論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

家長請以行動去表示我們的不滿, 香港不是只得一間公司, 對嗎?

別墅

法律上, 如果各家長的字句屬於公允評論(即事實), 所講的是真話,即使被投訴的字句屬誹謗性,原告人亦不會獲得賠償。

要刪除或許是商業上的考量吧。

Source for further reference: http://www.hkclic.org/ch/topics/defamation/defence/index.shtml

管理員

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 2016畫展勳章 夏天玩到顛 +3金熱血 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 alifree 的帖子

是不是商業考慮,我們已解釋過無數次。我們每週都收到這類指控,如果當中數宗演變成法庭事件,對我們的運作構成的影響可想而知。再加上我們無法求證用戶的言論,貿然為這些言論買單,真的合適麼?

別墅

其實宜家公告天下,總好過靜悄悄的刪除了。雖然宜家唔知個廿個post是什麼內容,但我覺得…

洋房

回覆 曉月媽媽 的帖子

咪就係証據囉!! 呃人仲咁大聲, 呢間公司黑暗就係人都知ga la :;pppp:

洋房

大家都知道邊間公司係黑店啦, 我朋友都中過呢間公司既招呀

複式洋房

本人係受害者,只是嘆一句

佢專業,我激心

男爵府

我都係受害人,依家仲同佢哋拗梗數,好慘! 佢哋係好就吾駛比咁多人寫啦!
佢哋專業 ~ 差呀嘛! 間間都係咁衰!! :;pppp:

別墅

無謂勞氣, 版主有版主要考慮的因素. 事實始終係事實, 刪左唔等於無丫嘛. 出律師信就係無私顯見私啦! 我們要珍惜現在的自由!
多謝我那"超級聰明"的工人姐姐鞭策我加速換人的決心!  更使我懷念舊工人姐姐和我們多年建立的信心與默契!  請工人真的是看你有沒有運氣喔!

男爵府

其實為什麼人地寫「陽X」又唔係出全名都可以告呢?

管理員

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 2016畫展勳章 夏天玩到顛 +3金熱血 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

janicetsang 發表於 12-6-8 11:55
其實為什麼人地寫「陽X」又唔係出全名都可以告呢?
我地雖然唔係好識法律,不過我地律師曾經講過,即使加了X,只要仍然能夠被人indentify的話,仍有機會構成libel,只是開全名跟開半名的所負的法律責任或有不同吧了

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

各姊妹,

以後講人又好,公司又好,米開全名或同音.

請米令板主難做.佢免費服务緊我地,打官司贏左都要出律師費.到時摷証人出庭,凭IP找到你嗎?叫警察找我地呀?

請各位體諒BK的難處.

別墅

回覆 Moderator 的帖子

唔登得唔緊要, 唔好既總有千千萬萬既事實在大家請看以下証明。

http://hk.news.yahoo.com/好外傭難求-僱主如-賭大細-224736068.html

別墅

http://hkmaidmaster.org/forum/viewthread.php?tid=852

洋房

Ic

大宅

回覆:通告:有關刪除與「陽光女傭」有關的20篇文章/連結

板主開左這話題,已經盡在不言中,如還有還有jm中伏,只能抱怨眼睛太大

大宅

可惡的XX女X公司,我亦是受害者,我地只是借這個討論區分享一下個人經歷同感受,咁都要出律師信!!

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

自己做的手法有問題, 心中有鬼咪找律師"大"人law...
呢間xx正黑店, 我都係受害者之一, 鬼唔望佢個黑心老闆xxxxx…

大宅

其實咁做已經ok啦.
為著各方面安全, 曾發過律師信的, 希望可以長期置頂.
大家明白的 , 知點做架啦.

別墅

回覆 abbey1229 的帖子

不單止提供錯誤履歷......發現有虛假履歷呀!

首頁

尾頁

跳至