婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

只是10週

食藥,會痛嗎? 似M痛而已?

刮宮,始終唔想做手術,但手術後痛嗎?

哪種會最痛, 因我真的很怕痛

好驚, 有經驗的媽mi請分享吓!

子爵府

回覆:***小產咗***, 食藥排出定刮宮好? 很想知!!!

食藥一定會痛!因為要利用子宮收縮將個死胎排出,其實呢個方法幾好,但衰在唔知要等同痛幾耐!

子爵府

回覆:***小產咗***, 食藥排出定刮宮好? 很想知!!!

我剛剛今早刮完宮了!我九週的,宜家瞓左係床,我唔覺有肚痛!等等下午可以出院了

男爵府

畀面勳章

我個C+醫生話人流, 塞藥副作用無食藥咁大, PREFER我揀塞藥, 不過我係11W自然排出, 跟住先塞藥排埋D餘下組織, 塞藥對我黎講個感覺係好輕微個肚嗱住。我覺得盡可能唔好刮, 始終都係一個小手術, 又要全麻, 點都對身體有D傷害。

大宅

引用:只是10週+食藥,會痛嗎?+似M痛而已?+刮宮,

原帖由 violetsareblue 於 12-02-23 發表
只是10週

我十二週時塞藥,中午十二時塞左四粒,有攪肚痛,到黃昏六點最痛,痛左45mins後,我去沖涼後全部排清,舒服了,無痛無吾舒服只係肚餓。我先睇私家醫生,醫生寫信+提議我去政府塞藥,因私家醫院無得塞藥,只有手術。因週數大,政府醫院要我留醫(三日兩夜)。

複式洋房

回覆 CBabeY 的帖子

我同你一樣諗法, 始手術我都想免得就免

今天我跟醫生說 可否等一星期讓它自然流出

照你所說, 是不不可胎+組織自然流出?? 自然流出只會流出胎only?

複式洋房

回覆 TeresaTsui118 的帖子

我而家是10週, 但醫生說我的胎唔知幾時已經冇長到, 現只得3mm大, 也有shrinking 現象

那我的應不算10週計, 而我也沒有肚, 應不須留院kwa?

為什麼醫生總不可清楚跟我們說!!

男爵府

violetsareblue 發表於 12-2-23 10:02
只是10週

我揀塞藥, 似m痛, 3個鐘塞一次, 我o個次6個鐘就排出(算好彩)可以更耐, 而且好完整, 排唔清就要刮宮, 刮宮傷d, 而且唔可以咁快再懷孕, 我第二日問仲有少少血塊, 食多一次藥, 2星期後覆診再照清晒, 隔左一個cycle再bingo, bb下個月出世喇^^

男爵府

violetsareblue 發表於 12-2-24 10:41

我而家是10週, 但醫生說我的胎唔知幾時已經冇長到, 現只得3mm大, 也有shrinkin ...

應該點都要留一晚, 第二日再照

複式洋房

回覆 penguinding 的帖子

恭喜你

真是守得雲開見月明

祝你生產順利, bb肥肥白白超可愛

大宅

引用:回覆+TeresaTsui118+的帖子 我而家是10週,

原帖由 violetsareblue 於 12-02-24 發表

我而家是10週, 但醫生說我的胎唔知幾時已經冇長到, 現只得3mm大, 也有shrinkin ...
醫生實話先塞藥,睇吓情況,佢實話返屋企都得,但只要話吾太舒服,想留低通常都可以,因我塞藥後會有可能出現嘅反應,我全部都有齊,發燒,作嘔....所以就無得走,我當已經12weeks,問醫生我會排d咩組織,佢咩都吾答,其實已見到BB了,正面d照顧好身體,BB好快就會再返黎。

複式洋房

最衰自己, 剛才跟醫生說等多一星期, 待它自然流出

複式洋房

現在唯有等多一星期

就算e生說可以走, 我都應該堅持要住一天, 是否一天可流出所有東西?

大宅

引用:回覆+TeresaTsui118+的帖子 現在唯有等多

原帖由 violetsareblue 於 12-02-24 發表

現在唯有等多一星期
妳只要話有肚痛,有流血佢就會好快幫你塞藥,因我朋友之前又係話等自然流出,點之同醫生講完就入院塞藥了,我只係早上塞,夜晚已全部排清,放心啦

男爵府

violetsareblue 發表於 12-2-24 11:14

恭喜你

多謝你^^

男爵府

TeresaTsui118 發表於 12-2-24 11:16
醫生實話先塞藥,睇吓情況,佢實話返屋企都得,但只要話吾太舒服,想留低通常都可以,因我塞藥後會有可能出 ...

我當時好想返屋企, 好怕住院, 但係廣華唔俾, 一定要留院, 老公話留院都好, 好過我O係屋企排出黎唔知點算…O係醫院隨時有人睇住, 屙咩出黎都有人幫你睇下係咪, 我就差唔多屙返晒D藥出黎, 仲驚冇效, 之後冇耐就跌左出黎, 係成個胎盤跌左落M巾…之前試過勁痛但只係排出血塊, 估唔到BB出黎O個刻一D都唔痛…好感恩…

男爵府

violetsareblue 發表於 12-2-24 11:17

最衰自己, 剛才跟醫生說等多一星期, 待它自然流出

其實我第一次照倒之後咩都冇做等左2星期, 臨尾都有流啡, 但到醫院DOUBLE CHECK時又冇流出既跡象, 所以要揀藥

男爵府

violetsareblue 發表於 12-2-24 11:29

現在唯有等多一星期

睇你好唔好彩, 可以好碎咁出, 可以好完整, 我就好完整成個胎囊出, 第二日照陰超有少少血塊, 食藥就OK, 跟住2星期後覆診, 清晒就OK, 如果仲有野可能要刮宮, O個時有JM教我食木耳, 可能對清瘀血有幫助, 我之後都唔駛再覆診喇

複式洋房

THANK YOU FOR YOUR ADVICE

明白了, 那我等會返醫院

希望這兩天搞掂晒佢, 唔使心掛掛!!

複式洋房

Thanks for your sharing...

我已決定今天入院塞藥, 希望過程順利啦

好驚, 但始都要嚟, 鬼叫自己想要bb咩

我知道好快冇事的!!!

首頁

尾頁

跳至