跳至

首頁

尾頁

大宅

Boxhill Fo Tan interview 是weekdays星期三, 講明只見15 min, 封信講明無得改期, 請問有無人試過改ar?

大宅

封信講明無得改期, 去唔到, 只可以通知學校做waiting.

大宅

My own feeling: so unconsiderate to conduct interview on weekday.

大宅

esther_lam_ny 發表於 11-10-11 13:13
My own feeling: so unconsiderate to conduct interview on weekday.

I think so too! Many kindergartens will arrange interview during weekend.
My interview time is 4pm, I think that's right after school, which works best for them (but not for the parents).

esther_lam_ny  A little bit 15/16 whether we should change to 9/2012 or not.  發表於 11-10-12 14:12
esther_lam_ny  BTW, what is the expected date for going to KG? we have written down Mar 2012.  發表於 11-10-12 14:11
esther_lam_ny  ours is 10.30a.m.  發表於 11-10-12 14:11

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

果日係學校假期,特登reserve 尼做新生interview,所以應該無得改第二日!

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

esther_lam_ny 發表於 11-10-10 12:20
Boxhill Fo Tan interview 是weekdays星期三, 講明只見15 min, 封信講明無得改期, 請問有無人試過改ar? ...
Boxhill 一向都係weekend interview,每對家長&小朋友都俾at least 15分鐘互相認識、了解一下。

如果你真係請唔到假,唯有on waiting list,睇吓遲d會唔會有invite你去in吧!

根據上年阿仔in pre-nursery o既經驗,我覺得平日interview好過weekend,因為weekend in 親都超多人走o黎走去,入到去又等得耐。weekday in 安排上彈性d(最多1-3 pair人同時等一個interview room),大人細路都無大壓力。
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

Oh, no school for a day to do the interview! I wonder if other kindergartens will do the same, i.e. existing students will need to miss a day of school so the school can interview potential new students?!

I just saw the school calendar on boxhill webiste, they have a week of mid-term break in October too! Is this normal for kindergartens in Hong Kong?

I asked these questions because both my husband and myself are working full-time and baby is taken care by my mum. If the school has so many holidays, my mum might complain because she expects that her burden would be much less from September next year after my baby goes to school.

esther_lam_ny  yes, I also wonder why there would be one week break? What's that for?  發表於 11-10-12 14:01
milkybb  不如你考慮請個姐姐幫輕一下你媽媽吧!之前我返工時我都係請姐姐幫輕婆婆  發表於 11-10-12 11:25

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

ta__ta 發表於 11-10-12 10:52
Oh, no school for a day to do the interview! I wonder if other kindergartens will do the same, i.e. ...
相對地,佢比較早開學,有一個星期term break,我覺得可以接受。

如果安排到一家人去旅行,真係好"正",唔係旺季,咩都抵d。
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

畀面勳章 大廚勳章

我唔覺得學校特別多假期,我都好期待term break,當然有一些家長會覺得好唔抵,因為要比成個月學費,但又無得返成個星期但係我都好同意babyislove的意見,用這個week去旅行,真係正啊

至於interview安排在平日,我都無甚麼異議,因為boxhill算係我們in得最無壓力的一間,開開心心傾下計,囝囝表現得很好,老師又nice。

其實我覺得選一間幼稚園,最緊要你覺得佢合你心水,如果在未去interview都覺得唔合心水,不如再想一想是否要去interview

學校有很多活動都expect家人會參與的,生日會﹑農曆新年活動﹑旅行﹑母親節活動﹑運動會.......連家長日都係安排在平日的,希望這些資料幫到你考慮是否去面試。

esther_lam_ny  旅行? good idea wow!  發表於 11-10-12 14:09

版主

milkybb 發表於 11-10-12 11:22
我唔覺得學校特別多假期,我都好期待term break,當然有一些家長會覺得好唔抵,因為要比成個月學費,但又無 ...
「其實我覺得選一間幼稚園,最緊要你覺得佢合你心水,如果在未去interview都覺得唔合心水,不如再想一想是否要去interview」 -- agree呀始終interview小朋友、大人都辛苦,真係考慮清楚有興趣讀先去吧!
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

我覺得揀幼稚園,最緊要啱自己小朋友讀. 如果佢係讀得開心, 學到野, 咁家長辛苦D都要配合.

我又想知道下生日會係咪個個月都有? 每次都要求家長 (父+母)參與嗎? 咁間學校咪好迫囉? (如果全間學校的學生家長都會參加)

係咪D家長都會係呢D活動入面講英文, 和其他家長和老師溝通?

milkybb  和其他家長我會用中文,除非佢地係外國人  發表於 11-10-12 13:09
milkybb  其中一個就可以了,你唔去都可以的,不過小朋友會唔開心囉~  發表於 11-10-12 13:08

大宅

milkybb "不如你考慮請個姐姐幫輕一下你媽媽吧!之前我返工時我都係請姐姐幫輕婆婆" --> 婆婆屋企有姐姐啦, 不過大家都唔放心姐姐單獨湊一個未識表達自己的bb.

版主

ta__ta 發表於 11-10-12 12:15
我覺得揀幼稚園,最緊要啱自己小朋友讀. 如果佢係讀得開心, 學到野, 咁家長辛苦D都要配合.

我又想知道下生 ...

生日會係每個月最後一個星期五,so far開學後9月第一次無要求家長參加。

旅行、運動會會expect家長參加。活動都係以英語作溝通渠道。

班主任一定係講英文,其中at least一位助教識講中文,平時接送有問題問助教可用中文和家長溝通。

P.S. 我share的時MOS校,唔知同FOTAN一唔一樣。
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

畀面勳章 大廚勳章

回覆 ta__ta 的帖子

如果你的小朋友在那一個月生日,那麼就可以在月尾的星期五一齊去參加佢個生日會,大約1小時,我覺得不錯的,因為可以認識一下班內的小朋友,並不是每一個月的生日會都要參加,只可參加你小朋友生日的那一個月份既生日會

至於與老師溝通,就真係用英文,活動都係用英文~

版主

milkybb 發表於 11-10-12 13:07

如果你的小朋友在那一個月生日,那麼就可以在月尾的星期五一齊去參加佢個生日會,大約 ...

原來如此,我估MOS都係,我可能睇漏眼。

你o地arrange o左一年一次家長去班房sharing未呀?

我o地仲未,不過好期待,可以認識阿仔D同學,同埋睇吓阿仔上課時o個豬仔樣。
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

milkybb 發表於 11-10-12 13:07

如果你的小朋友在那一個月生日,那麼就可以在月尾的星期五一齊去參加佢個生日會,大約 ...
咁都唔錯喎, 可以去自己小朋友的生日會.

問你地呢個英文問題係因為入得 boxhill, 我就係想比我個小朋友有個全英文的學習環境, good to hear that parents only use English to communicate with each other and the teachers. (I had been to their enrichment programmes, where parents talked to each other in Cantonese...)

版主

ta__ta 發表於 11-10-12 13:25
咁都唔錯喎, 可以去自己小朋友的生日會.

問你地呢個英文問題係因為入得 boxhill, 我就係想比我個小朋友有 ...

parents用中文溝通係唔出奇,但係校內上上下下staff一律英語溝通(除了PTH老師 & 廣東話老師)
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

畀面勳章 大廚勳章

回覆 babyislove 的帖子

haha,我英文唔好,所以用廣東話同其他家長溝通囉~有些湊放學的是婆婆﹑公公,我都會同佢地同廣東話war,有時老師用英文同提佢地穿便服上學,佢地聽唔明,我都用廣東話話返比佢地知。如果那些家長是外國人,我先會同佢地說英文

複式洋房

weekday 面試也有好處, 因為多數不會同其他幼稚園撞期。

大宅

面試完啦, 覺得學校幾好. 個英文老師講英文d音好好. PTH老師就唔知, 因為無接觸到.

唔知幾時有結果呢---期待中

首頁

尾頁

跳至