在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

講下背景:我是教書的, C6做IT, 大家的人工也是40K上下。兩個人生活算是不錯,有車有樓,不用供。
BB 明年七月出世,我一直都想自己湊,因為對家傭無信心。但C6從來不許可,佢話如果得佢一個搵錢,經濟壓力同心理壓力都好大。我明白,可是自己生的BB,竟然不能自己照顧。我不想請工人,我媽說可以幫忙湊,但媽住得遠,BB要同佢住先得,我想到不能同BB一齊住,很傷心。

不過BB由婆婆照顧,我都放心過俾工人照顧。但到了BB開始讀書,就不能再同婆婆住了,到時又係要請工人,自己又教唔到。

而家做教師,真係勞心勞力,湊人哋的仔女,但湊唔到自己的仔女。星期六、日都有好多學校活動要進行。我未有BB時,都要晚晚拎D功課返屋企改、又要備課,12點先有得訓。自問又很有責任心,擬卷、批改、備課都做得一絲不苟。要我將來HEA教,我又做唔出。我真想像不了BB出世後我如何兼顧教學與照顧家庭。

因為我有主婦手,好多家務都做唔到,C6說就算俾我做FTM,我都做唔來。咁又係,似乎我自己根本沒有能力做好FTM的角色。C6又話,無咗我份人工,都唔係活唔到,但BB第時無錢讀PLAYGROUP、無錢讀好的私立/直資學校、無錢去遊學團,俾唔好的東西BB,係辜負了BB。

有沒有教書的在職媽媽?你們又如何照顧BB?可否給我一點安慰、意見?多謝。

大宅

王國教室勳章

我的情況跟你差不多,我bb現在22個月,我都好想多點時間陪在他身邊,我同老公講過多次我份工很辛苦,回家後疲倦到無有體力再陪阿b。我現在的工人好,照顧bb無問題,我都放心,但太好反而bb親她不跟我,你知我心多難過,bb3個 時,他成日狂哭,直至工人接手抱著他便停止哭,我發覺原來他要工人不要媽媽,因為工人與他一起的時間長,我的心多痛。不過,話又說回來,我都擔心自己不上班,會與老公脫節。我現在都跟你一樣兩難,最好是有一份不太忙的工作,每天放工去看bb在媽家吃飯。我都未有定案,再交流!

複式洋房

我覺得BB最重要,你有冇諗過轉工/行?我以前做Marketing,為咗家庭就轉時間彈性工作,而家可以照顧家庭,而且賺錢更多!
所以,辦法總比困難多,唔好灰心!加油!

伯爵府

plan 有bb 之前沒傾清楚嗎??

如果婆婆肯湊, 可以搬近婆婆, 或者搬婆婆近你家啦, 咁就最方便.

育嬰院也可考慮.

你和老公人工相約, 突然少一半收入真係好大壓力的. 教師轉行/轉工也不易, 重新適應新工亦很花心力.

不是勸你 hea 住工作, 不過爽手完成工作很重要, 我見有d教書朋友都可以不太晚收工, 一空堂就埋頭工作.......

加油啦.

複式洋房

支持!! 真係做老師唔容易........
希望你快D同老公傾掂佢......!!!

子爵府

回覆:有無教書的在職媽媽?可否給我一點安慰?

我有兩個小朋友,大的3歲細的2歲。大仔由我放完產假就由6299湊,放假就自己湊。細的就由出生到依家都同我地一齊住,平時返工就由工人湊。真心個句,自己梗係想自己湊返,因為心態上同你一樣,點解我大部分時間都係教人的小朋友,但自己的反而由他人代勞?但現實話俾我知,自己quit咗份工去做ftm真係有難度,根本由佗bb個刻就係要錢,生咗出來更加要好多錢!而且,一路以來都係生活不錯,至少唔憂柴憂米,買野亦唔駛太就住,一旦個家開支大咗但收入少咗,其實真係難適應。我成日一諗到呢幾點,我就算覺得依家的工作多不如意,自己係幾咁想自己湊,都即刻卻步,因為唔想太辛苦老公(佢收入不錯),而且依家通脹又咁高,真係多個人搵錢比較好。

講返2個仔,其實被唔同人湊真係有分別。大仔我預咗痴6299多過痴我,而且有少許少爺仔格(6299真係好錫佢當佢金叵籮),細仔雖然係平時由工人湊,不過可幸的是都痴我地,可能同我地堅持bb要同我地瞓,晚晚放工都同佢玩有關。而管教上,我會覺得你俾親人湊真係要預咗有拗撬,會令你唔開心。請工人係預佢做家務,睇住小朋友,而唔係叫佢教,唔駛驚佢同你的教育方針不同。

其實我都唔鍾意有外人(工人)係自己屋企,而且請工人真係睇彩數mouth:但當你做唔到家務/無時間做家務,而放工返家就係想親子時間,請工人係在所難免。

所以,我會用呢幾年時間搵多少少錢,最好等老公升埋職,理想係小朋友升小時,就辭職只做兼職而專心湊仔。

其實樓主會唔會真係試咗先,如果到時真係頂唔住,先辭職會唔會可行?點都好,大家一起加油吧!

大宅

我情況同你一樣(連c6的工作都一樣),放工回來已很疲倦,我之前同你一樣,回到家仍是工作,但自從阿仔出世,我會盡量係放工前完成當天的工作,時間分配真係好重要,只有少少時間都會好好把握。因為我知道回到家是做不到嘢,一來想陪下阿仔玩,睇書,唱歌,傾計咁,而且阿仔都會纏住我,根本唔想做。唯有等阿仔瞓咗我就開工,最多做到個多小時就要瞓,因第二日早起驚唔夠精神。幸好而家呢個工人姐姐都ok,平時婆婆都會來湊,我都比較放心,總算幫到手。而家快兩歲,我會想入n班,而家等插班。當然平時都要靠自己去教,我地呢一行,見盡唔少家長學生,我時刻都提醒自己要好好管教自己的小朋友的!
放心,萬大事同c6商量,事情總會解決的,不要擔心得太多,plan好就要堅持下去喇!大家一齊努力啦!

複式洋房

努力呀各位媽媽..我個囡囡3個半月啦....我返工放工照顧BB..真係好辛苦,但BB一個笑聲就可以抵消了工作的倦怠..我係幼師..我有時都諗日日照顧他人的BB,自己個BB就在奶奶同工人到....有時都想哭....加上老公放工有4晚返夜學...OMG...佢又無咩耐性...由囡囡出世到依家都係我照顧夜晚....日日訓得2-3個鍾....係好辛苦又好想唔做份工...但自己又唔想炰左現有千9生活質數.....真的好難選擇...你會否考慮轉半日ORPARTTIME呀!!!!但我們一班在職媽媽都要努力....因為BB就係我地的原動力....

大宅

我同樓主的想法完全一樣, 而家有2個bb, 一個2歲幾, 一個歲幾.

我教英文, 我明白全職教書係唔可能有時間理到囝囡, 平日備課,改功課都成11點先休息, WEEKEND仲有幾班作文.... 無可能教到自己的KIDS....

有一個b時試過轉半職, 有半日99湊, 雖然WORKLOAD多過全職老師的一半, 但KEEP到3PM放學, 放工唔洗做學校野, 阿囡都CHI我, 可以教到佢野. 但同99好唔夾, 俾佢連湊幾日時, 每每要花幾個鐘至一日先TUNE返bb正常, 99唔定時餵食, bb喜歡的話, 唔理份量比例餵多多, 每星期都有POO POO不正常...... 我返工日日都唔安樂. 做左一年受不了, 剛剛有了細囝, 我把握了機會自己湊番.

人工少了近$40,000. 老公剛好轉工, 加了$20,000. 都算應付到.
雖然無得去PLAYGROUP, 唔讀n1. 但自己要對自己的專業有信心, 有心的話, 每天都為bb們預備教案, 佢地同有$每星期去一兩次PLAYGROUP的小朋友沒大分別.

因2個bb都好乖, 喜愛閱讀, 有良好習慣, (E.G.16個月的阿囝, 至愛自己看書, 讀給我聽, 雖然唔知佢講MUG.... 比大囡還肯讀, 真神奇! 大囡做錯事會自己SAY SORRY, 出街見人會開心打招呼, 自己會執拾玩具, 每天會感謝天父賜佢什麼東西, 這些比起佢識好多生字, 識得寫字更令我開心), 99原本由很不高興而接受得多, (6299是很縱b的, 我一管佢地就係bb面前阻止我, 我唔理, 一直堅持, 吵了很多場, 現在有成績了, 阻力少了.)

我只想我的子女在這古怪的世代健康快樂成長, 愛閱讀, 有好品格, 將來自己自動波靠自己再上.
有好多賺多多錢, 給囝囡好多用錢"買機會"的個案, 換來的是高分低能, 甚至低分低能的例子.... 見家長見不少, 推說:我兩公婆同小朋友相處的時間少, 老師你見佢還多, 請你在學校多留佢一會.... (離譜廢話一大堆!!!)

心裡要想想什麼對子女最重要, 經濟看看是否許可作轉變. 半職可試試, 教琴/補習可試試/ONLINE SHOP可試試.
我也想過讀幼兒, 而家可幫bb, 到佢地大D可以有認可攪PLAYGROUP CENTRE.

孩子最需要愛, 不是上什麼興趣班, 上名校. 如果有心讀書, 唔洗鋪路都會自己FIGHT到返黎. 我PREFER等佢大個少少時, 如果佢地係讀書的料子, 先想法子出來賺錢給佢地外國留學的經驗呢.

我很佩服又可教書又理到自己bb的老師, 可是我的CASE加上自己的性格令到我辦不到呢. 而家有時會心癢, 想教番書, 但又真係未係時候, 惟有係屋企盡力做家庭教師先.....

各位老師都要加油呀, 心裡太辛苦就時想想有無其他OPTIONS. 無解決不了的問題的.... 我有時都害怕改變, 但改變有時又是必要的
. 改變不了實況就惟有心理再建設下自己, 多與同路人分享也好. You are not alone.

公爵府

$40,000 a month, no mortgage, should be pretty good. maybe you should go to 'FTM FORUM' to ask how much of their household income.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

畀面勳章

回覆 tweetymami 的帖子

非常認同你所講的, 因為我都係幼師, 每日見學生仲多個自己個囡, 有時真係好掛住佢, 而且老公係大陸做野一星期先返黎一次, 自己又要返學! 有時真係好想放棄....

子爵府

hanbb 發表於 11-12-28 00:35
plan 有bb 之前沒傾清楚嗎??

如果婆婆肯湊, 可以搬近婆婆, 或者搬婆婆近你家啦, 咁就最方便.

我個C6一時一樣,之前佢發晒誓話唔請工人,話要請個好工人仲難過中六合彩,要請工人寧願我做FTM。
而家有咗10W, 開始好認真咁計數, 才發現錢真係太重要,少咗40K會好唔夠, 又話寧願請工人。

要婆婆搬屋、或者我哋搬屋,都不可行...... 你都明白做教師真的很難轉行/轉校. 今年九月時,因為學校有新Policy, 又有好多人事變動, 工作壓力好大, 我已經好多晚一邊改文一邊哭, 情緒很差. 所以想到無bb都咁stressful, bb出世後, 都唔知點算......

點都好, 多謝你的支持和鼓勵, 為了家庭和bb, 我會頂住!

子爵府

fungcarmen 發表於 11-12-28 00:08
我的情況跟你差不多,我bb現在22個月,我都好想多點時間陪在他身邊,我同老公講過多次我份工很辛苦,回家後 ...

多謝你的回覆。我就係好快bb親工人多過親我, 我寧願佢親6299或者我媽咪都唔想佢親外人. 你bb已22個月, 會上n1嗎?我有諗過做半職, 但我學校好衰, headcount計到好盡, 轉半職但要你教兩班高中咪一樣咁辛苦.
bb1歲前我都覺得可以做full time teacher. 但希望bb讀書了, 我能照顧他、教他。希望c6呢兩年轉到份好工, 搵到80k就好了. (發夢中)

大宅

我也是教書媽媽。我用本地保母,放工後自己接手,婆婆住附近,必要時可幫忙。我會五時後一直陪伴bb, 她睡了後才去完成洗奶樽等家務或改文,長期只睡四小時。周六日家務助理會來清潔。幸好學校離家不遠,我很早便可回家。
明白妳啊,大家加油!

子爵府

多謝咁多位mama的安慰和支持, 很是感動. 其實媽媽肯幫我湊bb我已很感動, 我6299唔識湊, 亦無諗過幫手湊, 淨係叫我地請工人. 我對工人係1000000個唔放心. 我媽湊我不太擔心, 我非常相信我媽, 也知道她不會縱bb (我們幾兄妹佢都無縱).

bb而家只有10w, 都仲有時間去plan, 希望響呢度聽多點意見, 搜集多點資料, 能夠得到一個win win方案吧。

大家也加油, 多交流, 多支持!

子爵府

gracedolly 發表於 11-12-28 17:49
我也是教書媽媽。我用本地保母,放工後自己接手,婆婆住附近,必要時可幫忙。我會五時後一直陪伴bb, 她睡了 ...

bb而家幾大呀?本地保母點請?放心嗎?可以給我一些資料嗎?謝謝!

別墅

引用:我覺得BB最重要,你有冇諗過轉工/行?我以

原帖由 serenang 於 11-12-28 發表
我覺得BB最重要,你有冇諗過轉工/行?我以前做Marketing,為咗家庭就轉時間彈性工作,而家可以照顧家庭, ...
想問下轉做邊行時間彈性D啊

複式洋房

回覆 LIZCHEUNG 的帖子

I am running my own network marketing business on anti-aging products. if you want to know more details, pls PM me.

複式洋房

針無兩頭利, 你肯取捨, 你個問題就會解決了

複式洋房

ask your mother to sleep at your home during weekdays (my situation)

首頁

尾頁

跳至