非常之少,試過60-90ML不等.. ...
咁你拎開個奶樽後,掃唔掃到風呀?
我個仔係食完第一次之後,要掃曬d風先會再食,如果掃唔曬,一擺餵奶個姿勢就已經哭

複式洋房

回覆:是不是我不識湊B?

餵密啲!
我個B都係細碼,健康院醫生都話佢食得少,佢兩個月大時試過為咗佢食多D,一日餵12,13餐。係好辛苦的。少食多餐。到佢三個月大都係食8,9餐,因為一次佢唔食得多。。。餵要成個鐘,奶嘴由avent至nuk至chuchu至Bfree至tommy至pigeon先食得好些,試過大些洞又流太快食唔切。。。現在四個月大用番avent又得,不過佢仲用緊2號咀。。。我都想佢食快D,無奈我個B同一般bb不同,不大喜歡食,奶粉也轉過,由能恩至a+至美素至現在思敏兒。。。所以佢過咗三個月我先同佢介夜奶,之後再六餐轉到現在五餐。但都要食成粒鐘先有150ml....因為佢食咗一半就想玩!所以果D食得訓得嘅bb媽媽係好幸福!加油樓主!

男爵府

回覆 kuma_mama 的帖子

已經掃左,er著后都是唔再食

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囡兩個月都開始厭奶,奶咀轉過好多隻,佢飲得仲小,得30-50ml, 唯有半夢半醒餵,果時都餵到70-100ml, 而家四個月,轉緊奶粉,飲到150-180ml, 不過佢要打側瞓住飲,一口氣十分鐘飲哂,吹脹

大宅

回覆:nicolewanglh 的帖子

你試下再掃下,有時未必er一次,又或者伏係你肩膀,等佢抖下,落下格,等一陣再食,要試下不同方法,比心機啦

別墅

回覆:nicolewanglh 的帖子

你轉緊奶粉唔同左味都要比bb適應下架,要佢慣左新奶粉佢至回復番

別墅

sisi0626 發表於 11-10-10 12:31
係咪厭奶期呀?有D bb到咁上下係會飲得小D,唔使太緊張!
我個B都係用緊NUK奶咀,個人覺得NUK D流速唔係幾 ...Hi~ 我都想問用咩黎篤大奶嘴個窿ar?

男爵府

回覆 iphone4bb 的帖子

沒轉之前已經是不多食啦

男爵府

琴日一日24小時食不夠12az,昨晚只是飲到30ml,我真是抱住她大喊...

E+訓住都不肯飲,我真是沒曬辦法了...

大宅

我都面對緊同一個問題, 暫時睇下轉奶粉睇下幫唔幫到手

有人教過可以用米水開奶, 你都可以試下呢個方法

但未夠六個月我都唔建議用開奶茶

男爵府

回覆 bbjuly 的帖子

換奶粉,米水,換奶嘴都試了,不work...

掃風,er著后再掃十分鐘,都是不飲...

一擺入口甚至是沒到口,只是抱成餵奶姿勢已經大喊,之后就一路都不肯食,一路喊,竪抱等她情緒穩定再給都是不得...

你個B E+一日可以飲幾多?

大宅

nicolewanglh 發表於 11-10-11 12:00

換奶粉,米水,換奶嘴都試了,不work...
最好個時每餐6oz, 一日五餐, 共30oz
最近平均都係5oz左右,但要餵成個鐘, 好似一滴一滴咁入佢個口度咁

男爵府

食到3-4az我就非常開心啦...我喂成粒鐘她都不飲...

唉,呢個厭奶期幾時先過去呢...

你是用什么方法俾BB飲奶,我B囡一碰就大喊,我真是沒曬解...

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

會唔會有鵝口瘡?口腔有白色點嗎?食得30真係小喎。

男爵府

看過醫生了,嘴/耳朵都檢查,沒這方向的問題...正在試緊你的方法...

首頁

尾頁

跳至