懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今日廣華驗尿測試結果糖尿較高﹐需要再約日期進行多一次飲糖水做測驗,姑娘提醒我要戎食甜同澱粉質食物。想問各位JM有冇同樣問題?唔食飯﹐麵﹐餅乾﹐麵包等澱粉質食物可以食咩代替三餐或肚餓時需要?

大宅

畀面勳章 陪月勳章

ME2

食少D啫...唔食會死人架

我下個月頭都要去飲糖水...好似係5號賡華

男爵府

畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

引用:今日廣華驗尿測試結果糖尿較高﹐需要再約日

原帖由 yinysy 於 11-11-16 發表
今日廣華驗尿測試結果糖尿較高﹐需要再約日期進行多一次飲糖水做測驗,姑娘提醒我要戎食甜同澱粉質食物。想 ...
我而家得8w,但係我因為上胎肥左好多,我而家好怕我會有糖尿糖尿係咪要入院架?得我一個湊女我唔可以入院架mouth:

子爵府

yinysy 發表於 11-11-16 01:15
今日廣華驗尿測試結果糖尿較高﹐需要再約日期進行多一次飲糖水做測驗,姑娘提醒我要戎食甜同澱粉質食物。想 ...
姑娘太誇張啦!唔係要戎食澱粉質,係要留意食量!邊有可能完全唔食粥粉麵飯!

你又得飲多次已經好好囉!
好多人驗左第一次唔 PASS (即使岩岩踩界),就即刻捉去見營養師和返屋企要篤手指!

我之前見左營養師及糖尿姑娘,餐單都有粥粉麵飯的,只不過係每餐份量唔多,少食多餐!
而且要盡量少吃添加糖份的食物和飲品!

複式洋房

回覆 回覆:yinysy的帖子

我所講戎既意思其實都係姑娘叫我盡量食少d!咁但係少食多餐到時成日肚餓咁唔食餅乾同麵包﹐你地又會食咩呢?

子爵府

yinysy 發表於 11-11-16 13:49
我所講戎既意思其實都係姑娘叫我盡量食少d!咁但係少食多餐到時成日肚餓咁唔食餅乾同麵包﹐你地又會食咩呢 ...

有時小吃會係生果,烚雞蛋、腸份魚蛋 (三條)、鮮奶等等!

純粹個人經驗﹕
平時我係屋企煮野食,會食燕麥飯 + 白飯 (1:1),因為燕麥飯會增加食物纖維,有助穩定血糖,所以食足一碗飯,再加魚、肉、菜等等都唔超標的!咁樣就唔會太肚餓啦!

大宅

我就係驗左第一次唔 PASS (岩岩踩界),就即刻捉去見營養師和返屋企要篤手指,依家仲要篤到生為止(23wks - 每日篤一次)。 姑娘都俾我餐與餐之間小食可以食二塊梳打餅或者半個豬仔飽。

識得點食,其實唔會唔飽肚嘅,所有甜野一定要介,生果都有糖份,唔可以食過量。栗子、薯仔、豆類等等都屬於澱粉質,如果你果餐飯食左呢幾樣野,咁你食飯既份量就要扣返。

複式洋房

唔該晒大家既意見! 但出街食晚飯就真係頭都大埋唔知可以食咩好…?

子爵府

yinysy 發表於 11-11-16 20:18
唔該晒大家既意見! 但出街食晚飯就真係頭都大埋唔知可以食咩好…?

我試過兩次出街食完之後篤手指,都過到關!

第一次去 OUTBACK﹕食少量牛扒和燒排骨、少量薯條、凱撒沙律
第二次去普通西餐廳﹕雞扒意粉 (少量)、雜菜湯、餐飽、檸水 (走甜)

出街食,盡量留意粥粉麵飯的份量就得架啦,食多 D 蔬菜,甜野就可免則免!

複式洋房

如果問大家每天早餐食咩有何見意?

子爵府

yinysy 發表於 11-11-16 21:02
如果問大家每天早餐食咩有何見意?

早餐我試左好多次,我一食粥粉麵飯就衰梗!(可能係個人問題)

近排早餐無超標,食過以下食物﹕
自家制 - 大半碗菜、兩隻烚蛋、火腿絲、鮮奶一杯
自家制 - 大半碗菜、六隻菜肉餃子、鮮奶一杯
餐廳 - 煎牛扒、炒蛋、蘿蔔糕一件、熱檸水 (走甜)
餐廳 - 火腿、煎蛋、多士一塊、鮮奶一杯
餐廳 - 魚柳飽、薯餅、鮮奶一盒

複式洋房

回覆 回覆:carolpuiyee的帖子

你個餐單都幾好喎,等我都試下先!thanks !!

首頁

尾頁

跳至