懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

全個懷孕期只會去睇下新屋,直至B出世先入住,會對媽媽或BB有問題嗎﹖

伯爵府

回覆:搬屋問題

唔迷信就冇問題
我有左3個月時照搬屋,
新屋當然冇裝修味and我完全唔洗幫手啦

大宅

我老爺堅持bb出咗世先可以搬新屋,我覺得到時咪仲「呢hea」

別墅

我上個月先搬過,差不多七個月。

大宅

我就生完ar b滿月先搬新屋,過年前啦!人地d 6299就會怕小器,我,岩岩先要我一家3口離家出走一星期(去自己家姐&6299屋企打地鋪)6299逼我地搵裝修佬黎油天花同牆身,佢話間屋好賣d喎,老公已經小哂鬼,吾差嗰一頭半個月,等我安安樂樂生埋搬走咗先搞,死都吾掣,喊咗我幾日,你知啦,搞剆dirty到死,我又37週都吾理呀

ferferfer  真係好老土喎!  發表於 11-12-1 00:25

大宅

我就生完ar b滿月先搬新屋,過年前啦!人地d 6299就會怕小器,我,岩岩先要我一家3口離家出走一星期(去自己家姐&6299屋企打地鋪)6299逼我地搵裝修佬黎油天花同牆身,佢話間屋好賣d喎,老公已經小哂鬼,吾差嗰一頭半個月,等我安安樂樂生埋搬走咗先搞,死都吾掣,喊咗我幾日,你知啦,搞剆dirty到死,我又37週都吾理呀

大宅

我就生完ar b滿月先搬新屋,過年前啦!人地d 6299就會怕小器,我,岩岩先要我一家3口離家出走一星期(去自己家姐&6299屋企打地鋪)6299逼我地搵裝修佬黎油天花同牆身,佢話間屋好賣d喎,老公已經小哂鬼,吾差嗰一頭半個月,等我安安樂樂生埋搬走咗先搞,死都吾掣,喊咗我幾日,你知啦,搞到dirty到死,我又37週就生佢地都吾理呀

大宅

我都想係bb出世前搬,最好ard6-7個月到搬...

別墅

回覆:babieblue 的帖子

為了方便照應,我十月頭時搬屋搬近d娘家,我嗰時差不多七個月。搵搬屋公司+老公主力執嘢/pack嘢,好快好順利就搞好!

大宅

回覆:summyware 的帖子

重點係你老公會pack 野!幾次搬家,我老公對pack野都係唔爹唔掉咁!到最後求求期期將所有野pack箱就算!垃圾都pack埋走!唉,我老爺仲堅持我入咗院佢扡先搬,出院直接去新屋!到時實亂糟糟,搵乜冇乜,諗起都煩死!!我實神經衰弱!一早搬咪好囉,起碼令大肚婆安心啲,趁個肚未太大搬,個人都精神啲行動靈活啲啦!

大宅

引用:唔迷信就冇問題 我有左3個月時照搬屋, 新

原帖由 SZESZEWAHWAH 於 11-11-30 發表
唔迷信就冇問題
我有左3個月時照搬屋,
新屋當然冇裝修味and我完全唔洗幫手啦
Same here..... 正式搬屋果時落街迴避下就ok lar

男爵府

babieblue 發表於 11-11-30 17:40
重點係你老公會pack 野!幾次搬家,我老公對pack野都係唔爹唔掉咁!到最後求求期期將所有野pack箱就算!垃 ...

如果個地方你未住過,帶住個B已經好多適應,仲要去新地方......唉......

所以何必要迷信呢......

我上星期搬左,35週了!好鬼死累,但慶幸仲有D時間安排下BB D物品,洗下衫仔,晒下被仔......
所以你咪理你老爺講啦,搬入去安胎先啦!如果傾唔掂,寧願坐完月先搬!

大宅

驚就唔搬住,其實都太迷信了

男爵府

搬屋問題

我八個月時搬,好彩生之前搬咋,生左後又要坐月又廿四小時睇住bb,根本不得閒搬

大宅

我4,5個月時都搬左屋,趁仲行得走得!阿B出埋世先搬就好狼狽了。

大宅

我會下個月搬, 到時應該36week, 如果有人幫你做晒所有嘢, 我都贊成生之前搬咗先. 但最好係有咁遲得咁遲, 因為touchwood動咗胎氣, bb要出嚟都足月嘛

大宅

我剛31weeks 搬了!sofar都無乜嘢!本來都諗住生咗先搬,但一諗起多個細必定煩屎!所以寧願現在辛苦d,好過生完辛苦

大宅

我大約有咗三個月左右搬屋,

(不過我諗最好四~七個月時搬, 個胎穩定d 同冇咁"論重")

不過全程唔駛我處理!!:joyous

最緊要係搬新屋, 唔好裝修!!

伯爵府

環保接龍勳章

我一驗到有左就即刻賣樓買樓搬, 約四個月左右搬好, 自己pack野, 有搬箱添, 新屋裝櫃鑚牆都有幫手, 我仲有返工同有個一歲多d的女, 搬o個時真係勁勁勁攰, 不過我覺得最煩係放工周圍去睇樓同做按揭, 淨係搬已經好ok啦.

首頁

尾頁

跳至