少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔瞓bb床時都係一晩醒2-3次,因同我同房,所以都係我take care 佢,已經無精神返工。到近一個星期,阿仔剛轉大床,同工人姐姐同房,情況依然,(因我有放收音嘅receiver係佢地房,阿仔半夜叫我實聽到)其實臨瞓前半小時已開始睡前活動,日日如是,15mins內一定瞓著,但夜晚一定醒下,可以點幫阿仔瞓好d?

子爵府

我個仔同你情況一樣!每晚必起身1-2次,我當初以為佢大隻容易肚餓所以由佢起身飲奶晚晚如是,確實幾難頂.但當佢足2歲就突然可以一晚瞓天光,我諗你可以試下我的方法:我每晚瞓前都同佢講,我地今晚一覺瞓天光好嗎?乖仔,你好錫爸爸媽媽嘅,我地晚晚起身開奶好辛苦,你乖,一覺瞓天光,爸爸媽媽錫嗮你!終於講完數後一個星期到就解決咗問題,希望呢個方法幫到你

大宅

回覆:阿仔兩歲仍未能一覺瞓到天亮!

謝謝回覆,我之前都試過同佢講數,問佢一覺瞓天光得唔得,佢仲大大聲話得!當晩又係要醒!不過我就無日日講,等我試下日日講先,希望成功,thank you!

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

beechu 發表於 12-1-29 08:59
阿仔瞓bb床時都係一晩醒2-3次,因同我同房,所以都係我take care 佢,已經無精神返工。到近一個星期,阿仔 ...
同人同房,一定瞓得無咁"lum",始終唔多唔少都有D騷擾,亦都有D依賴。

有無可能俾佢自己一間房呀?

另外,可考慮送個buddy俾佢每晚陪佢瞓覺,等佢有安全感,半夜醒一醒都唔需要搵人。

仲有,同佢睇D兒童圖書,係關於獨立瞓覺,潛移默化。

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

大宅

回覆:阿仔兩歲仍未能一覺瞓到天亮!

屋企只有兩間房,所以阿仔無可能自己一間房,除非搬屋啦,唉!
阿仔都有個buddy 陪佢瞓㗎,佢晩晩都攬住佢瞓,所以好快瞓著。
睇圖書就未試過,謝謝你提醒,我會找找這類圖書,日間講故事,再加晚晩同佢講數,雙管齊下,希望成功!
謝謝你們的提議,我會努力的了!

珍珠宮

babyislove 發表於 12-1-29 16:57
同人同房,一定瞓得無咁"lum",始終唔多唔少都有D騷擾,亦都有D依賴。

有無可能俾佢自己一間房呀?

agree!

其實小朋友去到4,5歲都仍會半夜醒,只是次數會少D,所以兩歲時時醒唔出奇!我個仔兩歲時都差不多晚晚醒!
大人都好多時半夜醒一醒,只是大人知道醒了應如何再睡,小孩子不懂,就會叫大人!
樓上那些媽媽的意見都很好!試試看有沒有改善.
如果都沒幫助,考慮試試給小孩子日間多一點活動,或減短一點午睡時間,等小孩子到晚上足夠疲倦才入睡,一般會睡好些,不過就要自己掌握,每個小朋友的體力不同,要較得好要作多些嘗試.

大宅

訓練佢自己瞓返, 半夜佢起身同佢講未天光一定要瞓覺, 由佢喊一陣, 再重覆講, 兩三晚就ok啦

首頁

尾頁

跳至